1. A Speciális Olimpia az értelmi fogyatékossággal élő emberek sportja. A Paralimpia a mozgás- és látássérült sportolók világversenye. Utóbbit a többségiek Olimpiájával egy időben rendezik, előbbiekét mindig félidőben.

2. 2015. július 25. és augusztus 4. között Los Angelesben Olimpiát rendeznek. Speciális Olimpiát. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 1988-as döntésének értelmében ez az egyetlen mozgalom, amely még használhatja az Olimpia kifejezést.

3. A jövő héten 86 fős magyar delegáció utazik Amerikába. Ők 176 ország  7000 sportolójával küzdenek a győzelemért 14 sportágban (atlétika, asztalitenisz, bocsa*, bowling, erőemelés, görkorcsolya, judo, kerékpár, kosárlabda, labdarúgás, tenisz, tollaslabda, torna, úszás).

4. A Speciális Olimpia mozgalmat az amerikai Kennedy család, közelebbről Eunice Kennedy Shriver alapította 1968-ban. Víziójának megvalósításában nagy szerepe volt nővérének, Rosemary-nek, aki értelmi fogyatékossággal született, de a család nem adta be intézetbe, hanem együtt nevelkedett (és sportolt) a többi Kennedy gyerekkel.

5. A versenyzőket a helyszínen sportáganként különböző divíziókba osztják az adott sportoló sérültségi foka és a selejtezőkön elért eredményei alapján. Így biztosítják a fair play-t, hogy mindenki hozzá hasonlóval versenyezzen.

6. A Speciális Olimpia jelmondata, és az olimpiai eskü szövege: „Engedd, hogy győzzek, de ha nem győzhetek, hadd küzdjek bátran!" A mozgalom a sporttal, a sportolás által ébresztett tudatossággal, tettrekészséggel és a küzdeni akarással változtatja meg az értelmi fogyatékossággal élő emberek életét. Buzdítja őket, erőt ad nekik, és rengeteget tesz az elfogadásukért.

7. A speciális olimpikonok képtelenek csalni. Ezek az emberek soha nem doppingolnak, tiszta és teljes szívvel vesznek részt a felkészülésben, a küzdelemben. Úgy örülnek egymás sikerének, mint a sajátjukénak. Azért persze mindannyian szeretnének győzni. A fönti képen mellettem látható judo versenyző, Misu például azért, mert ha aranyérmet visz haza, akkor az édesapja leszokik a dohányzásról.

8. Világszerte 170 országban négy és félmillió ember sportol versenyszerűen a Speciális Olimpia keretei között. Magyarországon 300 ezer. Számukra ez az egyik legfontosabb cselekvési lehetőség.

9. A Speciális Olimpia magyar versenyzőinek családja, a szakedzők és a csapat vezetői idén saját zsebből voltak kénytelenek kipótolni a Nyári Világjátékokra utazás költségeit. 20 millió forint támogatás hiányzott a csapatnak. Ismétlem, ezt ők adták össze azért, hogy képviselhessék Magyarországot a Nyári Világjátékokon.

10. Egy „ép" olimpiai bajnok 35 millió forintot kap a magyar  államtól az aranyéremért. Egy paralimpiai győztes London után ennek 70 százalékát kapta. Egy Speciális Olimpián aranyérmes magyar sportoló pedig 350 ezer forintot.

11. Az alacsony támogatás miatt a csapatot bemutató sajtótájékoztatón egyetlen rossz szó vagy keserű megjegyzés sem hangzott el. Ezek az emberek alig várják, hogy piros-fehér-zöldben versenyezhessenek.

+1  Az értelmi fogyatékossággal élő embereknél senkinek nincs nagyobb szíve a világon.

 

*golyósport

eM Soós György fotóján mellettem Kovács Mihály Misu Judo versenyző, a Magyar Speciális Olimpia küldöttségi tagja látható.