Vízpartra

Julie Orringer: Légzőgyakorlat fuldoklóknak (Libri)

A magyar származású, Miamiban született szerző felemelő története kamaszkorról, veszteségekről és apró győzelmekről, de főleg a hozzájuk vezető útról. Hosszú lélegzetvétel a felnőtté válás előtt… a víz alatt…

Hétköznapokra

Jónás Anna: Kicsivel könnyebben (Európa Könyvkiadó)

Baranyai (b.) András jellegzetes, vicces rajzai kísérik ezt a praktikus és humoros könyvet. A szerző a Bezzeganya blogon kezdte el írni karcolatait. Ezek aztán kötetté álltak össze. Tényleg kihagyhatatlan minden jelenlegi és leendő szülő számára. Olyan jó szembesülni azzal, hogy nem csak mi bénázunk annyit a gyerekneveléssel. Jópofa ráadás, hogy időnként a férj kommentárjai kísérik a történeteket. Szóval pasik számára is üdítő olvasmány!

Nehéz pillanatokra

Gyurkó Szilvia: Rám is gondoljatok! (Bookline)

A wmn.hu szerzője megosztotta már velünk a válással kapcsolatos gondolatait, de ezt egy egész könyvvé kerekítette. Mindenre kiterjedően járja körül a gyerekközpontú válás kérdéskörét egy végtelenül alapos, hiánypótló kötetben. Furcsán hangzik, de ez a leghasznosabb válási ajándék! Remélhetőleg nagyon sok elvakult szülőnek felnyitja majd a szemét.

Életes

Tóth Krisztina: Pixel (Magvető)

A harminc rövid elbeszélés felér egy egész nagyregénnyel. A vicces, mégis mély történetek magas irodalmi hangon szólnak a legéletesebb életről. Rengeteg felismerés vár az olvasóra, míg végül a pixelekből összeáll a kép.

Erdős

Jane Goodall és Gail Hudson: A remény magvai – A növények varázslatos világa (Libri)

Nemrégiben Magyarországon járt a csodálatos Jane Goodall. Főszerkesztőnk, D. Tóth Kriszta beszélgetett vele az egyik nyilvános fellépésén. (ITT olvashatsz róla élménybeszámolót.)  Ez a személyes hangú könyv valóban szemléletformáló erejű. Mert mindannyiunk közös felelőssége, hogy a bolygó, amely megteremti az életünk feltételeit, ne pusztuljon el miattunk. Kis lépésenként, együtt megmenthetjük a Földet!

Fordította: Szollát György

Éjszakázós

Kondor Vilmos: Budapest noir (Agave Könyvek)

Az első, nagy sikerű regény után sorozattá bővült budapesti krimi főleg atmoszférateremtő erejével hívta fel magára a figyelmet. A filmszerűen pontos leírások és a cselekmény izgalma valószínűleg éjszakázásra csábítja az olvasókat. A nyári szabadság alatt ez sem lehet akadály.

Üdítő

David Safier: Pocsék karma (Ulpius)

Első ránézésre kissé limonádénak tűnik a kötet, de nagyon is komoly mondanivalóval bír. Könnyen olvasható, „csajos” regény egy pasi tollából. Azért remélem, közben mindenki elgondolkodik egy kicsit azon, hogy milyen karmát cipel magával, mert a saját karmánk mi magunk vagyunk…

Fordította: Kosztolánczi Krisztina

Elalvás előtt és ébredés után

Murakami Haruki: Kafka a tengerparton (Geopen)

A metaforák labirintusában bolyongó olvasó néha elveszve érezheti magát a két elbeszélő párhuzamos történetében, mégis zsigeri módon hat majd rá a gyönyörű nyelvezet. Az önmagukon túlmutató szexuális leírások (mélységes humorral vegyítve) biztosan kimozdítanak majd a hétköznapok egyhangúságából.

Fordította: Erdős György

Útkeresős

Kun Árpád: Boldog észak (Magvető)

Az Aegon-díjas kötet szerzője izgalmasan szembesíti a mágikus realizmust a hiperrealista világgal. Az Afrikában és Norvégiában játszódó regényből nem hiányzik a szerelem sem. A mindenhol kívülálló hős, aki néha még a maga számára is idegen, sokáig keresi a helyét a világban. Hol vagyunk otthon? Ahol születtünk? Ahol élünk? Vagy ahol boldogok lehetünk?…

+1

Sírós-nevetős, ami ősszel jelenik meg ebben a szép új köntösben, és már nyáron „várós"

Gárdos Péter: Hajnali láz (Libri)

A rendezőként ismert szerző első regényével meghódította a világot. Számtalan ország megvásárolta már a kötet kiadási jogát, film is készül belőle. Gárdos Péter a szülei történetét meséli el ebben a bűbájos, életigenlő levélregényben, amely a legkeményebb vészkorszakban játszódik. A szerelem éltet, ez már biztos! Írjatok levelet annak, akit szerettek, lehet, hogy a gyerekeitek regényt alkotnak belőle!