Az elmúlt években még a korábbinál is jobban felerősödött a brit királyi családra irányuló figyelem. Ez részben a Netflix szuperprodukciójának, A korona című sorozatnak tulajdonítható, amit nem túlzás mesterműnek titulálni, még akkor is, ha jócskán vannak benne csúsztatások a valóságos eseményekhez képest. (Bár nekem akkor is megdöbbentő a „mese”, ha csak többé-kevésbé pontosak a karakterábrázolások és a bemutatott történések.)

Másrészt Meghan Markle és Harry herceg szerelmének kibontakozása, majd a királyi udvarbeli tevékenységtől való visszalépésük, végül a botrányt gerjesztő ellentétek is jócskán hozzátettek ahhoz, hogy a világ árgus szemekkel figyelje, mi történik a Buckingham-palota háza táján. Néhány nappal ezelőtt pedig a kilencvenkilenc éves korában elhunyt Fülöp herceg halálhírével, majd temetésével volt tele a sajtó.

Kijelenthetjük, hogy Erzsébet királynő biztosan nem afféle nyugodt és csendes nyugdíjaséveket él, amilyeneket a legtöbben az ő korában. A nyilvánosság mindent tudni akar, miközben a királyi család nem szívesen oszt meg a világgal a feltétlenül szükségesnél többet. Emiatt olykor a puzzle egy apró, előkerült részlete is óriási szenzációnak hat, amely által úgy érezhetjük, kicsit közelebb kerülünk ahhoz, hogy tudjuk, milyen ember is a királynő valójában.

Jöjjön néhány érdekesség őfelségéről!

II. Erzsébetet sokan Lilibetnek becézték családon belül, ugyanis gyerekként nem tudta kiejteni a saját nevét (Elizabeth), de egyes források szerint Fülöp gyakran szólította szeretetből Cabbage-nek, azaz Káposztának.

Húgához, Margithoz hasonlóan a királynő nem járt iskolába, otthoni oktatásban részesült, méghozzá Nagy-Britannia legjobb oktatói által sajátíthatta el az alkotmánytörténetet és -jogot, Canterbury érsekétől pedig hittant tanult.

Margit hercegnővel 1936-ban – Forrás: Getty Images/Lisa Sheridan/Studio Lisa

A cikk a hirdetés után folytatódik!

Bár Fülöp is és ő is számos protokolleseményen vettek részt ezt megelőzően is, először 1934-ben találkoztak Marina görög hercegnő és György kenti herceg esküvőjén, amikor Erzsébet mindössze nyolcéves volt, Fülöp pedig tizenhárom.

Meglepő tény, de technikailag harmad-unokatestvérek voltak, ugyanis mindketten Viktória királynő ükunokái. Fülöp anyai oldalról, Erzsébet pedig apairól kapcsolódik a vérvonalhoz.

Eljegyzésükre a találkozásuk után tizenhárom évvel később került sor, majd 1947. november 20-án keltek egybe a Westminster-apátságban; Erzsébetnek nyolc koszorúslánya volt, köztük a húga, Margit.

Mielőtt 1947 júliusában hivatalosan is bejelentették az eljegyzésüket, Fülöp lemondott görög és dán királyi címeiről, felvette a brit állampolgárságot és az anyai nagyszülők vezetéknevét, a Mountbattent. Közvetlenül az esküvő után megkapta az Edinburgh hercege, Merioneth grófja és Greenwich bárója címeket, majd felhagyott az aktív katonai szolgálattal, amikor a felesége 1952-ben megörökölte a trónt. 1957-ben hivatalosan is brit herceg lett.

Erzsébet és Fülöp az esküvőjük napján 1947-ben – Forrás: Getty Images/Central Press

A királynő szolgált a második világháborúban. Jó, nem úgy. 1945-ben csatlakozott a Kisegítő Területi Szolgálathoz (Auxiliary Territorial Service; ATS), ahol szerelőnek tanult. Ő volt a királyi család első női tagja, aki teljes munkaidős aktív tagként csatlakozott a fegyveres szolgálathoz, és vezetni is ez idő tájt tanult meg.

Nagy-Britanniában egyedüliként se jogosítványra, se rendszámra, se útlevélre nincs szüksége ahhoz, hogy autót vezethessen vagy utazhasson, hiszen az ő nevében állítják ki az ország összes ilyen okmányát.

A királynő legendásan rajong a walesi corgikért, élete során több mint harminc kutyája volt, sőt ő maga is tenyésztett. A királynő kutyája címmel még animációs film is készült II. Erzsébet kedvenceiről.

A királynő és corgija – Forrás: Getty Images/Keystone/Hulton Archive

A kutyákon kívül azonban más „háziállatai” is vannak. És nem, nem a lovakra gondolunk, bár értük is odavan. Jogilag a királynő birtokolja az Egyesült Királyság összes delfinét, bálnáját és hattyúját. Utóbbinak az a magyarázata, hogy a királyi család már a tizenkettedik században jogot formált az összes madárra, ugyanis számos lakoma és bankett főfogásaként hattyúhúst szolgáltak fel. Azóta ez szerencsére kiment a divatból.

II. Erzsébet folyékonyan beszél franciául. Tudtad?

Őfelsége állítólag 2015-ben vásárolt egy nyolcmillió dolláros, háromezer négyzetméteres, modern penthouse-t New York Cityben. Az épületet Norman Foster építész tervezte, akit a királynő 1990-ben ütött lovaggá.

Unokatestvére, Margaret Rhodes a The Independentnek úgy nyilatkozott, hogy a királynő ebéd előtt szívesen fogyaszt gint és Dubonnet vermutot, egy szelet citrommal és sok jéggel. Ebéd közben a bort, este pedig a száraz martinit és a pezsgőt részesíti előnyben.

Forrás: Getty Images/Tim Graham Photo Library

Régóta közszájon forog a pletyka, hogy a híres kézitáskái nemcsak arra szolgálnak, hogy II. Erzsébet a személyes tárgyait tárolja benne, hanem hogy segítségükkel jelezzen a stábjának. Ha például öt percen belül távozni szeretne, állítólag az asztalra teszi a táskáját.

Az ő nevéhez köthető a Buckingham-palota első, csak nőknek szóló rendezvénye, a Women of Achievement. Az üzleti életből, a politika, a divat és a művészet területéről is hívtak vendégeket, többek között J. K. Rowling, Charlotte Church, Twiggy, Marjorie Wallace és Kate Moss is részt vett már az eseményen.

A királynő humoráról tanúskodik, hogy a 2012-es olimpiára a corgijaival együtt Daniel Craig mellett cameózott a James Bond-szériában.

Bár 1926. április 21-én született, II. Erzsébet királynőnek két elismert születésnapja van. Az első, az április 21., a születésének tényleges napja, és egy külön nap, amelyet „hivatalos” születésnapként jelölnek, amikor már jobb időjárásnak örvendhetünk, és alkalmasabb a Trooping the Color felvonulásra. A hagyomány II. György király születésnapja kapcsán kezdődött 1748-ban. 

 

Az mindenesetre már most biztos, hogy II. Erzsébet az idén nem a hagyományos módon ünnepli születésnapját, ha egyáltalán ünnepli majd bárhogy. A korábbi években a királynő és más családtagok is sűrűn osztottak meg új portrékat magukról a médiában a születésnap apropóján, most ez biztosan elmarad. A júniusi „hivatalos” születésnap is ugrik, a koronavírus-járvány következtében már másodjára. Ezt a Buckingham-palota már márciusban jelezte. Arra, hogy vajon miként tölti valójában II. Erzsébet a születésnapját, kivel beszélget, hogyan éli meg Fülöp herceg elvesztését, valószínűleg sosem kapunk választ, de születésnapja alkalmából azt kívánjuk, hogy

God Save the Queen, még nagyon sokáig!

Krajnyik Cintia

Kiemelt kép: Getty Images/Eddie Mulholland – WPA Pool