Kezdem a saját kedvenceimmel, ha már én vetettem fel a témát az értekezleten: örök rajongója vagyok Bertának a Két pasi meg egy kicsi című sorozatból, akinek zseniális megformálója, Conchata Ferrell nemrég hunyt el. Berta szikár, cinikus stílusa, illetve az, ahogyan – egyetlen emberként – képes volt féken tartani a Charlie Sheen alakította főszereplőt, minden alkalommal lenyűgöz.

A Jóbarátokból – ki más – Janice (Maggie Wheeler) a kedvencem. Aki a maga rohadtul idegesítő módján nagyon is emberi. Ráadásul annyira tipikus a hanghordozása, a manírjai, hogy konkrétan három szó alapján a világ minden táján azonnal beazonosítják. Oh my god!

via GIPHY

A Downton Abbey-ből Thomas Barrow (Rob James-Collier) volt a crushom első látásra – és azzal együtt is az maradt, hogy finoman szólva sem egy szimpatikus figura. Ugyanakkor olyan mélységeket jár meg a karakter, hogy tulajdonképpen választ is kapunk sok mindenre a tekintetben, miért vált olyanná, amilyennek az első évadban megismerhettük.

A Peaky Blindersben, azt hiszem, Polly figurája mellékszereplőnek számít (ez néha nem egyértelmű egyébként, több esetben is vita tárgyát képezte a szerkesztőségben, ki a fő- és ki a mellékszereplő). Erős, ön- és céltudatos nő, aki megvívta a saját küzdelmeit, és egy szélsőségesen maszkulin közegben képes meghatározó emberré válni. Sajnos az őt alakító Helen McCrory néhány hónappal ezelőtt elhunyt, így búcsút kell vennünk Pollytól is. A magam részéről eléggé tartok attól, hogy ez aláássa a sorozat jövőjét.

via GIPHY

A Váratlan utazás telis-tele van szuper karakterekkel. Marilla Cuthbert (aki az Anne-minisorozatban még fő-, itt már csak mellékszereplő) és Rachel Lynde kettőse (Colleen Dewhurst és Patricia Hamilton) olyan szívmelengető, olyan megkapó pillanatokat szerez, hogy a mai napig képtelen vagyok leakadni a sorozatról, ha véletlenül az megy a tévében.

De természetesen én is Gus Pike-ba (Michael Mahonen) voltam szerelmes (ki nem?) kislánykoromban. Meg egy kicsit még mindig.

És ki ne hagyjuk a másik ikonikus mellékszereplőt: a Miért éppen Alaszka? Forgószél Marilynjét, akit Elaine Miles alakított imádnivalóan. Egész gyerekkoromban rajongtam érte!

Csodabogarak és fura figurák

Szabó Anna Eszter egy különös alakkal kezdi a felsorolást: „Kirk a Szívek szállodájából! Egy groteszk, szürreális figura, aki sztoikus nyugalommal hozza a világ legbizarrabb mellékszereplőjét. Egyszerre megölelgetném és messze-messze el is kerülném. Szuperül megírt karakter és pazar alakítás, örökké team Kirk vagyok!” Kirk megformálója: Sean Dunn.

Pásztory Dóri az Agymenők egyik legsajátságosabb szereplőjére voksol:

„Leonard anyukája (Christine Baranski) a The Big Bang Theoryből. A sorozat során folyamatosan emlegetik a karakterét, de hús-vér szereplőként ritkán tűnik fel, akkor viszont olyan súlya van, amihez egy ennyire karakteres színésznő kellett, mint az őt alakító Christine Baranski.”

Filákovity Radojka azonnal csatlakozott: „Én is imádom Christine Baranskit, mondjuk, A férjem védelmében című sorozatból.”

via GIPHY

Fiala Borcsa (és én is) osztja a Baranski-rajongást, azt írja: „Kapott is saját sorozatot, akárcsak Saul Goodman (Bob Odenkirk) a Breaking Badből.” Én, mondjuk, mellékszereplőként sokkal jobban csíptem Sault, mint a Better Call Saulban ilyen töménységben, de nyilván épp azért jöhetett szóba egy spin-off, mert annyira jól megírt karakterről volt szó. 

 

Pásztory Dóri az Agymenőkből említ egy másik karaktert, aki élő bizonyíték a jelenlegi cikkemre: „Stuart, a képregénybolt tulajdonosa (Kevin Sussman) évadról évadra kapott egyre több szerepet, míg a végére főszereplővé nőtte ki magát. Kiderült, hogy van még hely a palettán a geek sztereotípiák megjelenésére, amit Stewart esetlen, önbizalom-hiányos, depresszióra hajlamos személyisége színesített.”

Kedvenc szerelmeink

Krajnyik Cintinek egész hosszú listája van: „A Stranger Thingsből Steve (Joe Keery), a Sex Educationből Jean és Adam karaktere (Gillian Anderson és Connor Swindells), a Született feleségekből Mrs. McCluskey (Kathryn Joosten), a Dr. House-ból Wilson (Robert Sean Leonard), a Jóbarátokból még Judy és Jack Geller (Christina Pickles és Elliott Gould, a Szex és New Yorkból Stanford későbbi párja, Anthony (Mario Cantone). Csupa olyan karakter, akik bár mellékszereplők, üdítő színfoltjai voltak az egyes sorozatoknak, öröm volt őket nézni, akik rengeteg finom poént szolgáltattak a nézőknek.”

via GIPHY

Szabó Anna Eszternek szintén Adam a nagy kedvence a Sex Educationből: „Fantasztikus a színész is, a karakter is, és most az évadzáróban a kutyaszépségversenyen hörögve bőgtem!” Ahogy beindult a beszélgetés a közös Facebook-csoportban, úgy körvonalazódott, hogy mely sorozatokban van a legtöbb kiválóan kidolgozott mellékszereplő. A Sex Education elég szép eredményt ér el ebben a versenyben. Kégl Ági azt mondja: „Nem tudom, hogy mellékszereplőnek számít-e, de Eric figurája a Sex Educationben (Ncuti Gatwa).

Egyrészt iszonyú édes és csodálatos személyiségfejlődésen is megy keresztül a három évad alatt. Bátor és szókimondó. Sokszor azon kaptam magam, hogy irigylem a karaktert a bátorságáért, és ahogy alkalmanként beszól másoknak, ha a helyzet úgy kívánja.”

Mindenesek és asszisztensek

Mindig nagyon izgalmas látni, hogy ahányan vagyunk, annyiféle az ízlésünk – sorozatok tekintetében is. Dián Dóri listája például így fest: „Akik most eszembe jutottak: Mary Watson és Molly Hooper (Amanda Abbington és Louise Brealey) a BBC-féle Sherlockból, meg Alex a 13 okom volt-ból (Miles Heizer). De az összes mellékszereplő közül a kedvencem a Mindenes (Neil Flynn) a Dokik című sorozatból. Egyszerűen zseniális és iszonyú vicces, amit ezek ketten, a főszereplő JD-vel művelnek egymással.”

Deli Csenge jelenleg Squid Game-lázban ég, így ő sokak véleményét fogalmazta meg kommentjében: „Nekem most a Squid Game-ben a 212-es játékos, az őrült nő volt ilyen (Kim Dzsurjong), nélküle szerintem szegényebb lenne a sorozat. Illetve a The Bold Type-ból a főszerkesztő asszisztense, Andrew (Adam Capriolo) is nagyon közel került a szívemhez a maga drag queenségével.”

via GIPHY

Marossy Kriszta épp Londonból jelentkezett be a beszélgetésbe, és mindjárt két komoly nevet is bedobott: Sookie-t a Szívek szállodájából (Melissa McCarthy, illetve

Dwight Schrute karakterét (Rainn Wilson) a The Office-ból – akit az is ismer, aki egyetlen részt sem látott a kultikussá vált amerikai sorozatból, ugyanis az egyik leggyakrabban az ő fejével találkozhatunk mémek formájában.

Schrute tehát még előzetes ismeretek nélkül is annyira karakteres, hogy önálló életre kelt az interneten!

És most ti jöttök: kik a ti kedvenc sorozat-mellékszereplőitek?

Csepelyi Adrienn