Kamaszkorba lépett a Kultkikötő, az egyik kedvenc nyári balatoni programunk. Június 23-án ugyanis már a 12. évad indul – méghozzá egy balatonföldvári Budapest Bár koncerttel. És onnan nincs megállás: komoly kőszínházi előadások, szórakoztató komédiák, tánc, koncertek, kiállítások, gyerekprogramok töltik meg a nyárestéket. Három helyszínen, Balatonföldváron, Balatonbogláron és Balatonfenyvesen is pezseg majd a kulturális élet. 

Ezek közül válogatunk most néhányat, de érdemes körülnézni a rendezvénysorozat (egyébként nagyon jól átlátható és felhasználóbarát) oldalán, és rámozdulni a jegyekre, amíg vannak. Ez a mi öt kedvencünk (a Budapest Báron kívül), de nektek lehet, hogy más a várós, szóval, hajrá:

1. Bocs, félrement! Kovács Patríciával – június 24-én


Hogyan is lennénk képesek ellenállni egy olyan darabnak, amelynek alcíme a következő: „Egy nagy lebukás szimfóniája e-mailekben, telefonokon és csevegő-programokon előadva”? (És amelyben Kovács Patrícia szerepel...) A darab a Broadwayről érkezett, ráadásul valós történet, valós e-mailekből írták, és a készítők azt állítják: sokan magunkra ismerhetünk benne. Hát... ha ők mondják. A helyszín: Balatonföldvár.

2. A kihagyhatatlan: Egyasszony – július 7-én

Mi már többször láttuk, mert sem Péterfy-Novák Éva önéletrajzi szövege, sem Tenki Réka zseniális játéka nem ereszt bennünket. Legszívesebben újra megnéznénk. Tudjátok, mit? Lehet, hogy meg is nézzük. A FÜGE és az Orlai Produkciós Iroda előadása a balatonboglári művelődési központban látható. 

3. Cseh Tamás emlékest – július 14-én

Belőle soha nem elég. Az egyik legjelentősebb, 2012-ben bemutatott Születtem Magyarországon című emlékest újragondolása. Bereményi Géza ikonikus szövegeit Másik János, Novák János és Cseh Tamás zenésítette  meg. Ezeket hallhatjuk Hrutka Róbert hangszerelésében, Für Anikó, Tompos Kátya, Udvaros Dorottya, Kálloy Molnár Péter, Nagy Dániel Viktor, Rudolf Péter és Szegezdi Róbert előadásában. Kell még bármi mást mondanunk? Ja, igen, a helyszínt: Balatonföldvár.

4. Pelsőczy-premier Udvarossal és Fekete Ernővel – augusztus 4-én

A kétely című Pulitzer- és Tony-díjas dráma több mint ötszázszor ment a Broadwayn, melynek filmváltozatában (amit maga a szerző rendezett) Meryl Streep és Philip Seymour Hoffman játszotta a főszerepeket. Most Udvaros Dorottyával és Fekete Ernővel mutatják be a balatonföldvári szabadtéri premieren. Rendezője: Pelsőczy Réka, a Katona József Színház művésze.

5. Majd elfelejtettük: BOR! – minden hétvégén
Mert naná, hogy nincs nyári rendezvény bor nélkül, pláne a Balaton-parton. A Kultkikötő idején hétvégente a Balatoni KÖR borászai a tóparti vidék lenyűgöző adottságait okosan kihasználva készítik több évszázados hagyományra építkező boraikat. Azt vallják, a bor ott ízlik leginkább, ahol készült: kultúra és táj örök harmóniájában. És tényleg. Szóval lesz jó bor is, menjetek!

És ez csak öt program a két és fél hónapnyi kultsorozatból. Lesz még Quimby-koncert, Rúzsa Magdi, Grecsó Krisztián, egy csomó szuper gyerekprogram, nem soroljuk. Nézzetek körül: ITT.

Képek forrása: Kultkikötő