Az apáca, akivel még a Nike is forgatott

Madonna Buder a világ legsportosabb apácája, és az én nagy kedvencem. A 87 éves amerikai nővér élete során több mint 340 triatlonversenyen indult, azon belül 45 Ironman-versenyt teljesített. Az Ironman-verseny 3,8 kilométer úszásból, 180 kilométer kerékpározásból és 42 kilométer futásból áll. Egy hétköznapi fiatalember számára is brutális kihívás a vasemberek viadala, akik készülnek rá, azok számára sem garantált, hogy teljesíteni tudják a kőkemény távokat a nyílt, hullámos vízben, a dimbes-dombos, szeles utakon és a napsütötte vagy esőverte aszfalton.

Forrás: Wikipedia

Buder nővér teljesítményének értékét növeli, hogy 48 évesen kezdett el sportolni, 52 esztendősen indult élete első triatlonversenyén – az Ironman is triatlon, a sportág leghosszabb távú versenyszáma, a többi szám rövidebb –, és 55 évesen teljesítette az első Ironman-versenyét.

Mivel előtte még egyetlen nő sem versenyzett a hetvenen-nyolcvanon túl, hozzá igazítják a sportág korosztályos világcsúcsait, a Hawaii Ironman-világbajnokságon 12 rekordot tart. Ahogy töri a csúcsokat, úgy töri a csontjait is, de a sérülések sem szegik kedvét.

„Isten dicsőségére sportolok, eszköz vagyok a kezében, hogy megmutassam: az élet szép, a küzdelem nemes, a változtatás lehetősége a kezünkben van” – mondta egy korábbi interjújában.

2012-ben, 82 évesen a világ legidősebb embere lett, aki Ironmant teljesített, 2016-ban a Nike forgatott vele reklámfilmet. Sportos tevékenysége mellett könyvet ír, jótékonysági célokra gyűjt, és gyámolítja rászorulókat a körzetében. Minden konvenciót felrúgott élete során, hagyta, hogy a szíve vezérelje. Egyetlen kudarcot – voltak olyan versenyei is, amelyeken nem tudott a 17 órás szintidőn belül beérni –, egyetlen könny- vagy izzadságcseppet és sérülést sem bán.

„Egyetlen hibát követhetsz el, azt, ha meg sem próbálod – vallja, és eszerint éli életét, 87 esztendősen is.

A legendás egykarú szörfös

Bethany Hamilton most 27 esztendős, vagyis élete nagyobbik részét immár egy karral élte le, tekintve, hogy a cápatámadás, ami megváltoztatta a sorsát, 14 évvel ezelőtt történt. A szokásos reggeli szörfözésére indult barátnőjével, amikor a majdnem végzetes tragédia történt.

Forrás: Wikipedia/troy_williams

Félő volt, hogy a támadás milyen hatással lesz a kislányra, de ő nem igazolta a szerettei aggodalmát, hamar visszamerészkedett a vízbe, olyannyira, hogy folytatni tudta ígéretes szörfös karrierjét, és az épek között is szép eredményeket ért el.

Az amerikai lány életéből először könyv, majd 2011-ben film készült, ebben még nem számolhattak be arról, hogy 2013-ban férjhez ment szerelméhez, 2015-ben pedig édesanya lett. Friss hír, hogy Bethany és Adam családja tovább bővül, a 27 éves bajnoknő, aki a szörfösök körében igazi legendának számít, újra kisbabát vár.

Aki két évvel a rákbetegsége után lett Ironman

Ruth Heidrich 47 éves volt, amikor mellrákot diagnosztizáltak nála, de csont- és tüdőáttétet is képződött a szervezetében, olyan előrehaladott volt a betegsége. Két évre rá teljesítette élete első Ironmanjét. Az amerikai Ironladykét is ismert Ruth 82 esztendősen is aktív és tetterős.

„Sokkolt a hír, amikor kiderült, hogy rákos vagyok, hiszen addig is rendszeresen sportoltam és odafigyeltem az étkezésre, sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottam, valamint kerültem a vörös húsokat, főleg csirkét és halat ettem” – emlékszik vissza az 1982-ben történtekre Ruth. A műtétet követően csatlakozott dr. John McDougall kísérletéhez, a professzor zsírszegény-vegán (húsmentes) étrenddel kezelte a daganatos, főleg mellrákos betegeket. Ruth, aki addig a Pentagonban dolgozott vezető beosztásban, alávetette magát az új étrendnek – és visszautasította a kemo- és sugárterápiás kezelést.

Azóta is a zöldség-gabona-gyümölcs étrendet folytatja, időközben táplálkozástudományból és pszichológiából doktori fokozatot tett, könyveket ír, motivációs előadásokat tart, étkezési és főzési tanácsokat ad – és mindenekelőtt sportol. 67 éves korában a vizsgálati eredmények szerint egy 32 éves nő fizikumával rendelkezett. Amatőr sportkarrierje során közel ezer érmet gyűjtött a korosztályos futó- és triatlonversenyeken, 67 maratont futott le.

„A test öngyógyító képessége még nyolcvan-kilencven éves korunkban is működik, ha nem gátoljuk” – mondja Ruth. – Aki számára mindez furcsa, annak azt tudom mondani, hogy nem kell nagy lépésekkel haladni. Elég, ha apránként változtatunk a rossz szokásainkon, és ami a legfontosabb, sosem késő elkezdeni.

Aki legyőzte a férfiakat

Lynn Hill a nyolcvanas-kilencvenes években a világ legjobb sziklamászójának számított – a férfiakat is ideértve. Lynn egész életében a határait és a társadalmi korlátokat feszegette. De nem szavakkal, hanem tettekkel, ami számomra nagyon szimpatikus.  

Forrás: Wikipedia/Jarle Vines

Tornászként kezdte sportpályafutást, majd erőemelő lett, később futóként vált állami egyetemi bajnokká, de az igazi szerelme a sziklamászás volt. Számos olyan nehézségű sziklával megbirkózott, amelyek a férfiakon is kifogott, karrierjét azonban végigkísérte az egzisztenciális bizonytalanság, de nem volt mit tenni, hiszen a szabadságvágya és a sziklamászás iránti szenvedélye erősebb volt, mint a megfelelési kényszer.

„Emlékszem, tizennégy éves lehettem, amikor egy férfi hegymászó megdöbbent azon, hogy én teljesítettem azt, amire ő képtelen volt” – írta önéletrajzában Lynn. – „Sokkolt a felismerés, hogy valaki azt hiszi, azért, mert lány vagyok, kevesebbre lehetek képes, mint ő. Később rájöttem, hogy ezt minden területen, a világ minden pontjában így gondolják az emberek. Én voltam az élő példa arra, hogy ez a gondolatmenet helytelen”.

Lynnt jóval később találták meg a szponzorok, amelyek lehetővé tették számára, hogy a tudásához méltó életet élhessen. A legendás sziklamászó – aki végül a harmadik egyetemen, amit elkezdett, lediplomázott biológia szakon, és útjai során megtanult franciául, valamint olaszul – 42 évesen lett anya. Könyvében őszintén vall kalandos életéről, a fotóit elnézve mindenki megértheti, hogy mitől olyan különleges. Nekem, a képeket látva, nemcsak a szám maradt tátva, de mint gyakorló tériszonyosnak, totálisan leizzadt a tenyerem.

Aki a szinte lehetetlenből is felállt

Micsoda lelkierő kellett ahhoz, hogy Turia Pitt újrakezdje… Az ausztrál lány 2011-ben 24 éves volt, felnőtt élete elején járt, frissen végzett bányamérnökként nagy álmokat dédelgetett. Gyanútlanul indult el a 100 kilométeres Kimberley Ultramaratonon, amelyen soha nem ért célba, sőt, kis híján életét veszítette: a futóverseny útvonalán pusztító tűz ugyanis őt sem kímélte. Testének 65 százaléka megégett, hét ujját amputálni kellett, fél évet töltött kórházban, kétszáz műtéten esett át.

Forrás: Wikipedia/DemiKous

Turia Pitt 2016-ban tejesítette élte első Ironman-versenyét, még ugyanabban az évben meghívást kapott az Ironman-világbajnokságra, a minden évben Hawaiion megrendezett vb-n is teljesíteni tudta a brutális távot, pedig ott köztudottan nagyon nehezek a körülmények.

Egy év sem telt el a fantasztikus sportteljesítményei óta, amikor megint hír érkezett Turiáról, vőlegényével – aki kitartott mellette a kritikus időkben, és azóta is töretlen a szerelmük –, Michael Hoskinsszal első gyermeküket várják, a baba most decemberben érkezik.

„A felépülésem nem csoda volt és nem egyik napról a másikra történt, hanem kőkemény munka eredménye” – fogalmazott Turia egy interjúban. – „Nem tagadom, hogy olykor motiválatlan voltam, előfordult, hogy rettenetesen éreztem magam, és fel akartam adni. Ilyenkor visszanéztem olyan fotókat és videókat, amelyeket a gyógyulásom elején készítettünk. Fontosak ezek a visszatekintések, jó néha tudatosítani magunkban, hogy honnan indultunk, és már milyen nagy utat megtettünk”…

Tamás Rita

Képek forrása: ITT, ITT, ITT, ITT, és ITT

Kiemelt kép: Wikipedia