Miért fosztották meg András herceget rangjától?

András herceg II. Erzsébet és Fülöp herceg harmadik gyermekeként látta meg a napvilágot, így arra, hogy valaha is a trónra kerüljön, sosem volt valós esély. Emiatt a ranggal járó minden lehetséges privilégiumot kiélvezett egész életében: luxusnyaralásokra járt, modellekkel, szépségkirálynőkkel randizott, és a felső tízezer köreiben alakította ki kapcsolatrendszerét – mindezt a nyomasztó felelősség nélkül, amely főként bátyjára, Károlyra hárult. Rangjának köszönhetően ismerkedett meg az azóta furcsa körülmények között, börtönben elhunyt milliárdossal, Epsteinnel, és a jelenleg börtönbüntetését töltő Maxwellel is, akik egy kiskorúakból álló hálózatot működtettek – fiatal lányokat vettek rá arra, hogy befolyásos barátaikkal szexuális kapcsolatot létesítsenek. 

A vád szerint Maxwell manipulatív módon a kiszemelt (jellemzően szerény anyagi háttérrel rendelkező, kiskorú) lányok bizalmába férkőzött, először vásárolni vitte őket, beszélgetett velük, majd időnként a szexre terelte a szót. Amikor pedig már eleget tudott róluk, apránként egyre bizarrabb dolgokra vette rá őket: először „csak” masszírozni kellett a barátját, végül pedig már annak barátaival is ágyba kellett bújniuk. Köztük volt a fent említett Giuffre is, aki 16 évesen került a két bűnöző karmai közé.

A most 38 éves nő azt mondja, András herceggel háromszor is le kellett feküdnie Epstein luxusvilláiban.

A Mirror egyik forrása szerint András herceg könnyekben tört ki, amikor megtudta, hogy megfosztják katonai és királyi rangjaitól, hiszen abban reménykedett, a döntés csak azután születik meg, hogy a per véget ér. 

Melania Trump, András herceg , Gwendolyn Beck és Jeffrey Epstein 2000-ben - Forrás: Getty Images/Davidoff Studios

De ez már két éve kiderült, miért tartott ennyi ideig, hogy megfosszák rangjától?

Elsősorban azért, mert András herceg állítólag a királynő legkedvesebb gyermeke. Ő volt mindig is az legextrovertáltabb, viccelődő alkat a testvérek közül, különösebben Károly herceg visszafogott, komorabb jelleméhez képest. Leginkább ő hasonlít személyiségjegyeiben édesapjára – anyja talán emiatt is tartogatott neki külön helyet a szívében. Ezért alakulhatott úgy, hogy

bármennyi etikátlan húzása is volt, II. Erzsébet minden egyes alkalommal szemet hunyt felette – egészen mostanáig.

Ha csupán az Epstein-ügy idővonalát vizsgáljuk, már önmagában is figyelemre méltó, hogy 2010 decemberében lencsevégre kapták András herceget, amint a New York-i Central Parkban sétálgat Epsteinnel, miután a milliárdos 13 hónapot töltött börtönben kiskorúakkal való szexkereskedelem miatt. Hat héttel ezután kerül nyilvánosságra egy másik fotó a Mail on Sundayben, amin a herceg a 17 éves Virginia Giuffre-t magához szorítja. 2011 márciusában azonban a királynő a windsori kastélyban egy zárt körű ceremónián kitünteti Andrást a Viktoriánus Rend lovagkeresztjével, a „királynőnek tett személyes szolgálataiért”.

Minden jel arra utalt, hogy a királynő elfogultságában egyszerűen elhitte fia verzióját az eseményekről. Ez az elfogultság azonban egy idő után következményekkel járt. A palotához közel álló források szerint Károly herceg egyre inkább nehezményezte, hogy öccse kihasználja Erzsébet jóhiszeműségét és bőkezűségét.

Erzsébet királynő és András herceg - Forrás: Getty Images/Chris Jackson

Például, amikor a királynő finanszírozta annak a tizenkét hálószobás villának a felújítását, amelyet András és (most már ex-) felesége, Sarah Ferguson kaptak nászajándékba. 2007-ben azonban András herceg pénzéhségből eladta a házat (amiben egyetlen napot sem töltöttek) Timur Kulibayevnek. a kazah elnök milliárdos vejének 15 millió fontért (hárommillióval az eredeti ár felett). 2016-ban a házat, a királynő nászajándékát végül lebontották.

A fenti példákból is látszik, hogy András mindig készen állt nem éppen a királyi családhoz méltó alakokkal üzletelni, ha azok valami olyasmit tudtak nyújtani az hercegi kapcsolatért cserébe, amire neki szüksége volt.

Így készülhetett az a fotó is, amelyen Epstein és Maxwell, András vendégeiként a királynő kedvenc birtokán, Balmoralban pózolnak 1999-ben, amikor a királynő éppen nem tartózkodott a kastély közelében.

Azonban a mostani per során már nem tudta folytatni azt a gyakorlatot, amit eddig. Még ha a királynő esetleg most is szeretne hinni fiának, Károly már minden nyilvános szerepléstől eltiltotta öccsét. Ennek ellenére András még apja temetése előtt, tavaly arról beszélt, hogy hamarosan visszaveszi közfeladatait, és a temetésen is katonai egyenruhában kívánt megjelenni, de a királynő ekkor már nemet mondott. A BBC királyi családért felelős tudósítója, Nicholas Witchell szerint

„Ez most a királyi család hírnevének megvédéséről szól. Már így is jelentős károkat okoz majd, a világ minden pontjáról követik az ezzel kapcsolatos fejleményeket.”

Erzsébetnek számos nehéz döntést kellett meghoznia uralkodása alatt, például, hogy a koronavírus alatt kellett eltemetnie férjét, így nem tarthatott neki olyan ceremóniát, mint más körülmények között. Vagy hogy annak idején nem ment el a saját fia, Károly második esküvőjének polgári szertartására. Emellett rengeteg botrányt is túl kellett élnie családtagjai miatt, Diana hercegnőnek a házasságáról szóló interjúját, a Sarah Fergusonról készült paparazzo fotókat (amelyeken egy amerikai férfi a hercegné lábujjait szopogatja), vagy szintén Ferguson kenőpénzes botrányát, amikor ötszázezer fontot akart elfogadni egy üzletembernek álcázott újságírótól – de egyik sem fogható ahhoz a presztízsveszteséghez, amellyel most András herceg sújtja. 

Sarah Ferguson és András herceg 1986-ban - Forrás: Getty Images/John Shelley Collection/Avalon

Költséges per 

A herceg ügyvédei azt szerették volna elérni, hogy a bíróság ne is foglalkozzon az üggyel, ahogyan korábban Jeffrey Epstein is ezt szorgalmazta: 2009-ben ötszázezer dollárt fizetett Giuffre-nak, hogy ne vádoljon senkit, akivel szexuális kapcsolatra kényszeríttették, köztük András herceget sem.  

 

A jogi csapat egyébként elképesztően költséges: a yorki hercegnek a svájci luxusnyaralóját is el kell adnia, hogy ki tudja fizetni őket, hiszen ezen kívül nincs semmije, amit pénzzé tehetne. Valójában a verbieri villa sem teljesen az övé, ugyanis annak 16, 6 millió fontos vételárából még ki kell fizetnie azt a 6,6 milliót, amivel a korábbi tulajdonosnak tartozott. Ráadásul nem is kizárólagos tulajdonosa a Chalet Helora nevű luxusingatlannak, mivel azt még előző feleségével vásárolták. Édesanyja, Erzsébet királynő pedig kerek perec megmondta: erre a szégyenteljes ügyre nem hajlandó pénzt költeni.



Források: ITT, ITT és ITT

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/Max Mumby/Indigo