Persze azt már az elején be kell vallanom, hogy én sem voltam mindig erdei nimfa – sőt! Igazság szerint a férjemnek köszönhetem, hogy bevezetett a természetjárás világába, ami neki eleinte – mire ráéreztem a dolog ízére – cseppet sem volt móka és kacagás. (Az első közös „túránknak” például úgy meg akartam adni a módját, hogy felvettem a legcsinosabb lapos talpú cipőmet, így egy szakaszon szó szerint meg kellett tapasztalnia a szerelem súlyát, amikor a hátán cipelt.) De kitartó férfi ő, én pedig gyorsan tanulok, szóval, ha az elmúlt évek alatt nem vált is belőlem Bear Grylls, mindenesetre szereztem némi tapasztalatot a természetjárásban, amit ma már nagyon élvezek. Egy szó, mint száz: nyugodtan ide bízhatjátok a dolgot, irány a szabadba – mutatom is, hová érdemes mennetek, és mit érdemes csinálnotok!

A misztikus Holdvilág-árok csak arra vár, hogy felfedezd

Budapest környéke tele van gyönyörű kirándulóhelyekkel! Szinte egy karnyújtásnyira találni lélegzetelállítóbbnál lélegzetelállítóbb (úristen, de nehéz leírni ezt a szót) útvonalakat a könnyűtől a nehézig, a rövidebbtől a hosszúig.

A Holdvilág-árok fésületlen rengetegében lépdelve olyan, mintha egy misztikus csodavilágban találnád magad.

A Budapest környéki szurdokvilág egyik legnépszerűbb szakasza a Pomáz és Esztergom között található, öt kilométer hosszú körút, amit két-két és fél óra alatt kényelmesen meg lehet járni. És közben micsoda látványosságok tárulnak eléd: a Meteor-létra, a Remete-barlang vagy épp a Domini-forrás. Az árok népszerű kirándulóhely, így előfordulhat, hogy hétvégén többen lesznek, de ha sikerül lecsípned magadnak hétközben egy kis időt (szerencsére már egyre tovább van világos), igazi meditatív élmény lesz ez a rövid túra.

Látványos barlangtúrák a föld alatti világ felfedezőinek

A lábunk alatt egy titokzatos világ lapul, Budapest ugyanis egészen különleges hely, ami a föld alatti barlangokat illeti.

A város alatt összesen 60 kilométernyi járat kanyarog, amelyeket az itt feltörő termálvíz alakított ki. Ezeket most egész márciusban – vagyis, ami még hátravan belőle – kedvezményes áron lehet látogatni.

A budai Várbarlangban például egy különleges, háromórás látogatást tehetsz, ez idő alatt bejárhatod a három kilométer hosszú és látványos szakaszt, ami eddig el volt zárva a látogatóktól. A barlang magában őrzi a történelem javát, hiszen az évszázadok során pinceként, börtönként és óvóhelyként is használták. De többek között érdemes ellátogatni a Szemlő-hegyi-barlangba is, amelyben negyvenmillió éves cseppköveket lehet csodálni. És csak hogy tetézzem az izgalmakat: a kedvezmény nemcsak a budapesti barlangokra vonatkozik, hanem az ország további részében található rendszerekre is. ITT találod a teljes listát és további információkat.

Jumurdzsák nyomában

Mit keres az „egri vár” a Pilisben? Ez egy érdekes kérdés, és nem csigázlak benneteket sokáig a válasszal: a legismertebb magyar film, az Egri csillagok forgatása során bármennyire szerettek volna is történelemhűek és autentikusak maradni, az eredeti vár több okból sem volt használható. Az egyik, hogy úgy „körbenőtte” Eger városa, hogy ott nehéz lett volna forgatni, a másik pedig, hogy a díszletvárat, amit 1968-ban építettek Pilisborosjenő határában, nyugodtan szét lehetett lőni, rombolni. De nemcsak azért érdemes oda ellátogatni, hogy Jumurdzsák nyomába eredjünk, hanem azért is, mert a tőle karnyújtásnyira található Teve-szikla csodás természeti jelenségében gyönyörködhetünk. A Pilis tevéjéig és egri váráig változatos, mégis könnyű út vezet, amit a gyerekek is élvezni fognak, hiszen mászhatnak várromokon, az útvonalon természetes dolomithomokozó is van, és megcsodálhatják a Teve-sziklát, ami onnan kapta a nevét, hogy bizonyos szögből tényleg egy tevére emlékeztet. Mi akkor szoktuk ezt az útvonalat választani, ha a közelben tennénk instant, rövid sétát.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

cszsxx (@cszsxx) által megosztott bejegyzés

Órákon át tartó meditáció a legszebb panoráma mellett

Számomra a gyalogtúra olyan, mint egy elnyújtott meditáció, ami kimos belőlem minden feszültséget. Erre az egyik legtökéletesebb útvonal a megkapó Spartacus-ösvény, amit eredetileg a vadászoknak alakítottak ki még az 1930-as években, és évtizedekig féltve őrizték a kirándulóktól. Végül 2015-től már ők is birtokba vehették az ösvényt, ami hosszú ugyan, de nincsenek benne fárasztó emelkedők. Viszont nagyon változatos – néhol a hegyoldalban kanyarog, majd buja bükkerdőben és ligetben lépdelhetsz –, valamint látványos az újra és újra előbukkanó panoráma miatt. Pilisszentlászlóról körtúraként is érdemes végigjárni – mi így szoktuk, útközben pedig teszünk egy hosszabb, pisztrángevéssel töltött pihenőt az Ördögmalom Erdei Étteremben. Viszont, ha „csak” magán az ösvényen mennél végig, és vissza, arra is van lehetőség, így nagyjából 10,7 kilométeres úttal kell számolni – körtúraként természetesen hosszabb a táv.

Tematikus séta: Budán inni világnézet

Márai Sándor szerint Budán lakni világnézet. Ezt én persze innen, Újpalotáról nehezen tudom megítélni, de azt nem vitatom, hogy a Duna túlpartján egy igazán különleges világ lapul meg, ahol ennek a tematikus sétának a szervezői szerint nemcsak lakni, hanem – Márai után szabadon – inni is egyfajta világnézet.

Ha megrögzött pestiként a szíved most mégis nagyot dobbant, és mágnesként kezdett vonzani a „túlpart”, akkor ne fogd vissza magad, engedj a csábításnak. A Budastep által szervezett, estébe nyúló sétán ugyanis Víziváros kanyargós kis utcáin járva nemcsak azt mesélik el, milyen vendéglátóipari egységek működtek és működnek ma is a budai Vár lábánál, hanem egyebek mellett azt is, hogyan, hol és mennyit ittak a magyar írók, költők, zenészek. És miközben a múltidéző kocsmatúrán különleges helyszíneket, kulisszatitkokat ismerhetsz meg, ne aggódj, a torkod sem marad szárazon! Ez a program azoknak a legtökéletesebb, akiknek a sétával töltött időhöz szükségük van egy kis „motivációra”.

Filákovity Radojka

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Unsplash / Mihály Köles