Én imádtam, hogy a piacon annak idején meg lehetett lékelni a dinnyét, a nagy, sötétzöld gyümölcsökön folyt le az édes, vörös lé. Mára elmúltak ezek az idők, a higiénia átírta a játékszabályokat, és maradt az ütögetés, meg a bizalom. 

A dinnye akkor jó, ha hideg, nem kásás, viszont édes, legyen szó bármilyen fajtáról. 

Görög és sárga 

Nem tudom, mennyire figyeli a Tesco a népszámlálási statisztikákat, de jó érzékkel felismerte, hogy az egyszemélyes háztartásoknak teljesen felesleges megvennie egy sokkilós dinnyét, ezért piacra dobták a bébi vagy mini változatot, ami pont olyan, mint a strandon árult dinnyemintás labda. A mézdinnye meg a sárga pedig önmagától szinglikompatibilis. 

A dinnyében az a legmenőbb, hogy a víztartalma 90 százalék felett van. Emellett likopint és A-vitamint is tartalmaz, de valljuk be, nem ezekért szeretjük. A mag nélküli változatokat elsősorban a gyerekek kedvelik, mert így nem kell azon izgulniuk, hogy dinnye nő a hasukban. A fekete héjú, magszegény verzió édesebb is, mint a többi fajta, ezért érdemes ezt keresni. 

Ma már létezik sárga bélű görögdinnye is, ami ízre pont olyan, mint a piros bélű, így ezt elsősorban azoknak érdemes venniük, akik dekorálnak is a dinnyével. Salátában például nagyon jól mutat a kétféle szín. 

A klasszikus sárgadinnye a cantalup típusú, ezek szélesen csíkozottak. Mellettük a galia fajtát ismerhetik sokan, melynek héja olyan, mintha apró repedések futnának rajta. A sokáig elálló édes fajta húsa zöldesfehér.

Nekem nagy kedvencem a mézdinnye, amit külföldön nem honey dew néven emlegetnek, hanem inkább amarillónak. A nevéhez méltón mézédes, ovális és enyhén barázdált darab. 

Itthon szinte csak importból kapható a „varangybőr héjú mikulás dinnye” ami nagyon édes és kemény húsú, és akár még télen is felbukkan a boltokban.

Melyik a jó?

Igazi lutri megtalálni az igazit, de azért nem kell teljesen a sötétben tapogatózni hozzá. Egyrészt a sérült, nem tökéletes kinézetű dinnye valójában jó választás – szerintem máskor is jó, ami nem tökéletes –, mert a gyógyulás során, bármilyen furán is hangzik, a dinnye édesebbé válik.

Ha csak tökéletes dinnyékkel találkozol, akkor a kopogtatás segít. Vedd kézbe a gyümölcsöt, ütögesd meg, és ha érzed a rezgést, akkor már jó, érett a dinnye. De előbb keresd meg a dinnyén azt a foltot, ahol a talajjal érintkezett. Ha fehér, akkor nincs szerencséd, mert a dinnye még nem értett, ám ha sárga, akkor már eheted is. 

Na, de hogyan együk? 

Erre nagyjából mindenki rávágja, hogy jól behűtve és kész. Pedig lehet ezt variálni is. A görögdinnye bármilyen más gyümölccsel jól működik, de fehérborral is kombinálható, és a koktéltól a desszertig számos lehetőséget rejt magában. Jellemző, hogy én otthon a rumos beinjekciózást tanultam meg, mint ősi családi receptet – tényleg izgalmas ízt és aromát ad a sárgadinnyének. A jó minőségű rumot egy vastag tűvel injekciózzuk be több helyen a dinnyébe. Ezután érdemes még néhány órát a hűtőben érlelni, aztán elfogyasztani. Gyerekeknek praktikusabb nem adni a finom csemegéből.

A görögdinnye tökéletes salátának. Tényleg. A felkockázott dinnye fetával, paradicsommal, bazsalikommal, némi balzsamecettel és édes hagymával – az a nagy fehér – tökéletes, de lehet kísérletezni más friss fűszerekkel is, mint például mentával vagy a citromfűvel. Furcsának tűnik, de nagyon izgalmas kombináció. 

Dinnyesaláta

A sárgadinnyeleves egészen új megvilágításba kerülhet kókusztejjel és gyömbérrel felturbózva. A kókusztejet és az apróra vágott dinnyét főzd össze, és reszelj bele friss gyömbért ízlés szerint. Ha felforrt a kókusz, turmixold össze a dinnyét, és ha szereted, apríts bele egy csomó friss mentát. Ha gyorsan ki akarod hűteni a levest, akkor egy kicsit nagyobb tálba rakj jeget, és öntsd fel vízzel, majd a tetejére rakj egy kisebb tálat, amibe mehet a forró leves. Kavargasd meg időnként. Alig negyedóra alatt ki fog hűlni a lé, és már tálalhatod is. 

Kóstoltad már a dinnyesteaket? Nem, nem őrültem meg, a dinnyesteak tényleg nagyon finom. Én a sousvide technikával készült verziót próbáltam, amely sütés előtt 45 percet fő 80 fokon, és zöldfűszerekkel meg némi olajjal van bepácolva, de vákuumozás nélkül is ki lehet próbálni a pácolást, majd grill-lapon vagy serpenyőben átsütni. Ehhez nem kell más, csak némi olaj, meg a dinnye, aminek minden oldalát 1-2 percig kell sütni. 

Dinnye steak

Dinnyében gazdag nyarat kívánok mindenkinek! 

Zimre Zsuzsa

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images/ Obradovic

A további képek a szerző tulajdonában vannak