–

A Kultkikötő szinte már fogalom

Egyetlen más szabadtéri kulturális programsorozat sem változott annyit, mint a Kultkikötő az elmúlt 14 évben. Hiszen a sok helyszínnek és a rugalmas hozzáállásnak köszönhetően, a szervezők folyamatosan alkalmazkodnak a nézők igényeihez. A gyerekprogramok iránt például elég nagy a kereslet, ezért idén szinte minden egyes nap van valami érdekesség. 

A gyerekelőadások Földváron, Bogláron és Fenyvesen is fedett helyszínen lesznek, úgyhogy a rossz idő sem szólhat közbe.

A Kultkikötő gyerekelőadásai egyéves kor alatt ingyen látogathatók. Gyakorlott kultfesztiválozóként javaslom nektek, hogy idejében érkezzetek, mert nincsenek helyre szóló jegyek, azé a legjobb szék, aki korán érkezik. A felnőtt jegyek 1000 forintba kerülnek. És akkor most mutatom az én hét kedvencemet – nem csak gyerekeknek.

1. LATON-LATON-BALATON – Rutkai Bori Banda

Interaktív mesekoncert bábokkal, játékkal. Augusztus 10-én Fenyvesen, 11-én pedig Földváron vár rátok Rutkai Bori és Bandája semmihez sem hasonlítható, felszabadult hangulattal. Földváron ráadásul előadás előtt egy órával még egy ingyenes kézműves foglalkozás is lesz. 

A méltán népszerű Sárkányjárgány és a Pizsamátor lemezeinek dalai mind alkalmasak arra, hogy egy hatalmas bulit csapjanak felnőttek és a gyerekek. Végtelen kreativitással, igényes zenével, vicces szövegekkel és Borika saját kézzel horgolt bábjaival garantáltan elvarázsol mindenkit a zenekar. 

2. TELJES LÉNYEDDEL – Gubás Gabi Polcz Alaine-estje

Polcz Alaine gazdag életét mutatja meg egy önálló est keretében a nagyszerű színésznő, Gubás Gabi. A pszichológus, tanatológus, a Hospice Alapítvány alapítójának hatása máig érezhető. Polcz Alaine írásai nagyon sok nő életét megváltoztatták, hiszen tabuk nélkül beszél bennük az élet legnehezebb kérdéseiről, például a halálról is.

A keresetlen stílus őszintesége mellbevágó, épp ezért teljes lényünkkel átélhetjük előadás közben saját életünk sorsformáló pillanatait is.

Végigkövethetjük Polcz Alaine egész életét, miközben a sajátunkkal is számot vethetünk. A téma nem egy könnyed nyári estét sejtet ugyan, ám a végén mégis felemelő érzésekkel távozhatunk az előadásról. Július 27-én, este kilenckor, Bogláron lesz az előadás.

3. NÁRAY ERIKA QUINTET – Kőröshegy

A kőröshegyi levendulásban egy egészen fantasztikus esten vehetsz részt, ha gyorsan lecsapsz a maradék jegyekre. Július 27-én, este nyolckor Náray Erika két saját lemezének dalaival összegzi eddigi – kivételesen gazdag – énekesi pályafutását a csodálatos, rendhagyó környezetben. Zene, bor, levendula, csodás fények, kell ennél több egy tökéletes nyári estéhez? Ha mégis esne az eső, akkor a Bajor Gizi Közösségi Házban (Balatonföldvár, Kőröshegyi út 1.) tartják meg a koncertet, de

beszéljünk mindannyian az égiekkel, és intézzük el, hogy levendulaillatban dalolhassunk együtt Náray Erikával!

4. ACOUSTIC PLANET – Nyári zápor, kivételesen az északi parton

Fotó: Gabriel Design Studio

Remélhetőleg nem hoznak magukkal igazi nyári záport a Petőfi Zenei Díj idei felfedezettjei augusztus elsején, este kilenckor, Tomajon, tehát a Balaton északi partján nyaralók sem maradnak ki a Kultkikötő eseményeiből. 2018-ban A Dal versenyén a Nyári zápor című dalukkal bekerültek a köztudatba, Egy kicsit… című slágerüket pedig már játssza is a Petőfi rádió. Az utcazenészek versenyein kiemelkedő helyezéseket elérő zenekar ide is a leghangulatosabb dalaival készül.

5. ARANYAKKORD – Kiss Tibi és Vastag Gábor közelről

A Quimby frontembere és A kutya vacsorája zenekar gitárosa augusztus 15-én, este kilenckor játszik Tomajon, a hihetetlenül hangulatos Friss Teraszon, ez is az északi parton van, a Badacsony lábánál. Egy igazi zenei szerelemprojekt részese lehetsz, ahol nagyon közelről, szinte szobazenei körülmények között ismerheted meg ezt a két kivételes zenészt.

6. VITÉZ LÁSZLÓ ÉS VAS JULISKA – Fabók Mancsi bábszínháza

Július 28-án, délelőtt 11-kor, Bogláron Fabók Mancsi klasszikus bábmesét ad elő egy személyben. Vitéz László szerelmes lesz Vas Juliskába, és

a szerelmet a leggonoszabb erő sem képes legyőzni. Izgalmas, érdekes, színvonalas, klasszikus, de közben mégis újszerű előadásra számíthattok!

Fenyvesen július 26-án, délelőtt 11-kor láthatjátok a bábelőadást, Földváron 27-én, Bogláron pedig 28-án.

7. 23 PERC  – Országos premier Járó Zsuzsával

A kamaradarab országos bemutatója július 18-án, este fél kilenckor lesz Földváron. Az Orlai Produkció szereplője, Járó Zsuzsa, egyedül játssza el egy szerelem szívbe markoló történetét. Dennis Kelly darabja amellett, hogy humoros, egyben lefegyverzően őszinte és gondolatébresztő.

Az előadás véget ér ugyan a színpadon, de biztos, hogy magaddal viszed néhány napig a kemény, céltudatos, ízig-vérig mai nő hihetetlen történetét, amelyben a családon belüli erőszak is fontos szerepet kap.

Az előadást Keszég László rendezte, ami már önmagában garancia arra, hogy igazán elmerülhetünk a lélek legmélyebb bugyraiban, a dramaturg pedig az az Enyedi Éva, aki húsz éve dolgozik színészként és dramaturgként is Pintér Béla társulatában. 

Te is lehetsz mecénás!

Idén lehetőség van arra is, hogy a hagyományos jegyek mellett támogatói jegyeket is vásárolhass.

Ha fontos számodra a kultúra a Balaton partján is, akkor ne habozz, támogasd a Kultkikötő munkáját! 

Both Gabi

A programokkal és a jegyvásárlással kapcsolatos további információkat ITT találod. 

Kiemelt fotó: Gradvolt Endre