Vízen állni ugyanis csodálatos

Egészen más perspektívát nyújt, mint amikor csak a fejünk lóg ki, vagy egy hajóban ülünk. Az evezés pedig alapszinten viszonylag könnyen elsajátítható, így teljesen kezdők (vagy félkezűek) is elég hamar sikerélményre lelnek.

Abban a pillanatban, ahogy először felkászálódtam a deszkára, szertefoszlott minden cinikus prekoncepcióm, majd a következő néhány percben (egyetlen hatalmas vízbe csobbanás után), amikor először talpra álltam és húztam egyet az evezővel, váltam elkötelezett rajongóvá, és tudtam, hogy én nagyon sokszor és nagyon hosszan szeretném ezt csinálni. Erről a három ujjamat tartó csecsemőméretű csuklómnak más volt a véleménye másnap, amikor fogni sem bírtam, de megérte minden izomláz és fájdalom, ami a páratlan élményt követte. Azóta már tudom, hogy kell helyesen tartani az evezőt, így ez az utóhatás nem lett állandó élménye a SUP-ozásaimnak.

Nehéz leírni azt az idegrendszer-kisimító élményt, ami akkor fogja el az embert, amikor a strandolók zsivajától elvonulva álldogál egy tó közepén, a tükörsima vízben csöndben, békében, nyugalomban, a természet ölelésében.

És ezek még csak a tavakon szerzett tapasztalataim, a hosszabb folyami túrák élménye még gazdagabb lehet.

Az én esetemben tényleg szerelem volt első „állásra”, de Marcinak (Dóri férje, Ferenczi Márton – a szerk.) például kellett pár alkalom és néhány szakszerű tanács, hogy ráérezzen az ízére (és meggyőzhető legyen, hogy az életünk nem kerek egy ilyen tárgy nélkül). Nekem az úszásból hozott törzs-, hát- és vállizmok jó szolgálatot tettek a kezdeti csetlés-botlásban, ez a fajta evezés ugyanis remekül igénybe veszi a teljes testet, és szinte nincs olyan izomcsoport, ami ne kapcsolna be egyensúlyozás és húzás közben.

Ahogy megfogalmazódott bennem a gondolat, hogy én ezzel a szabadidős tevékenységgel szeretnék mélyebben megismerkedni, úgy ötlött fel ezernyi kérdés a deszkaválasztással, az alapok elsajátításával és az esetleges veszélyekkel és kockázatokkal kapcsolatban. Ezekre a kérdésekre pedig Metes Tamás „Tomek” adott választ Balatonfenyvesen, ahol az általa képviselt márka egyik nyári bázisa található. A kölcsönzőben nem csak a különböző deszkákkal lehet megismerkedni, a sportággal barátkozók az első evezés előtt olyan praktikus tanácsokat és technikai fortélyokat sajátíthatnak el, amik garantáltan sikeressé teszik már az első próbálkozást is.

Pásztory Dóri és Metes Tamás „Tomek”

Mártonnál is az hozta meg az áttörést, hogy végre valaki elmagyarázta neki, hol és hogy kell állni a deszkán, illetve hogyan kell tartani az evezőt, amit addig mind a ketten rosszul használtunk.

Tomek minden szavából áradt a SUP-ozás iránti rajongás, aminek okára hamar fény derül, hiszen ő egy súlyos porckorongsérv után tért át a harcművészetről és terepfutásról az állva evezésre. A gyógytorna ugyanis enyhítette azt a hatalmas mozgásigényt, amit a korábbi sportágaiban le tudott vezetni. A deszkán nemhogy romlott vagy csak stabilizálódott az állapota, de folyamatos javulást vett észre magán. Az egyensúlyozással fejlődik az izom-idegi kapcsolat, az egyensúlyérzék rengeteg izmot bekapcsol és folyamatosan dolgoztat – magyarázza a mozgás anatómiai hátterét –, így rehabilitációs célra is kiválóan használható. A gerincet, csípőt, bokát, térdízületeket konzervatív terhelés éri, ami sokkal kíméletesebb, mintha állandó becsapódásnak lennének kitéve (szemben például a futással), emellett pedig hatalmas élményt ad a természet közelsége, ami egy gyógytornaszobában vagy egy edzőteremben nem nagyon adatik meg.

Mi is az a SUP-ozás?

A sportág maga a hullámszörfözésből indult, ebből a sportágból ered a deszka megnevezés, az evezős sportágakból pedig jön az evezés, de pont ez a lényege ennek a hibrid megoldásnak, hogy itt alapvetően az állva evezés a cél, így ha valaki ülve vagy térdelve próbálkozik először, az is törekedjen arra, hogy minél előbb megtapasztalja az álló pozíciót a deszkán. Erre szolgál a felületen kialakított csúszásgátló, tapadást segítő felület.

Ennek a testtartásnak az előnye, hogy sokkal könnyebben lehet pozíciót váltani, mint, mondjuk, egy ülő helyzetből, illetve a csípő és gerinc melletti mélyizmok sokkal jobban átmozgathatók. A deszka sokoldalúságából adódóan persze lehet rajta állni, ülni, feküdni, térdelni is.

Deszkatípusok

Az állva evezésre alkalmas deszkák között megkülönböztetjük a merev és a felfújható deszkákat, utóbbiak élik virágkorukat most. Míg egy kajakot vagy csónakot elég nehéz tárolni, szállítani, addig a felfújható deszkák egy nagyobb bőröndnyi helyet foglalnak el és egy normál méretű csomagtartóban elférnek, így sokkal több ember juthat hozzá az evezés élményéhez, mint korábban bármikor.

A legtöbben az All Round deszkákkal találkoznak először, a kölcsönzőkben is ezeket a rövidebb, szélesebb deszkákat kínálják, ugyanis stabilabb kialakítása és három úszója miatt könnyebb megbarátkozni az instabil felülettel, egyszerűbb felállni rajta, és a kezdő evezők gyorsan önbizalmat szerezhetnek, kialakítása miatt pedig alkalmas jógázásra és gyógytornára is.

Fotó: SUPremium Bass Facebook-oldala

A túradeszkák ehhez képest keskenyebbek, hegyesebb az orruk és egy úszójuk van. A keskenyebb forma miatt hatékonyabban lehet rajta evezni, ami egy hosszabb túra esetében bizony jókora előny. Gyakran a deszka elején és hátulján is ki van alakítva a gumiháló, így több mindent lehet rá pakolni.

A versenydeszkák egészen keskenyek, ezeken már nehezebb az egyensúlyozás is, viszont sokkal nagyobb sebességre képesek – a versenyeken gyorsasági és technikai számok is szoktak lenni.

Léteznek még egészen nagy családi deszkák is, amik szélesek, stabilak, nagy a teherbírásuk, viszont lassabbak és nehezebb velük fordulni. Ezeknek inkább az közös időtöltés a céljuk, hosszabb evezésre nem alkalmasak.

Hol evezzél?

A felfújható deszkák ideális esetben sík vízre vannak kitalálva, mert akármilyen merev is a kialakításuk, sosem lesznek olyan stabilak egy hullámosabb vízfelületen, mint a szörfdeszkák vagy merev társaik. Mindenképpen sekély tavon érdemes elkezdeni a gyakorlást, ezért kiválóan alkalmas az ismerkedésre a Balaton déli partja, ahol ezer méterig viszonylag biztonságosan be lehet menni, a hivatalosan megengedett táv is ennyi.

Magyarországnak csodás adottságai vannak ehhez a mozgásformához: a tavak mellett ott a Soroksári-Duna-ág, ahol szintén ideális körülmények között lehet elsajátítani az alapokat.

Mire ügyelj?

Nagyon hasznos az úgynevezett leasht is használni, ezt a bokádra rögzítve biztos lehetsz benne, hogy ha beborulsz, akkor sem viszi el a sodrás vagy a szél a deszkát. Érdemes már rövidebb távokra is mellényt hordani, ott is, ahol ez nem kötelező, a folyókon viszont ez előírás is, úgyhogy minden esetben legyen rajtad védőöltözet! Ha hosszabb túrát tervezel, többször is ellenőrizd az időjárás-előrejelzést indulás előtt, különös tekintettel a szélerősségre, pontosan tervezd meg az útvonalat és a becsült sebességet, és ha egyedül mész, akkor mindenképp tudasd valakivel az útvonalat. Fontos gondoskodni a folyadék- és energia-utánpótlásról is! Fényvédelemre és a napszúrás veszélyeire is ügyelni kell, sose ugorj felhevült testtel a vízbe. Megfelelő öltözékben ősszel és tavasszal is nyugodtan lehet menni evezni, a neoprén ruhák alkalmasak erre.

Hogy válassz deszkát?

Amikor vásárlásra adod a fejed, el kell döntened, milyen céllal veszed a deszkát. Ha leginkább csak arra használnád, hogy nyáron a gyerekek ugrabugráljanak a vízbe róla, akkor elég egy olcsóbb fajta, de ettől nem szabad sokat várni. Az anyag összetételében és az összerakás technológiájában vannak igazán a nagy különbségek. Számít, hogy forrasztva vagy ragasztva van az anyag , illetve egy vagy több rétegből van összerakva a deszka. A többrétegű deszkák strapabíróbbak és merevebbek, ami szintén előny, ahogy a forrasztás is jobb, mert erősebb az anyag kötése és a deszkák súlya is kisebb. Elég jól javíthatók a kisebb lyukadások és sérülések. Számít a tapadást segítő felület – EVA pad – aránya a deszkához képest és hogy mennyire strapabíró anyagból készül, itt is érdemes a jobb minőség mellett letenni a garast. Ez olyan, mint amikor autót vesz az ember, el kell dönteni, hogy hol használja, mire és mi a fontos neki, e szerint vehet egy hétköznapi járgányt és egy extra minőségű luxusautót is.

Egy jó deszkából akár sok évet ki lehet hozni, így nem érdemes kizárólag külső alapján választani, és mindenképp tájékozódj vásárlás előtt, próbálj ki többfélét.

Felfújás és leeresztés

Mint azt Tomektől megtudtam, az nem számít, hányszor fújod fel és engeded le a deszkát, az viszont igen, hogy mennyit hagyod teljes nyomáson. Arra ügyelj, hogy mindig árnyékban legyen, és teljesen felfújva sose hagyd kint a napon, mert kidurranhat, vagy a benne lévő üvegszálhálózat enged el és kezd el vetemedni. Ha nem találunk árnyékos helyet, akkor engedjünk ki belőle egy kicsi levegőt, ha kihoztuk a vízről. A szelepen általában jelölik, hogy mennyire kell felfújni az adott deszkát, de az átlag a 15 psi. Egy mezei pumpával nem olyan könnyű felfújni, de ez az öt-tíz perces munka kiváló bemelegítésként szolgál. Ez éppen elegendő arra, hogy az izmok vérellátása feléledjen, a pulzus kicsit megemelkedjen és a váll- és könyökízületek is kellően át legyenek mozgatva a vízre szállás előtt.

Evezők

A legtöbb gyártó egy viszonylag alap üvegszálas vagy alumíniumevezőt ad a deszkái mellé, ami a kezdeti lépésekhez tökéletesen megfelelő. Persze hosszú távon megvannak a korlátai, de az alapok elsajátításához teljesen alkalmasak. A következő szint az úgynevezett kompozitevezők köre, amik az üvegszálas és a karbontechnológia kombinációjával készülnek. A full karbonevezők a legkönnyebbek, ennek hosszabb túrák vagy versenysport esetében bizony van jelentősége, hiszen nem mindegy, hogy húsz-harminc kilométeren keresztül vagy intenzív evezés mellett milyen súlyt kell kiemelni újra és újra a vízből. Az evezőválasztásnál mindig nézd meg az evező tollát is, mert a sima felület nehezítheti a vízfogást és a húzást. A barázdák megnövelik a vízfelületet, több vizet lehet vele húzni és könnyebben rátapad a víz, így kisebb az esély, hogy „csúszkál” az evező.

Én azt javaslom, hogy mindenki béreljen deszkát néhány alkalommal, mielőtt vásárlásra adná a fejét, és olyan helyet válasszon, ahol nemcsak adnak egy SUP-ot, de alapoktatás és minden fontos információ is kapható a sikeres ismerkedéshez. Bármennyire úgy érzed is, hogy túlcsordultak a retinádon az idilli naplementés, evezéses képek, lépj túl rajta, és adj egy esélyt az állva evezésnek, mert egészen új világ nyílik ki előtted a vízen!

Pásztory Dóri

A képek a szerző tulajdonában vannak