Egy gombnyomás. és a szennyes ruhák illatoznak, a vacsora tálalva, és kellemes rend, tisztaság uralkodik a lakásban, mire hazaérünk a munkából egy fárasztó nap után. Az, hogy mindezt a lakásunk helyettünk elintézze, sajnos még a jövő zenéje, de már most számos olyan technológiai megoldás létezik, amivel otthonunk megkönnyebbítheti a mindennapjainkat. Ugyan az öntisztító lakásra a széles közönségnek még várnia kell, de addig is megmutatom, mik azok a lehetőségek, amiktől lakásunkból már most okosotthon válhat.

Mitől okos egy lakás?

Attól, hogy a redőnyünket távirányítóval irányíthatjuk, és a hőmérsékletet egy termosztáttal szabályozhatjuk, még nem okos az otthonunk. Ezek a rendszerek is sokat könnyíthetnek az életünkön, azonban ha egymástól teljesen függetlenül működnek, akkor bizony csak kényelmesebbé, de nem intelligenssé teszik az otthonunkat.

A kulcsszó az okos lakás esetében az összehangoltság.

Ha távolról, internetalapú kapcsolat segítségével tudjuk kezelni a funkciókat, és ezek egymásra is hatással vannak, sőt, kommunikálnak egymással, ezáltal a ház központi rendszere döntéseket tud hozni akár a távollétünkben is, akkor beszélhetünk okosotthonról. A fűtést, a nyílászárókat, a világítást ilyenkor mind egy, a házban lévő központi panelről, valamint a mobiltelefonunkon egy applikációval tudjuk irányítani. Beállíthatunk különböző időzített tevékenységeket, és a lakás jelezni is tud nekünk, ha valami nem a szokott vagy éppen aktuálisan kívánt módon történik. A telefonon kívül pedig akár hanggal is irányíthatjuk a lakást, minden csupán beállítás kérdése. Ráadásul elég egyszer megadni a rendszernek az igényeinket, és onnantól például a lakás automatikusan felkapcsolja a lámpát, amikor hazaérkeztünk, vagy letekeri a fűtést, amíg szellőztetünk, és csak az ablak becsukása után emeli meg újra a hőmérsékletet.

Nem csak kényelmes, környezettudatos is lehet!

Az, hogy a lakás világítását a zsebünkből irányíthatjuk, nem azért praktikus, mert megspórolunk egy sétát a villanykapcsolóig. Mivel minden helyiség minden lámpája egy irányítórendszerre van kötve, és a központi felületen láthatjuk ezek állapotát – jelen esetben, hogy melyik lámpa van éppen felkapcsolva és melyik nem – így az otthonunktól távol is adhatunk parancsokat a lakásnak. Például, ha sietve távoztunk reggel, munkába menet ellenőrizhetjük, hogy mindenhol lekapcsoltuk-e a villanyt, és ha azt látjuk, hogy a fürdőszobában égve maradt, akkor nem kell hazarohannunk, hanem a telefonos app segítségével egy kattintással lekapcsolhatjuk.

Ugyanez a helyzet a fűtési rendszerrel. Felfűthetjük, vagy éppen lehűthetjük az otthonunkat, hogy mire hazaérünk, a kívánt hőmérséklet uralkodjon a lakásban. Többé nem kell összeveszni a hőfokszabályzó kezelésén, mert zónákra lehet osztani a házat, hogy különböző beállításokat használhassunk – akár időzítve – egyik vagy másik szegletében az otthonunknak. Ezzel mind a villany, mind a fűtés esetében csökkenteni tudjuk a kiadásainkat azzal, hogy a mindig kéznél lévő irányítási rendszerrel egy pillanat alatt lekapcsolhatjuk a lakásnak azt a funkcióját, amire nincsen szükségünk.

Fő a biztonság!

Egy okosotthon nemcsak kényelmi és környezettudatos szempontból lehet jó választás, hanem a biztonságunk miatt is. Ahogy már említettem, a lakás központi rendszere irányít mindent, ehhez pedig a villanyon és a fűtésen kívül rengeteg dolgot lehet hozzákapcsolni. Közkedvelt választás például az okosajtó, érzékelőjének köszönhetően mindig tudjuk, hogy mikor hagytuk nyitva, és azt is mutatja a rendszer, hogy éppen ki tartózkodik a regisztrált lakók közül a lakásban. De arról is kaphatunk információt, hogy melyik ablak van nyitva, és ha olyan nyílászárókkal rendelkezik a lakás, még be is csukhatjuk őket.

A riasztórendszert is irányíthatjuk erről a panelről, és, mondjuk, egy arra alkalmas kaputelefonnal be tudunk engedni valakit az otthonunkba úgy, hogy közben nem tartózkodunk a lakásban.

A határ a csillagos ég 

Az, hogy a lakás minden négyzetcentiméterét irányíthasd a telefonod segítségével, még nem általános. A technológia jelenlegi állása szerint minden megoldható, csak költséges. Egyelőre a gyártók az okoseszközeik (porszívó, televízió, hűtő stb.) irányítására külön alkalmazásokat fejlesztenek, amelyek átirányítása az okosotthon felületére bonyolult feladat, de nem lehetetlen. Szóval, aki erre vágyik, és ki tudja fizetni az árát, megteheti. Azonban egy alapnak nevezhető rendszer, amibe beleértjük a világítás-, redőny-, és fűtésrendszer irányítását és összehangolását, ma már nem elérhetetlen árkategória.

Attól még kicsit messze vagyunk, hogy mindenki okoslakásban éljen, azonban az már most látszik, hogy ez a jövő. Olyan praktikus megoldásokat kínál egy ilyen lehetőség, amire egyre többen tartanak igényt, és sorjában épülnek olyan új társasházak, amelyekben kizárólag okosotthonok vannak – ilyenek például a Metrodom Park lakásai is.

A forgalomban lévő tévék és telefonok ma már szinte csak okosak, és nagyon valószínű, hogy az otthonokkal is ez fog történni.

Az új is, a régi is lehet okos

Mint már említettem, az okosotthonoké a jövő, ennek megfelelően az új építésű lakások esetében gyakran benne van a vételárban a lakás intelligenciáját biztosító rendszer, így neked már nem kell külön a kiépítéssel törődnöd. Azonban ahhoz, hogy okossá varázsolhasd otthonodat, nem kell új építésűnek lennie. Ha a speciális kívánságok azt igénylik, szükséges lehet esetleg némi vésésre, de nagyon sok esetben már fúrás-faragás nélkül megoldható, hogy a régebbi lakásodból olyan intelligens otthon válhasson, amire mindig is vágytál.

Szöveg: Dián Dóri
Fotók: Kerepeczki Anna

Helyszín: a Metrodom egyik okosotthona