A Time magazin egyik közelmúltban megjelent cikkéből az derült ki, hogy már a nyolcéves gyerekek is elégedetlenek a testükkel. A cikk egy most publikált angol kutatás adatait idézi, amelyben 6000 gyerek fejlődését követték végig születésüktől 14 éves korukig. Az eredmények szerint az ennyi idős lányoknak már 39 százaléka fogyókúrázott a vizsgálatot megelőző egy évben; mi több, a nyolcéves lányoknak öt, míg a fiúknak három százaléka volt elégedetlen a testével. A kutatók közvetlen kapcsolatot állapítottak meg a gyermekkori negatív testkép (elégedetlenség a saját testtel) és a későbbi étkezési zavarok (bulímia, anorexia, stb.) között.

Ahogy a WMN Nagy Test-tesztjéből is kiderült, a különböző médiumokból áradó elvárások jelentősen befolyásolják az életünket. A gyerekek közül minden ötödik nyilatkozott úgy, hogy „sokat" vagy „elég sokat" találkozik azzal az elvárással a médiában, hogy le kellene fogynia. Az anyák saját testképével kapcsolatos problémái, és a szülők esetleges étkezési zavara is komoly kockázat a gyerekekre nézve, ám védőfaktorként szerepel az elég jó önértékelés, a magabiztosság és a biztos énkép.

A gyerekek természetesen nem egyformán reagálnak a médiából, és a kortársak vagy a család felől áradó mintákra, elvárásokra. Egyesek sérülékenyebbek, jobban ki vannak téve a kockázati tényezőknek, míg mások védettebbek. Ezért aztán a kutatók szerint olyan programokra van szükség, melyek azokat a gyerekeket célozzák meg, akik például túlsúllyal küzdenek. Számukra nagyon hasznos lehet egy egészséges étkezésről, illetve a mozgás fontosságáról szóló foglalkozás. De természetesen az egészséges énkép, testkép olyan tudás, amire – életkorától függően más és más formában – minden gyereknek szüksége van. Segítsünk nekik ebben!

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/Ground Picture