TÉVHIT: A nőket sokkal gyakrabban érinti a meddőség

A meddő párok ötven százalékában a férfinál is vannak termékenységi gondok, ráadásul a férfiak nemzőképessége évről évre egyre csökken. Míg alig száz évvel ezelőtt az átlagos hímivarsejtszám európai férfiak esetében 140 millió/ml volt, addig ez a szám jelenleg 40 millió/ml, és sajnos fokozatosan romlik.

A Semmelweis Egyetem Andrológiai Centrumában végzett vizsgálat során már ötéves periódusban is jelentős romlás volt megfigyelhető a hímivarsejtek számában, mozgásában és alaki felépítésében is.

(Fontos hozzátenni, hogy a vizsgálatban olyan férfiak vettek részt, akik meddő párkapcsolat miatt fordultak orvoshoz.)

Kopa Zsolt szerint mindezért, az eddigi klinikai és kutatási tapasztalatok alapján, nagy valószínűséggel a férfiak szervezetében egyre magasabb szinten jelen lévő női nemi hormon, az ösztrogén tehető felelőssé.

Úgy tűnik, hogy az anya szervezetében jelen lévő túl sok ösztrogén már a várandósság alatt is károsíthatja a terhesség 7. és 14. hete között fejlődő heréket. Ennek jelei már kisgyermekkorban megmutatkozhatnak: például nem szállnak le a herék, vagy a húgycsőnyílás nem ott van, ahol kellene. A túl magas ösztrogénszint következménye felnőttkorban pedig a nem megfelelő hormonális egyensúly (alacsony férfihormonszint), a csökkent nemzőképesség és akár hererák is lehet.

„Erre Skandináviában világítottak rá először, amikor kiderült, hogy amilyen ütemben nő a hererákos esetek száma, olyan ütemben csökken a férfiak átlagos nemzőképessége” – mondja Kopa Zsolt. Sajnos az okok még nem teljesen tisztázottak, és amit tudunk, azt is nehéz befolyásolni. A környezetszennyezés, a sugárzás, a nagy mennyiségű fito-, xenoösztrogének és ösztrogénszerű anyagok szervezetbe kerülése és az életmódbeli tényezők biztosan hatással vannak a hormonszintre.

TÉNY: A meddőségi kivizsgálásnak mindig a férfinál kell kezdődnie

A meddőségi szakemberek általában el sem kezdik a nő kivizsgálását, amíg a férfi nem ment el andrológushoz. Ez egyebek között azért van, mert a férfi nemzőképessége vagy annak esetleges problémái befolyásolják a nő kivizsgálásának mentetét is.

A konzultáció mindig a kórtörténet alapos megismerésével kezdődik, amelynek során egészen a gyerekkortól minden fontosabb akut vagy krónikus betegséget, állapotot, műtétet feltérképeznek. Be kell számolni a korábban vagy jelenleg szedett gyógyszerekről (különös tekintettel azokra, amelyek negatív hatással lehetnek a nemzőképességre, mint például az anabolikus szteroidok), étrend-kiegészítőkről.

Az orvos kikérdezi a pácienst az életmódjáról, a káros szokásairól, a fizikai aktivitásáról. Szóba kerül a szexuális élet esetleges zavara és az együttlétek gyakorisága is. Ezt követi a herék, mellékherék, ondóvezeték, ondózsinór, hímvessző alapos manuális vizsgálata. Ha gyulladás gyanúja felmerül, prosztatavizsgálat is szükséges. Ezt követi az ondóvizsgálat (spermaanalízis), amikor is meghatározzák a hímivarsejtek mennyiségét és minőségét. Ha minden optimális, itt egyelőre véget is ér a kivizsgálás. Abban az esetben, ha az addig elvégzett tesztek valami kórosat mutatnak, genetikai vagy hormonális eredetű eltéréseket keresnek, ultrahanggal megnézik a herék szerkezetét, és speciális funkcionális és biokémiai vizsgálatokat végeznek az ondómintából.

Nagyon fontos, hogyha egy párnak továbbra sem sikerül a teherbe esés, bizonyos idő után újra megvizsgálják a férfit akkor is, ha a meddőségi protokoll kezdetén minden rendben volt vele.

Később is kialakulhatnak problémák, a nők kezelése pedig sokszor bonyolult és nagyon kellemetlen, nem mindegy, hogy úgy végzik el a sokadik petefészek-stimulálást, hogy már biztosan tudják, a férfi oldalon minden rendben van, vagy csak feltételezések vannak erről.

Sikertelen lombikprogramok és visszatérő vetélés esetén is ki kell vizsgálni, hogy nem a férfi oldalon van-e a probléma.

TÉVHIT: A férfiak életkora nem számít a nemzőképességük tekintetében

Tény, hogy a nők életkora kulcsfontosságú faktor egy pár termékenységének tekintetében, de az a hiedelem már megdőlt, hogy a férfiaknál nem ketyeg a biológiai óra. Habár a herék valóban akár a férfiak élete végéig is termelhetnek hímivarsejteket, a nemzőképességük a korral csökken. A szabad tesztoszteron mennyisége a vérben harminc-harmincöt éves kortól évente körülbelül egy százalékot csökken, és ekkortól elkezdődnek, majd negyven év felett fokozódnak a spermiumok funkcionális változásai is.

Ilyenkor többet kell várni a teherbe esésre, emelkedik a vetélések aránya, a magzat genetikai megbetegedései és a különböző születési károsodások pedig gyakoribbak lesznek. Idősebb férfiak gyerekeinél gyakoribb a skizofrénia, a bipoláris zavar, és az autizmus. „Idén került először feketén-fehéren bizonyításra, hogy egy férfi esetében negyven év felett csökken a fogamzóképesség, és létrejött terhesség esetén nő a magzatot érintő szövődmények veszélye” – mondja Kopa Zsolt. 

 

TÉNY: Az életmód hatással van a nemzőképességre

Sokféle ok állhat a férfiak meddőségi problémáinak hátterében.

Ezek a teljesség igénye nélkül: fejlődési rendellenességek, hormonális zavarok, genetikai problémák, korábbi sérülések, betegségek, kezelések (például daganatellenes terápiák), anyagcsere-betegségek, szív- és érrendszeri megbetegedések, diabétesz, gyulladások, bakteriális fertőzések, ondóúti elzáródások, nemi úton terjedő betegségek, herevisszér-tágulat.

Mindezek mellett pedig rengeteg olyan tényező van, amelyre az egyén is hatással lehet: dohányzás, alkohol- és drogfogyasztás, anabolikusszteroid-használat, túlsúly (különösen a centrális típusú elhízás), a fizikai aktivitás hiánya.

A spermiumok magas DNS-fragmentációja (töredezettség), amely gyakori oka szokott lenni a férfimeddőségnek, például halmozottabban fordul elő magasabb testzsírszázalék mellett, és olyanoknál, akik dohányoznak, rendszeresen fogyasztanak alkoholt, vagy nem mozognak. „Bizonyos esetekben – különösen, ha oxidatív stressz okozza a DNS-fragmentációt – segít a gyógyszeres terápia, de fontos, hogy a páciens is beletegye a maga részét a kezelésbe. Ha életmódot vált, akkor annak már három hónap múlva mutatkozhatnak a pozitív hatásai” – mondja Kopa Zsolt.

TÉVHIT: A férfimeddőséget kezelő táplálékkiegészítők csodákat tesznek

A már említett oxidatív stressz bizonyított jelenlétekor valóban hatásosak az antioxidánsok, de Kopa Zsolt hangsúlyozza, hogy még abban az esetben sem lehet ezt az eredményt direkt összefüggésbe hozni az élve születések számával, amikor a táplálékkiegészítők bizonyítottan javítottak a spermiumok minőségén és mennyiségén.

Arra tehát, hogy ezek a szerek valóban elősegítenék azt, hogy egy párnak gyermeke foganjon, nincsenek tudományos alapú szakmai bizonyítékok.

TÉNY: Annak a férfinak is lehet vér szerinti gyereke, akinél nem találnak hímivarsejtet az ondómintában

A férfimeddőség kezelésében több módszer áll az orvosok rendelkezésére, így egyre több a sikertörténet is.

A hormonális okokat célzott gyógyszeres (hormon)terápiával kezelik, a gyulladásokat, fertőzéseket adott esetben antibiotikummal, gyulladáscsökkentőkkel, antioxidánsokkal. A műtéti eljárások egyre kifinomultabbak és eredményesebbek. A legkorszerűbb technika a mikrosebészeti eljárás, a hagyományos műtétekhez képest jobb a sikerrátája, és jóval kevesebb a szövődménye.

Hátránya, hogy a felszerelés nagyon drága, és az elvégzéséhez a módszerben jártas szakemberre van szükség, ezért ez az operáció nem mindenhol érhető el.

A legsúlyosabb férfitermékenységi zavar, amikor nincs hímivarsejt az ondóban. Ennek egyik oka az lehet, ha az ondóvezeték elzáródott. Itt először is fontos megtudni, hogy pontosan hol van az elzáródás, majd mikrosebészeti módszerrel kiiktatni a szűkült szakaszt, és egy új összeköttetést kialakítani. Ez akkor lehetséges csak, ha az elzáródás a mellékhere szintjén vagy az ondóvezeték herezacskóban futó részén van. Ha nem, akkor ugyancsak mikrosebészeti módszerrel lehetőség van a mellékheréből érett hímivarsejthez jutni.

Fontos tudni, hogy a hímivarsejtek hiányának ritkább oka az ondóvezeték elzáródása, sajnos sokkal gyakoribb, hogy nem termelődik hímivarsejt. Ilyenkor másfajta műtétre van szükség, és a mellékheréből sem mindig lehet érett spermiumokhoz jutni. Szerencsére azonban még az ilyen esetek felében is van úgynevezett fokális hímivarsejtképzés, azaz van a herében egy-két csatorna, amelyben még találhatók spermiumok. Ezek mikrosebészeti módszerrel feltérképezhetők, és életképes hímivarsejtek szerezhetők. Ha csak néhányat is sikerül, akkor akár több petesejtet meg lehet termékenyíteni velük lombikeljárás keretében. Bár teoretikusan egyetlen hímivarsejt is elég lehet a sikeres terhesség létrejöttéhez, a cél minél több, élő spermium kinyerése.

TÉNY: A Covid–19-fertőzés negatív hatással lehet a nemzőképességre

Néhány hónapja vált biztossá, hogy a terhesekre veszélyesebb a koronavírus-fertőzés, gyakrabban kapják el, és nagyobb köztük a súlyos megbetegedés esélye is. Éppen ezért számukra kiemelten ajánlott a vírus elleni védőoltás, különösen azért, mert az eddig beoltott több millió terhességet tervező és már várandós adatainak elemzése alapján az oltás számukra is biztonságos.

Arról azonban kevesebb szó esik, hogy maga a Covid–19-fertőzés hogyan hat a termékenységre. „A súlyos Covid–19-fertőzés úgynevezett citokinvihart indít el a szervezetben, amely a férfiak termékenységére is hatással lehet. Ha valaki gyermeket tervez, és átesett a fertőzésen, akkor érdemes a gyógyulást követően három hónappal – a spermiumok teljes fejlődési időtartama ugyanis ennyi idő – megvizsgáltatni, hogy minden rendben van-e” – mondja Kopa Zsolt. Aki pedig még nem tette, és megteheti, oltassa be magát!

  

TÉVHIT: A szűk nadrág és a kerékpározás meddőséget okoz

Időleges termékenységcsökkenés valóban előfordulhat akkor, ha a herék túlmelegszenek, ami megtörténhet szaunázás, forró fürdő vagy túl szűk alsónemű viselése után – ha annyira szűk, hogy a heréket felnyomja a lágyékcsatorna kijáratához –, de ezek hosszú távú negatív hatással nem járnak. Ugyancsak ilyen a biciklizés is, ami mint testmozgás kifejezetten fokozhatja a termékenységet. Annak viszont, ha valaki túl gyakran ül a nyeregben, már lehetnek a termékenységet hosszabb távon is károsító hatásai.

TÉNY: Fontos a lelki oldal is

A meddőségi kezelésekben gyakran ajánlanak fel pszichológusi segítséget is. Szerencsére ez már egyre több helyen így van, Kopa Zsolt is kiemeli ennek fontosságát. Maga a tény, hogy valakinek problémák vannak a termékenységével, nemzőképességével, negatívan hathat az énképre, a gyakran a hosszadalmas és kellemetlen kezelések és a sikertelenség okozta frusztráció ugyancsak próbára teszi a párok pszichés jóllétét, és akár kapcsolati konfliktusokhoz is vezethet.

A meddőség kezelése nagyon eltolódott a női oldal felé, ezért is fontos megérteni, hogy a férfiakat ugyanúgy érinthetik annak testi és lelki velejárói is.

Kerekes Anna

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/LeoPatrizi