Nemrégiben egy barátnőmnél jártam látogatóban (nyugi, szigorúan maszkban!), aki új, hipermodern lakásba költözött. Mármint hipermodernnek csak az én szememben tűnt, egy csomó olyan újítás volt ugyanis az otthonában, amiről még csak nem is hallottam, mint például a fénycsatorna, ami a sötétebb, ablaktalanabb helységeket is olyan verőfénnyel árasztja el, hogy műteni lehetne benne, vagy mint a központi porszívó, amibe természetesen azonnal beleszerettem. Ez utóbbi igazán csúcsszuper szerkezet, hiszen nem kell az egész batár gépet magaddal vonszolni, elég csak a csövet a falba dugni, és már ki is nyiffantottad a porcicákat – ráadásul ezt már az 1800-as évek végén feltalálták, szóval nem tudom, nekem miért nincs ilyenem… még! 

Hazafelé aztán azon tűnődtem, hogy a legtöbb találmány biztos így születik, valakit elkezd bosszantani egy diszkomfortos dolog, és nekiáll agyalni, hogyan tehetné a körülményeit jóval kényelmesebbé. Aztán hopp! Máris kész a hiperszuper otthon!

Vagyis: kérd, és megadatik! (Jó esetben…) Aztán tovább gondolkodtam: vajon mik lennének azok az okosságok, amiket a saját lakásomban megvalósítanék? Így jutott eszembe a kinti zajt nyitott ablak mellett is tökéletesen elnyelő hangátalakító, a száraz ruhákat összehajtogató (és elpakoló!!!) gép, meg az okos belső zeneközpont, ami mindenkinek a saját muzsikáját bömbölteti, a többieket nem zavarva (tudom, tudom, ezt úgy hívják, hogy fülhallgató…).

Ám ahány ház, annyi igény, úgyhogy gyorsan körbe is kérdeztem a WMN háza táján és az olvasóink körében: ki milyen zseniális találmánnyal, kényelmi funkcióval, őrült appokkal okosítaná az otthonát? Íme, a – szerintem – parádés válaszok, vagy tekintheted úgy is: ez a mi kívánságlistánk, szóval, ha valakiben buzog a tettvágy és a kreatív feltalálói tehetség, egy emberként könyörgünk: álljon gyorsan neki kifejleszteni a személyre szabott okosotthonunkat! Az ötleteket cserébe ingyen adjuk!

1. A soha véget nem érős probléma

„Az ember mindig többre vágyik. Én anno, mosogatógépet szerettem volna, aztán amikor megkaptam, egy olyan gépre vágytam, ami kiszedi és elpakolja az edényeket. Később jött a központi porszívó iránti vágyam, ami nem teljesült, de kompromisszumos megoldásként lett egy robotporszívóm. Mostanában már csak azt szeretném, ha lenne egy gépem, ami kipucolja a robotporszívó keféit…” (Zsuzsa)

2. A gaz az gáz?

„Ide nekem a kertgazoló mechanikát!” (Betti)

3. Mechanikus tisztaság

„Az én kívánságlistám: öntisztuló padló, ablakok, redőnyök, falba épített légtisztító, portaszító bútorok, tiszta kézzel nyitható hűtő és konyhai szekrények.” (Ágnes)

4. Koszos purdé be, lefekvésre kész gyermek ki

„Nagyon vágyom arra, hogy valaki feltaláljon egy olyan gyerekfürdető-gépet, amibe csak betolom a koszos ruhás, retkes gyereket, és egy tiszta, pizsamás, jól fésült, tiszta fogú csemetét kapok vissza, akit már csak az ágyba kell kísérni.” (Ágnes)

via GIPHY

5. Aki mert nagyot álmodni

„Egy ruhaszortírozó-»megfelelőhőfokúprogramonkimosó«-kiteregető-kivasaló-összehajtogató gépet szeretnék. Vagy egy soha ki nem fogyó ruhásszekrényt, amiben a ruhák mindig ugyanolyan tökéletesen állnak. Egy hűtőkiolvasztó gépnek is örülnék, sütőtisztítónak is, meg egy elveszett fél pár zokni megtalálónak. Egy vécépapírguriga-kidobó is jó lenne, mert valamiért az én háztartásomban csak olyan férfiak élnek, akiket ez rettentően megterhel. Oh, és jó lenne egy mindig tökéletesen a kukába passzoló szemeteszsák is, ami tényleg passzol, nem szakad ki, és lebomló, vagy valamilyen módon zero waste.” (Klaudia)

6. A zseniális hangtompító

„Gyermek-hangszabályozó, hogy ő úgy érezze, önfeledten ordít játék közben, de más nem hallja, vagy csak amennyire biztonságos, hogy tudjam, élnek. Mosogatógép és mosógép ki- és bepakoló (tuti, van már japán robot). Ja, és egy olyan bizbasz, ami éjjel kimegy helyetted pisilni… Terhesen csodás áldás lenne!” (Szabina)

7. Pókember mit szólna?

„Legyen nekem olyan »izém«, ami pókhálóz és port töröl.” (Ágnes)

via GIPHY

8. Felnőtt Picúr Álomországa

„A felnőttek Pompom univerzumában el bírnék viselni egy Leszórt Cipőket Tisztító és Helyrerakót, egy Toalettpapír Guriga Kicserélőt, egy Mosogatógép »Mellőlből« Mosogatógépbe Pakolót és egy Fürdőszobát Mindig Csillogtatót is. Bónusznak Szemétszortírozó Kiszállítót és Francia Cukrászatot Remekül Művelő Éppen Sütöttemet kérek.” (Blanka)

9. Instagram-kompatibilis otthon

„Vendéglátó-üzemmód: gombnyomásra tiszta és rendezett lakás 3D-s, holografikus képe jelenik meg. Sőt, lehetne témát váltogatni, attól függően, hogy az anyós, a haverok, vagy épp a családlátogató pedagógus jön-e vendégségbe.” (Ági)

10. Tisztaságtól illatozó gázrózsák

„Önálló vasalórobot, ami minden funkciós lenne, azaz: spriccel, vasal, hajtogat, és »függönyfelakszt« gombnyomásra.

Virágok rendberakására egy robotlocsoló, ami önmagát állítaná minden virágtípusra. De amire a legnagyobb szükségem lenne: egy gáztűzhely-takarító!” (Zsuzsanna)

11. Harry Potteréknek már van!

„Teleportot szeretnék. Mennyire klassz lenne, ha, mondjuk, nyaraláskor csak hipp-hopp, ott lennék bárhol, és ha kiderülne, hogy otthon felejtettem a papucsomat, két perc alatt megjárnám az utat hazafelé…” (Anett)

12. Ropogós paplan gombnyomásra

„Önmagát beágyazó ágy, kiegészítve az önmagát felhúzó ágyneművel! A telefonon lehetne kiválasztani, hogy este milyen mintájú és milyen illatú takaróba szeretném bebugyolálni magamat.” (Emese)

via GIPHY

13. Van, aki az ebre is gondol!

„Kutyacsúszdát szeretnék az első emeletről” (Anikó)

14. Kosztaszító felületek

„Olyan tisztítószert szeretnék, különösen a konyhába-fürdőszobába, ami nem engedi újra lerakódni a koszt, ha nem is örökre, de legalább pár hónapig.” (Emese)

15. Végül, amire a legnagyobb kereslet lenne az anyukák körében

„Egyértelműen olyan gép, ami a három gyerek tízféle kajabeli igényét kielégíti.

Az egyik nem eszi a húst, a másik vércsemód húst hússal, a harmadik egyik nap megeszi, másik nap nem. A gép nagyon rugalmasan, könnyen kövesse azt az igen egyszerű elvárást, hogy amit egyik nap imádnak, a másik nap utálják, és akkor természetesen azonnal újraírja a programot. Elvárás, hogy SOHA ne borítsa rájuk az elkészült ételt, ha nyávognak. Akkor sem, ha súlyos tíz percek mennek el azzal, hogy aprócska zöldségdarabokat vadásznak ki az ételből, nehogy az kiugorjon, és rájuk vesse magát. Imádják, amit főz, de nem maradhat meg a hamburger-pizza-sajtos tészta triónál. Főzeléket, zöldségeket is eléjük kell tálalnia, hogy meg is egyék boldogan. Na?!” (Magdolna)

via GIPHY

A fenti zseniálisan fantasztikus találmányok ugyan még nem léteznek, de ki tudja, mit hoz a jövő és a feltalálók kreativitása? Hiszen már most van olyan okosotthon, ahol a fűtés önmagát szabályozza, vagy ahol az arcfelismerős kaputelefonnak köszönhetően nem kell kódokat pötyögni (maszkot talán érdemes lekapni előtte), szóval határ a csillagos ég, ereszd te is szabadjára a fantáziádat, hátha csak pont a te ötleted hiányzott ahhoz, hogy még kényelmesebben élhessünk!

Fiala Borcsa

Kiemelt kép: Getty Images