–

Kis túlzással már akkor mindenki követte, amikor még pályára se lépett a válogatottal a 2021-es tokiói olimpián. Hát, nem véletlenül mentek akkorát a TikTokjai: imádnivaló a humora. Épp a minap posztolt például ál-felháborodásában videót arról, hogy nem ő vitte a párizsi olimpia záróünnepségén a zászlót, hanem a kilencszeres olimpiai bajnok úszó, Katie Ledecky. Máskor úgy mutatta be megérkezését az olimpiai faluba, mintha csak társkereső-realitybe költözne be – és elpoénkodott azon is, hátha az ő testalkatával is talál végre magának valakit.

Apropó, testalkat: Ilona Maher egyik küldetése évek óta az, hogy erőt és bátorságot öntsön azokba a kislányokba és nőkbe, akik nem illeszkednek a testkép-sztenderdbe. Merthogy ő maga sem mondható „átlagos testalkatúnak” (jelentsen ez bármit is a rendőrségi szakzsargonban). Ilona Maher ugyanis rögbijátékos. S mint ilyen, csupa izom. Jaj, elnézést, majdnem csupa izom – azt ugyanis szintén az egyik posztjából tudjuk, hogy bár csupa izom és folyton edz, mégis van narancsbőr a combján. Hogy ez meglehetősen furcsa közlés egy élsportolótól? Meglehet. De akár is az is előfordulhat, hogy mindig is szükségünk volt egy olyan őszinte és tiszta hangra, mint amilyen Ilona Maheré.

Aki úgy kóstolgatja végig a kajákat az olimpiai falu éttermében, mintha a legjobb barátnőnk volna, aki életében először jár külföldön, és Facetime-on közvetíti nekünk az eseményeket. 

Aki egyszerűen csak olyan, amilyen: önmaga. Mármint tényleg: izzadtan, kipirultan, szomorúan és őrült pörgésben, olyan, földi halandók számára elérhetetlen helyeken is, ahová a sporttehetsége miatt jutott el. Ez már önmagában is szembemegy a közösségi média által sugallt „csak a jót és a szépet” elvvel.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Ilona Maher (@ilonamaher) által megosztott bejegyzés

De ki ez a lány?

A 28 éves Ilona Delsing Rosa Maher Párizsban az amerikai női rögbiválogatottal (az olimpián a rögbi hétfős változata szerepel, amúgy Maher a 15 fős, azaz az uniós rögbit játssza) bronzérmet szerzett. 

Magyar-e valamelyik felmenője a Vermontban felnőtt nőnek? Számos forrást átvizsgálva leginkább a hangzása miatt kapta ezt a keresztnevet (édesanyja holland származású), így nem egy Amerikába szakadt hazánkfiáról van szó. Maher egyébként nővérként diplomázott, de mindent félretett, hogy valóra váltsa legnagyobb álmát, és olimpiai érmet szerezhessen. 

Szülei szerint kislányként annyira tudott izgulni, ha valamire nagyon vágyott, hogy azt is csak az utolsó pillanatban merték elárulni neki, hogy Disneylandbe mennek – attól tartottak ugyanis, hogy izgatottságában belázasodna. Maher őszintén beszél arról is videóiban, hogy ez az izgalom, bizony, manapság is megvan, különösen egy akkora volumenű sportesemény előtt, mint az olimpia.

Ő pedig épp azért érzi fontosnak, hogy beszéljen a sportolókban dúló érzelmi viharokról, a nagy versenyeket követő hullámvölgyekről, a folytonos kattogásról, a testükkel kapcsolatos ellentmondásos viszonyukról, hogy az emberek tudják: az élsportoló mentális egészsége ugyanolyan törékeny, mint a csontjai.

És hogy senki sem gép. Még akkor sem, ha úgy fut, dob vagy úszik.

sport testkép olimpia rögbi Ilona Maher
Ilona Maher - Kép forrása: Getty Images/ Alex Ho/ISI Photos / Contributor

Pedig csak egy rúzs (vagy nem?)

A másik, amivel Maher zavart okoz a rendszerben, az nem más, mint hogy kirúzsozott szájjal lép pályára. Egy full kontakt sportban. Ne röhögj: 2024-ben tényleg ott tartunk, hogy ez szóra érdemes, hiszen a sportolónők teste valahogy még mindig szinte kizárólag agyonszexualizálva jelenik meg a médiában – ha pedig nem, akkor a kommentelők hímsovinizmusában mindig lehet „bízni”. 

Az agyonszexualizálás különösen eltorzult válfaja az, amikor nem elég, hogy a teljesítménye helyett a külsejével foglalkoznak – de még jól le is szólják, ki is gúnyolják, hogy milyen izmos/nem izmos/vékony/nem vékony stb. Épp ezért az átlagon felül izmos Ilona Maher vörös rúzsa társadalmi üzenet. 

Nem mintha ő volna az első, aki ilyesmit csinál – a kétszázszoros (!) brazil válogatott labdarúgónak, Martának, akinek a párizsi volt a hatodik (!) olimpiája, szintén a vörös rúzs a védjegye a pályán (mármint azon túl, hogy ott olyasmire képes a labdával, ami az egyetemes futballtörténet legnagyobbjai közé emeli – nem én mondom, hanem például Pelé). Maher viszont biztosra megy a tekintetben, hogy a vörös rúzs üzenete átmenjen: a közösségi média erejével mondja el sok-sok millió embernek: attól, hogy izmos vagy, még viselhetsz ilyesmit, ahogyan miniszoknyát és tűsarkút is. És akkor sem kell szégyellned magad, ha nem vágysz ezekre – mert pont úgy vagy önmagad, ahogyan jól érzed magadat a bőrödben. 

De honnan ez a küldetéstudat?

Egyszerű: Ilona Maher egy háromgyerekes család középső lányaként felnőve azzal szembesült, hogy a sportpályán folyamatosan az ellenkezőjét sulykolják belé, mint amit az édesapjától hallott. Nevezetesen azt, hogy fogja vissza magát. Ne üssön olyan erőset, ne fusson olyan gyorsan, legyenek „elegánsabbak” a dobásai. Ez az „üljél szépen, kislányom és mosolyogjál” sportmegfelelője nagyjából: amikor nem az számít, hogy mire vagy képes a pályán (ami, ugye, a sport alapvető lényege), hanem hogy ne legyél „nem nőies”. Brr. 

Egy alkalommal, amikor az egyik meccsén azt kiabálta neki az edző, hogy fogja vissza magát, az apja a szünetben félrehívta, és nyomatékosan a lelkére kötötte: soha, semmilyen körülmények között, senki kedvéért se merészelje visszafogni magát. Azóta ez Ilona Maher mottója – és ezt tanítja nekünk is.

Ilona Maher azt mondta: az, hogy az apja ezt annyiszor elismételte, és olyan sokszor elmagyarázta neki, hogy igenis merjen erősebben, gyorsabban, magasabbra, „nem elegánsan” dobni, futni, edzeni, hogy merje elfoglalni a neki járó helyet a világból (legyen szó a helyről, amit a teste kitölt, vagy épp egy férfiasnak mondott sportágban sikeressé válni), megalapozta azt az egészséges önbizalmat, amelyből most a világnak is szeretne minél többet átadni. És ezt olyan jól csinálja, hogy sokmillió követőnek ad erőt nap mint nap.  

Ahogy az egyik legnépszerűbb és legfontosabb posztja szövegében áll:

„Kedves szélesvállú lány!

Nem vagy „nem kívánatos”
Nem nézel ki úgy, mint egy linebacker.
Nem vagy férfias.
Nem vagy visszataszító.

Gyönyörű vagy. 
Impozáns vagy.
Erős vagy.
Nagyszerű vagy.

Húzd ki magad, emeld magasra a fejed, és lépj minden szobába úgy, mintha a saját szobád lenne.

Szeretettel:

Ilona”

Kiemelt képünk forrása: Getty Images/ Joe Scarnici / Stringer

Csepelyi Adrienn