Máig nem tisztázott, hogyan is teltek Frida Kahlo utolsó órái, mindenféle találgatások övezik halála körülményeit. 

Mivel a művész egyik fő témája a halál volt, valahogy mindig ott lógott a levegőben, hogy a kaszás személyesen kopogtat be a mitikus Kék Ház ajtaján. Hamarosan viszont bemutatják a BBC legújabb, háromrészes sorozatát (Becoming Frida Kahlo), amiben Rivera unokája, Juan Rafael Coronel Rivera megdöbbentő dolgot állít: nagy valószínűséggel nem más, mint a nagyapja vetett vége Kahlo életének/szenvedéseinek.

Állítását nem kíséri ítélkezés, sőt, úgy fogalmaz, Rivera tulajdonképpen segített Kahlónak.

„Ha az élettársad azt mondja, »Fáradt vagyok, menni szeretnék, segíts nekem!« – hát akkor minimum megpróbálod” – fogalmazta meg Coronel Rivera.

Nem csoda, ha Kahlo elfáradt, hiszen szinte egész életében fájdalmak kínozták. Hiába élte túl a gyermekbénulást (polio), szörnyű balesetet szenvedett, amitől az egész élete megváltozott. Hosszú időre ágyba kényszerült, a fölé felszerelt tükör segítségével születtek meg csodálatos önarcképei. A balesetből soha nem sikerült teljesen felépülnie, eldeformálódott medencéje miatt sorra elvetélt. Ez a rengeteg iszonyú szenvedés határozta meg a művészetét is. Formabontó módon, szívbemarkolóan ábrázolta élete legfájdalmasabb élményeit és érzéseit, ezek pedig máig zsigeri hatást képesek kiváltani a nézőkből.

Diego Rivera Frida Kahlo
Forrás: Getty Images/Bettmann

Tragikus életeseményei mellett a magánélete is kimondottan zaklatott volt. Szenvedélyes kapcsolata Riverával a kezdetektől fogva nagyon viharosan zajlott, elsősorban Rivera nőügyei miatt, amikben a férfi egyszerűen megzabolázhatatlannak bizonyult. Nem ismert tabukat, képtelen volt leállni, még Kahlo testvérével, Cristinával is viszonyt folytatott, illetve a hollywoodi csillaggal, Paulette Goddard-dal.

A Kahlo-szakértő Luis-Martin Lozano kiemeli, hogy Frida családja szerint a művész még jónéhány évig élhetett volna, de

„az öngyilkosság mindig is ott lógott a levegőben. Írt róla a naplójában is, de a Diego iránt érzett szerelme visszatartotta. Nem akarta elhagyni. Viszont biztos felmerült kettőjük között a kérdés.”

Ez a bizonyos dokumentumfilm-sorozat Kahlo karrierjének kulcsfontosságú kreatív pillanatait vizsgálja a lelkiállapotával és fizikai egészségével kapcsolatos új információk fényében. A Mexikóban forgatott interjúsorozat teljes képet ad a munkásságáról és a szerelmi életéről is, beleértve a Lev Trockijjal, a száműzött marxista politikus-forradalmárral és másokkal folytatott viszonyait is. Mert bizony Kahlót sem kellett félteni, neki is volt mindenféle viszonya, például azzal a nővel, akivel Rivera korábban őt csalta meg.

Bármilyen zaklatott és viharos is volt Kahlo és Rivera kapcsolata, mégis sikerült kitartaniuk egymás mellett, a végsőkig tisztelték és szerették egymást. „Rivera volt Kahlo első számú rajongója, és mindig biztatta, hogy legyen önmaga. Elsők között ismerte fel a benne rejlő potenciált, és bátorította, hogy folytassa” – mondja Lozano.

Diego Rivera Frida Kahlo
Frida Kahlo és Diego Rivera - Forrás: Getty Images/ Wallace Marly/Hulton Archive

Frida és Diego útjai szétváltak, miután Cristinával, a testvérével is megcsalta a férfi, ám

nem sokáig bírták egymás nélkül, és újra összeházasodtak. Tudták, hogy nem fognak megváltozni, de együtt kell lenniük, nem lehet másképp. Ezt szimbolizálta az otthonuk is, ami két különálló, ámde híddal összekötött házból állt.

A meredek lejtmenet akkor indult meg, amikor Kahlo lábát amputálni kellett, amit súlyosbított a festő kábítószer- és alkoholfüggősége is. Az amputáció előtt Frida ezt írta Riverának:

„Nem félek a fájdalomtól, és ezt te is tudod. Szinte velejárója a lényemnek. Szenvedtem nagyon sokat, amikor megcsaltál, minden alkalommal, amikor megtetted, nemcsak a húgommal, hanem az összes nővel.” 

 

A Kahlo-szakértő Lozano azt is elmondja, hogy Rivera a vége felé már kifejezetten kerülte a feleségét, nem bírta nézni, ahogy szenved.

„Soha nem fogjuk megtudni, hogy véget vetett-e Kahlo életének, de ha megkérdezte tőle, nem hiszem, hogy nemet mondott volna. Kahlo családjában gyakran felmerült ez az opció, míg Rivera családjában ez a téma inkább tabunak számított.”

Lozano azt is kimondja, hogy bár

Kahlo életművének mondhatni, legfőbb motívuma a fájdalom, mégsem tekintünk rá soha áldozatként,

és ez akkor sem változik, ha a halálával kapcsolatos feltételezés igaznak bizonyul, sőt.

Frida Kahlo életéhez állandó társul szegődött a szenvedés, és nemegyszer nézett farkasszemet a halállal. Ha valami járt neki, az az, hogy ő mondja ki az utolsó szót, és rendreutasítsa a kaszást. És ebben, meg egyáltalán az életben, így vagy úgy, de Diego Rivera soha nem szűnt meg a társa lenni.

Forrás: ITT

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/ Bettmann

Szabó Anna Eszter