A legtikkasztóbb, negyvenfokos nyári melegben mentem el a kedvenc kis piacomra, hogy feltankoljak gyümölcsökből és zöldségekből, bízva abban, hogy ezúttal igazán zamatos portékára teszek szert, amire a szupermarketekben aligha van lehetőség.

Ha azt a trendet vennénk alapul, amely szerint anélkül kellene elmondani, hogy nyár, hogy kimondanád, a csemegekukorica és a görögdinnye fotója biztosan teljesítené a feladatot, úgyhogy én egy akkora dinnyével imbolyogtam ki a kocsihoz, hogy a nem létező bicepszem is bedurrant kicsit. Azt gondoltam, a mézédes gyümölccsel a hűtő a legjobb dolog, ami történhet majd, el is terveztem, hogy cikkekre vágva addig eszem, amíg ki nem durranok. A nagymamám például mindig fehér kenyérrel eszi, ezt én gyerekként meglehetősen gusztustalannak találtam, most meg már csak simán megengedhetetlen luxusszénhidrátnak.

De néhány nappal korábban Fruzsi barátnőm megosztott velem egy receptet, amit úgy gondoltam, érdemes kipróbálni, ha már annyi dinnye van itthon, hogy kis híján belefulladunk ketten.

Akkor még nem sejtettem, hogy a recept az ő saját kísérletezésének az eredménye, és hogy ez lesz az új kedvenc nyári fogásom, amitől vétek lenne titeket is megfosztani.

Szóval, íme a recept. Szívesen!

Hozzávalók:

  • Görögdinnye
  • Feta sajt
  • Friss bazsalikom és menta
  • Lila hagyma
  • Serrano sonka
  • Olívaolaj
  • Méz
  • Balzsamecet
  • Só, bors
  • Kenyér

Elkészítés:

Elnézést kérek, hogy nem írok mennyiségeket, de hát tényleg ízlés kérdése, hogy miből mennyit bír megenni az ember. A lényeg, hogy a dinnyét felkockázzuk, mehet rá a morzsolt feta, ezt nyakon öntjük egy kevés olívaolajjal, majd rászórjuk az apróra vágott, illatos friss bazsalikomot és a mentát.

Miközben szeletelünk, aprítunk, egy serpenyőben közepes lángon ropogósra szárítjuk a serrano sonkákat, majd papírtörlőre tesszük, a zsíron pedig krutonkockákat pirítunk.

Ha rozs- vagy valamilyen teljes kiőrlésű kenyérből készítjük a salátát, akkor még az egészségünkre is figyelünk. A dinnyehalomra mehet még a hajszálvékonyra szeletelt lila hagyma, só, bors, a tetejére jönnek a sonkaszeletek, és az egészre még csurgassunk egy leheletnyi mézet, olívaolajat és balzsamecetet, de tényleg óvatosan, mert így is olyan ízorgia kerekedik, hogy ihaj!

Jó étvágyat!

Krajnyik Cintia

A képek a szerző tulajdonában vannak