Kirándulni jó dolog, a természet közelségének lélekfeltöltő erejéről mi is többször írunk már itt a WMN-en, és időről időre jelentkezünk különböző kirándulóhelytippekkel, amikben Magyarország legszebb természeti pontjait ajánljuk figyelmetekbe. Ha viszont a túrázást egy kis játékkal színesítenétek, a geocachinget nektek találták ki!

Kincskeresés bárhol

A geocaching lényege, hogy egy földrajzi, történelmi, esetleg kulturális szempontból nevezetes helyszínen (vagy a közelében) kell megkeresni egy eldugott ládát.

Az elsőt Dave Ulmer rejtette el az Egyesült Államokban 2000. május 3-án, ezzel világszerte milliók kalandozásait indítva el. Persze efféle kincskereső játékok korábban is léteztek, Dave műfajteremtő újítása az volt, hogy az általa elrejtett dobozt nem egy részletes leírás, hanem megadott GPS-koordináták segítségével kellett felkutatni. Így indult a geocaching, ami egy évvel később Magyarországon is megjelent, és a Magyar Geocaching Közhasznú Egyesület működteti a mai napig.

Az elmúlt 21 évben majdnem ötezer geoládát helyeztek el a játékosok vagy a szervezők az ország minden pontján, tehát van keresnivaló bőven.

Így kezdj neki

Ha valaki bele akar vágni a geoládák kutatásába, a nulladik lépés, hogy felkeresi a magyar geocaching honlapját. Ezen a kicsit retró dizájnú, ám folyamatosan frissülő oldalon megtalálható minden hazai geoláda, így kedvünkre válogathatunk, melyiket szeretnénk megkeresni. Amint megvan a felkutatni kívánt láda, le kell töltenünk a Geoládák nevű telefonos alkalmazást, ugyanis a Google-térképpel és egyéb navigációs alkalmazásokkal sokkal nehezebb dolgunk lenne a doboz megtalálását illetően. Ezt az alkalmazást viszont direkt erre célra fejlesztették, könnyedén betáplálhatjuk a kinézett geoláda koordinátáit, és már indulhatunk is! 

És hogy mi ebben a pláne? Nos, ha a földrajzi adatok alapján eljutunk a térképen megjelölt helyre, valószínűleg további kutatás vár ránk, ugyanis arról minden láda kihelyezője gondoskodik, hogy ne lehessen első pillantásra észrevenni. Valamint az is előfordulhat, hogy az így megtalált dobozban egy rejtvény lapul, aminek megfejtése a valódi geoláda pontos helyét jelöli.

Mi van a ládában?

A kincskeresés önmagában is jó buli, ám nem árt tudnunk, miért is megy a kutakodás. Ami biztosan lesz egy geoládában:

  • egy szabványüzenet magyar és angol nyelven, amiben a véletlen megtalálókat tájékoztatják arról, mire bukkantak;
  • egy napló;
  • egy íróeszköz.

Ezen felül kisebb-nagyobb tárgyakat rejtenek a geoládák, ezek a kincsek, amiket a játékosok helyeznek el bennük.

Azonban itt kell megemlítenem egy nagyon lényeges szabályt: csak akkor lehet elvinni ezek közül a kincsek közül egyet, ha teszünk a helyére valamit.

A honlapon a geoláda koordinátái mellett megtalálható a doboz mérete is, ez segíthet abban, hogy olyan cseretárgyat vigyünk, ami biztosan belefér. Fontos továbbá, hogy az általunk elhelyezett kincs nem lehet élelmiszer a romlandósága miatt, valamint fennáll a veszélye, hogy odavonzza a környék állatait, amelyek megrongálhatják a ládát és környékét.

Az esetleges tárgycsere mellett még egy dolga van annak, aki megtalál egy geoládát: a naplóba, ami tartalmazza a láda nevét, rövidített nevét, az elrejtő személyét, az elrejtés idejét, a doboz földrajzi koordinátáit, valamint egy jelszót (erről később), bele kell írnia a saját nevét, és hogy mikor találta meg. 

Variációk egy témára

Nemcsak a ládák mérete és tartalma változatos, de különböző fajtáknak eredhetünk a nyomába.

A hagyományos láda általában egy műanyag, vízhatlan doboz a fent leírt tartalommal. Létezik emellett virtuális geoláda is, amit akkor vetnek be, ha a kiválasztott helyszínen nem lehet elhelyezni ládát a környezet károsítása nélkül, vagy például egy műemlék esetében tiltott a láda lerakása. A virtuális geoládához ugyanúgy tartozik koordináta és egy bejárandó útvonal, ám a helyszínre érve egy jelszót tudunk leolvasni vagy megfejteni – ez jelenti a láda megtalálását.

Létezik úgynevezett multigeoláda is, amikor több – hagyományos vagy virtuális – geoládát kell megtalálnunk úgy, hogy az éppen meglelt ládában a következő doboz rejtekéről tudunk meg információkat, így pedig több helyszínt is bejárhatunk.

Ezen kívül találkozhatunk mozgó geoládákkal, ezeknek az a lényegük, hogy állandóan változik a helyük, így akár többször is meg lehet keresni őket.

Haladó játékosok pedig kutathatnak az úgynevezett utazó ügynökök után. Ezek nem hagyományos kincsek a doboz többi tartalmához hasonlóan, hanem az a lényegük, hogy egy fémcédulát és a hozzájuk tartozó apró tárgyat (utazó ügynököt) – ami lehet egy kulcstartó, plüssállat, műanyag figura vagy akármi – tovább vigyék egy másik ládába. Ezeknek az utazó ügynököknek mindig van egy hat számjegyű azonosítójuk és egy elérendő céljuk, például hogy minél több országba eljussanak, és ezt figyelembe véve kell mozgatni őket ládáról ládára.

A nagy egész

A geoládák koordinátái mindenki számára ingyen elérhetők a magyar geocaching honlapján, így bárki bekapcsolódhat a keresésbe. Azonban a kincsvadászatot „hivatalossá” tehetjük a játék oldalán úgy, hogy regisztrálunk, és megosztjuk a többi játékossal, hogy megtaláltuk az adott ládát. Ekkor tölthetünk fel fotókat, megírhatjuk a tapasztalatainkat, és tippeket adhatunk a többieknek, hogy mit érdemes a geoláda környékén megnézni. Így válik az egyének és kis csoportok kalandozása egy nagy közösségi élménnyé, és lesz a beszámolókból egy sokak által szerkesztett részletes útikönyv.

A Magyar Geocaching Közhasznú Egyesület pedig rendszeresen jelentkezik programokkal a geoláda-vadászat rajongóinak, legközelebb például május 14-én rendezik meg a XLII. Geocaching Fesztivált a Bükkben, a Miskolc környéki Szentléleki Turistaparkban, ahol nemcsak geoládák után kutathatunk, de versenyezni is lehet majd.

Ha kedvet kaptál egy kis kirándulással egybekötött kincskereséshez, itt a tökéletes alkalom! Ki tudja, talán az egyik láda naplójának hasábjain összefutunk…

Dián Dóri

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / tirc83