A meddőség világméretű probléma, mégsem merünk róla beszélni

És épp ez az egyik óriási rákfenéje a dolognak: a tabusítás, a megbélyegzéstől való félelem ugyanis gátolja a megfelelő információszerzést, így sok esetben megakadályozza, hogy a pár késedelem nélkül orvosi segítséget kapjon.

Annak ellenére, hogy rengeteg kérdés fogalmazódik meg a meddőség kapcsán, mégsem merjük ezeket kimondani. Eltartjuk magunktól a témát – erre mutatott rá a német Merck gyógyszergyár együttműködésével készült hazai kutatás, amelynek eredményei szerint azok körében, akiknél egészségi okok hátráltatják a gyerekvállalást, a szűrőprogramok, illetve a lehetséges kezelésre vonatkozó ismeretek hiánya is akadályozza a kívánt gyermekek megszületését.

Sokan még mindig nem gondolnak arra, hogy egészségi okok is lehetnek a sikertelen próbálkozások hátterében; a kutatás során megkérdezettek több mint nyolcvan százaléka nem is gondolt szűrésre, további nyolc százalékuk számolt ugyan vele, végül mégsem ment el.

Emellett, ha valaki meddőséggel kapcsolatos problémát érzékel, elsődlegesen a párjával (71 százalék) vagy a családjával (41 százalék) beszéli meg, az orvos csak ezután következik. 

Válasz a kérdésekre, amiket – eddig – nem mertünk feltenni

A meddőség kezelése sok esetben versenyfutás az idővel, épp ezért lenne fontos, ha a párok még idejében jutnának hozzá a megfelelő információkhoz. Kérdezni, problémát jelezni azonban, ahogy az imént láttuk a számokból, sokaknak nehéz – főleg mert a meddőség a szexualitást, termékenységet érintő intim terület. Épp ezért jött létre a csaladert.hu weboldal, amelyen egy chatbot segítségével, anonim módon lehet kérdezni és válaszokat kapni a termékenységi nehézségekkel, illetve a meddőségi kezelésekkel kapcsolatban.

Férfiaknál nehezebb felderíteni az okokat

Itthon minden hetedik pár érintett a meddőségben, és a közvélekedéssel ellentétben

a probléma azonos arányban fordul elő nőknél és férfiaknál.

A kutatás során azok, akiknél meddőség akadályozza a gyerekvállalást, a túlzott stresszt, a túl késői életkorra halasztott szülést, illetve a partner iránti bizalomhiányt nevezték meg fő okként, minden más (akár egészségi) szempont lényegesen kisebb súllyal szerepelt.

A termékenységi nehézségeknek azonban számos egészségi okuk lehet, ezek feltárása azonban a férfiak esetében jóval nehezebb.

„Komoly akadály, hogy a férfimeddőség ötven-hatvan százaléka idiopátiás hátterű, ami azt jelenti, hogy nem tudjuk felderíteni a terméketlenség okát. Így pedig a kezelés is nehéz” – mondta Balogh István.

A Budai Irgalmasrendi Kórház andrológiai szakambulanciájának vezetője hozzátette: szintén probléma, hogy az utóbbi húsz évben a férfiak ondósejt-koncentrációja zuhanó tendenciát mutat. „Jelenleg tizenötmillió/milliliter az egészségügyi határérték, ami azonban a hetvenes–nyolcvanas években már betegségnek minősült” – emelte ki. De a legfrissebb hazai kutatások szerint még a vizsgált, normál spermaképű férfiak 25 százalékánál is találtak olyan, az oxidatív (vagyis sejtszintű) stresszel összefüggő problémákat az örökítőanyagban, amelyek magyarázatul szolgálhatnak a terméketlenségre. Erre egy normál andrológiai vizsgálaton nem derül fény, csak már a meddőségi kezelések során, amelyeknél a szakemberek szerint meghatározó, ha a problémát komplexen, testi és lelki tényezőket figyelembe véve és családszinten kezelik.

Utóbbi azt jelenti, hogy nincs értelme a férfi- és női meddőséget külön tárgyalni,

„a termékenység csak a pár egységében, illetve testi-lelki egészségében szemlélhető. Ha holisztikus keretben tekintünk a problémára, teljesen mindegy, a férfi vagy a nő hordozza – esetleg együtt – a meddőség diagnózisát, ebben a párnak együttes sorsközösséget kell vállalnia. A gyermektelenséggel mint komplex veszteséggel együtt kell megbirkózniuk”

– mondta Volenszki Víta klinikai szakpszichológus. Kiemelte: a termékenység nem állandó állapot, hanem egy feltételekhez igazodó potenciál, egy evolúciósan adaptív stratégia, ami folyton változik, a meddőség pedig sok esetben azért is válik tabuvá, mert nemcsak társadalmi megbélyegzés jár vele, hanem érzelmileg is nagyon megterhelő.

A meddőségben nemcsak szervi, hanem pszichológiai okok, gátak is szerepet játszhatnak, és fordítva, a meddőség diagnózisa erősen hat a párok pszichés jóllétére – így a sikeres kezelések alapja, ha a test mellett a lélekkel is foglalkozunk. Rengeteg szorongás, félelem és frusztráció forrása egy pár életében, ha azzal szembesül, hogy nem jön a vágyott baba. Emellett szerinte gondot okoz, hogy az embereknek sok téves információjuk van már magáról a szexualitásról is, ami szoros összeköttetésben van a termékenységgel.

„A többségénél fellelhető valamilyen szexuális probléma is. Az információszerzés azért is fontos, hogy érezzék, nincsenek egyedül, mások is küszködnek ezzel.”

Az emberek jobban bíznak (bíztak) a magánintézményekben

Ha meddőségi kezelésekről van szó, a kutatásban megkérdezettek relatív többsége jelezte: inkább magánintézményhez fordulna. Harmincegy százalék választaná az államit, egy százalék az egyházit, utóbbit azért, mert a megkérdezettek szerint tisztább és olcsóbb. 

A választási lehetőségük azonban az elmúlt időszakban csökkent, miután a parlament két hónapja megszavazta a három megmaradt, magánkézben lévő meddőségi központ államosítását, ezzel pedig teljesen megszűnik a magánellátás e szférában. Ennek kapcsán egy érintett anya korábban úgy nyilatkozott: sokan úgy érzik, megfosztják őket a választás jogától, és egy olyan túlterhelt, futószalagszerűen működő ellátórendszerbe kényszerítik őket, amelyben nincs kapacitás a valódi problémák feltérképezésére és hatékony kezelésére. 

Mivel az állami ellátásban az úgynevezett „asszisztált reprodukciós” eljárások (inszemináció, in-vitro fertilizáció [IVF; lombikprogram]) teljes tb-támogatásúak, az IVF-kezelések esetében öt embrióbeültetéssel végződő kezelési ciklust támogat a társadalombiztosítás, és sikeres szülés után újabb négy lehetőséget finanszíroz, a HVG.hu friss információi szerint a magánklinikák államosításának hírére megsokszorozódtak a jelentkezések Magyarországról a csehországi és szlovákiai meddőségi klinikákon.

Filákovity Radojka

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/laflor