-

Igényem van újra átélni a gyermekkori (lassabb) élményeket, és mindezt szeretném megosztani az utódaimmal is. Azt tervezzük, hogy nyakunkba vesszük a hátizsákot, és körbejárjuk az országot, de nem úgy, ahogy eddig tettük. A megszokott túrák helyett a mi kiruccanásaink tematikája a természet felfedezése mellett magaslati távlatokat is nyit. Megcélozzuk a legszebb kilátókat, megajándékozzuk magunkat kilátóépítészeti és körpanorámás élményekkel.

Hármas a Pilisi parkerdőben

Természeti szépségei miatt kedvelt kirándulóhely a Pilis, ráadásul igen gazdag kilátók terén. Hármat mutatok most be, kezdem a százassal, a Csergezán kilátóval. Itt 100 lépcső könnyed megmászása után akár 100 km-es távolságra is el lehet látni, amennyiben a túrázónak igazán éles a szeme, és az időjárás is kedvező.

Csergezán kilátó, Budai-hegység

Új színfolt a Hármashatár-hegyen a gömbszerű kilátó, ahonnan pazar kilátás nyílik a fővárosra és a Dunára. Ezt ugyan nem nyolc méteres magasságának köszönheti, sokkal inkább annak, hogy a környék legmagasabb pontjára épült.

Hármashatár-hegyi gömb kilátó

Kolostorromokkal övezett környezet vezet a harmadik, Boldog-Özséb kilátóhoz. Szintén gazdag fa alapanyagban, egyszerű formavilágával emelkedik a magasba, megőrizve az egykori geodéziai torony vasbeton falát. Előttünk pedig feltárul a budai hegység és a vörösvári medence.

Boldog-Özséb kilátó, Pilisszentkereszt

Galyatető

Az ország legmagasabb, 1000 méteren fekvő tetőteraszáról valóban körpanorámában gyönyörködhetünk, köszönhetően a tervezők különleges, értéket őrző látásmódjának. Megmentettek egy reménytelennek tűnő épületet. A bővítéssel, anyaghasználattal maximálisan igazodtak a tájhoz és az igényekhez. Megérdemelten vették át a Média Építészeti Díj 2015-ös legjobb épületének járó díját, és egyúttal elnyerték a közönség tetszését is. Az épület bővelkedik kőben, vasban, betonban és még egy fényjátékot is élvezhetnek az esti látogatók. A kilátó egy megújult gyöngyszem a Kéktúra útvonalán.

Galyatető, esti fényben is látható a torony

5

Balatonboglári Gömbkilátó

A Balaton déli partjának egyik ikonikus látványossága, az „UFO”, melyről mindenkinek van tudomása és véleménye, akár járt már ott, akár nem. A településből kiemelkedő furcsa szerkezet vonzza a tekintetet. Én is szemeztem vele órákon keresztül, reménykedve, ahogy egyre közeledtem hozzá, amikor kezdetben lelkesen, majd egyre szánalmasabban úsztam, mit úsztam, vergődtem a Balatonban a révfülöpi rajt után. A látványos vasváz nekem akkor is tetszett, vonzódásom az eltelt évtizedek alatt cseppet sem csökkent. A sokak szemében tájidegen, meglepő küllem mostanában már trendi, vélhetően az ipari stílus térhódítása miatt. A gömbkilátó egyébként BNV-relikvia, a budapesti vásár pavilonjaként kezdte pályafutását, Atomium magyar módra (az 1958-as brüsszeli Világkiállítás jelképéhez hasonlít). A kilátás remek, kellemes háttere lehet egy klassz piknikezésnek.

Balatonboglári Gömbkilátó

Badacsony, Kisfaludy kilátó

A Balaton északi partjának legszebb vidékén található a kilátó. Már a hozzá vezető út is nagyon kellemes, a tetejéről pedig részleges panoráma nyílik a környező természeti kincsekre, a Balatonra, a borvidék lankáira. Érdemes a faluból elindulni fölfelé. A jellegzetes badacsonyi utcakép, a domboldal szőlőültetvényei, és a közöttük nyugvó présházak láttán, jogosan érzi magát mindenki a paradicsomban.

Kisfaludy kilátó, Badacsony

Ranzinger Vince kilátó, Tatabánya

A tatabányai Turulmadár emlékezetes szimbóluma több Gerecse 50 túránknak. Amikor már a hátam közepére kívánom az egészet, akkor szoktam mellette elnyargalni. Eddig még egyetlen alkalommal sem tértünk le a kiírt teljesítménytúra útvonaláról, hogy felmásszunk a kilátóra. A régen még virágzó bányavidék egyik aknájának felvonóját alakították át erre a célra, így közel tízemeletnyi magasságából tekinthetünk a környékre. De idén kivételt teszünk, és ezt is megmásszuk majd.

Ranzinger Vince kilátó, Tatabánya

Jó kirándulást mindenkinek, én pedig idén megpróbálom leküzdeni az első gyermekemmel együtt megszületett tériszonyomat.

Csáky-Nagy Krisztina

Képek: ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT