Milyen lehet úgy élni, hogy a legpazarabb környezetben nevelkedsz, ahol a kisujjad sem kell mozdítanod, mert mindent eléd raknak, de nem dönthetsz gyakorlatilag semmiről?

Milyen lehet úgy felnőni, hogy már alig négyévesen megpecsételődik a sorsod azzal, hogy a világ egyik legnemesebb címére, az angol királyi trónra vagy aspiráns, de csak úgy kapod meg, hogy ahhoz el kell hunynia az édesanyádnak? 
Milyen érzés lehet úgy kilépni az utcára, hogy gyakorlatilag nem is tudsz kilépni, mert minden egyes, az otthonodon kívül töltött pillanatod a nyilvánosság előtt zajlik, és árgus szemek figyelik?
Milyen érzés lehet kényszerűen lemondani arról a nőről, akit egész életedben szerettél?
Milyen érzés lehet elvenni egy másikat, akit pedig sosem, és akit alig ismersz, mert csak párszor találkoztatok?
Milyen érzés lehet elválni a gyerekeid anyjától, mert mégsem élhetsz a másik, az igazi nélkül?
És milyen érzés annak a bélyegét viselni, hogy megcsalt és elhagyott az exnejed, és a fél világ szerint a hozzád kapcsolódó következményekbe halt bele?

Ez az egyik legismertebb herceg élete? Nagyjából ez. Persze az igazságot soha nem tudjuk meg teljesen. 

Fülöp, Erzsébet, Károly és Anna 1951-ben, még Erzsébet trónralépése előtt - Forrás: Getty Images/ Keystone/Hulton Archive

Amikor II. Erzsébet éppen uralkodó nagybátyja, VIII. Eduárd brit király pár hónap uralkodás után lemondott a trónról, mert egy elvált nőbe szeretett bele, és a frigyüket a palota nem engedélyezhette, már akkor örökre megpecsételődött az akkor még tervben sem létező Károly sorsa. Utódja értelemszerűen a lemondott király öccse, VI. György lett, akinek a koronázás pillanatában már két lánya volt: az akkor tízéves Erzsébet és a hatéves Margit. György király pontosan tudta, hogy bátyja lemondása mit jelent a lányai számára: egy egészen másfajta perspektívájú életet, legfőképpen az idősebb nővérnek, de Margit sorsa is másképpen alakult volna, ha Eduárd nem mond le a koronáról (róla ITT olvashatsz bővebben.)

Hogy ez a másfajta élet mennyire hamar következett be, azt talán György sem sejthette. Néhány év betegeskedés után, 1952 februárjában 56 évesen hunyt el, ezzel átruházva a koronát az akkor huszonhat éves Erzsébetre.

Károly az anyja trónralépésekor alig négyéves volt, húga, Anna pedig kettő. És ekkor kezdődött a valaha volt leghosszabb út a koronáig egy trónörökös életében. 

Az elsőszülött életét, minden apró rezdülését különös figyelem kíséri az angol királyi családban. Kifogástalannak kell lennie, botránymentesnek, az előírás szerintinek, hiszen gyerekkorától arra nevelték, hogy egy napon majd átveszi a trónt. Apja, Fülöp utasítására olyan iskolába kellett járnia, amelyet szabályosan gyűlölt. A visszahúzódó, legkevésbé sem harcias, stramm gyereknek nem voltak ínyére a spártai körülmények, későbbi nyilatkozatai szerint valódi rémálom volt számára. 

Károly 1967-ben -Forrás: Getty Images/Peter Dunne/Daily Express

A korona című sorozat, amely bár nem követi kínos aprólékossággal Erzsébet és családja életét, és sok helyzet túlrajzolt vagy éppen átrajzolt, de abban azért talán nem túloz sokat, amilyennek Károlyt ábrázolja fiatal éveiben. Egy romantikus lelkű, álmodozó, vörös fülű sihedernek, aki érzékeny, szorongó, vékonydongájú és szégyenlős kissé. 

Károly 1971-ben, huszonhárom évesen találkozott élete nagy szerelmével, Kamilla Sanddal, akivel végül nem kelhettek egybe.

Huzamosabb ideig tartó randevúzás után, amikor már kívülről is komolyodni látszott a helyzet, Károlyt nemes egyszerűséggel eltávolították a választottja közeléből, és a haditengerészettel távoli útra küldték, Kamilla pedig hozzáment Andrew Parker Bowles őrnagyhoz, akinek két gyermeket szült. Kapcsolatuk Károllyal azonban csak rövid időszakokra szakadt meg.  

 

Károly 1981-ben feleségül vette a minden ízében megfelelő (mert arisztokrata és protestáns) Diana Spencert, aki két gyermekkel (Vilmos és Harry herceg) ajándékozta meg az udvart, de talán egyetlen percig sem voltak igazán boldogok, és a szerelem is csak egyoldalúan lobogott egy ideig Diana részéről. 

Károly, Diana, Vilmos és Harry 1986-ban - Forrás: Getty Images/Tim Graham Photo Library

Diana sokkal nagyobb népszerűségnek örvendett, szinte pillanatok alatt vált szupersztárrá. A megközelíthetetlennek tűnő Károly mellett természetes bája, kifinomult szépsége és kedvessége pedig csak fokozták az iránta való érdeklődést. 

Károly nemegyszer megjegyezte, hogy valójában a felesége az igazi sztár, ő csak a kísérője lehet, és ebben a vicces, ironikus megjegyzésben talán megbújt egy kis féltékenység is:

Károlyt soha nem övezte akkora kegy, mint az anyját, és amikor jobban előtérbe kerülhetett volna, akkor ifjú menyasszonya, majd későbbi felesége „ellopta előle a show-t”. 

Amikor pedig már az egész sajtó a házasságuk megromlását pedzegette, Diana az ikonikus Panorama-interjúban azt mondta: „Igazából hárman voltunk ebben a házasságban, és az egy kicsit sok volt”. Ekkor Károly és Kamilla egy szempillantás alatt váltak a közvélemény utálatává, a királynő pedig felszólította a fiát és feleségét, hogy adják be a válókeresetet.

Vilmos, Harry és Károly Diana temetésén, 1997. szeptember 6-án - Forrás: Getty Images/Anwar Hussein/WireImage

Kamillától is szinte azonnal elvált a férje, Andrew Parker Bowles. Kamilla és Károly néhány eseményen meg is jelentek együtt, ám a szívek hercegnőjének 1997-ben bekövetkezett halála után évekig nem láthatta őket senki együtt.

Károly végül 2005-ben vehette feleségül élete egyetlen szerelmét, de az esküvőn a királynő nem volt jelen.

Kamilla ma már cornwalli hercegné, de ha a férjét megkoronázzák, valószínűleg akkor sem lesz királyné. Egyes udvari jelentések szerint sokkal inkább támogatja majd a család az Ő királyi fensége, az uralkodó házastársa megszólítást – lehet találgatni, mely okokból.  

 

A walesi herceg és a cornwalli hercegné azonban évtizedek óta boldognak tűnnek, az idő igazolta a kapcsolatukat.

Amit viszont kevesen tudnak Károlyról, hogy szenvedélyes biokertész: nagyjából huszonöt éve elkötelezett híve a biogazdálkodásnak, és birtokain gyönyörű kertjei vannak. Ezzel a hobbijával pedig valódi divatot teremtett, hiszen évtizedek óta lelkes környezetvédő. Rengeteg időt tölt a kertészeteiben.

A leendő király imidzse mára jóval kedveltebb, bár lehet, hogy sosem lesz a kedvenc a királyi családból. Bármennyire is övezte óriási médiaérdeklődés a fiatalkorát, és bármennyire is tűnt vitatottnak a választása Kamilla mellett, úgy tűnik, révbe ért, és most szándékosan nem teszem fel azt a kérdést, hogy mennyire akarja feladni ennyi idősen a nyugalmát egy esetleges és nem is olyan távoli koronázással, bár feltételezem, ezt senki nem kérdezi meg tőle. 

Károly és Kamilla 2015-ben - Forrás: Getty Images/Rob Jefferies/

Ha Károlyt megválasztják, a trón örököse Dianával közös elsőszülött fiuk, Vilmos herceg lesz, aki tökéletesen illik a szerepre: példás család, feladatkörét hibátlanul ellátó hercegnével, három szép gyerekkel, akik egyben Károly unokái. 

Boldog születésnapot Károly hercegnek!

És Isten óvja a királynőt!

Szentesi Éva

Kiemelt kép: Getty Images/Chris Jackson