Balatonföldvár, Balatonboglár és Balatonfenyves mellett most Badacsony is bekapcsolódik a Frissterasz nevű helyszínnel abba a kétszáz produkciót felvonultató nyári programfolyamba, amit a színvonalas kultúrára éhes – igen széles – nézőközönség már tavaly óta vár.

Nyolc programot mutatok, ezekben biztosan nem fogsz csalódni. 

1. Blahalouisiana szimfonik

A szezonnyitó koncert elég nagyot fog szólni, azt garantálom. A tizenharmadik Kultkikötő hivatalos megnyitóján Schoblocher Barbara összetéveszthetetlen hangját és a speciális Blahalouisiana-hangzást Balázs Ádám zeneszerző erősíti, aki nem csupán áthangszerelte a dalokat, hanem annyira merész volt, hogy a klasszikus hangszereknek is teret ad ezen az estén.

Egy eddig soha nem hallott zenei csemegét élvezhetnek azok a szerencsések, akik jelen lehetnek ezen a különlegesnek ígérkező koncerten. 

A zenekar a '70-es évek hangulatát hozza vissza a Balaton-partra. Jöhet az időutazás, a holdra szállás és a sétarepülés a zene szárnyán. 

A nyitóeseménnyel egybekötött koncertre ITT vehetsz jegyet

Helyszín: Balatonföldvár Kultkikötő (Bajor Gizi sétány 1.)
Időpont: 2018. június 23., szombat este, 20.30

A koncert Facebook-eseménye ITT található.

Szezonnyitás ezerrel

2. Anyám, a nyolcadik kerület 

A nyári színházi szezont Balatonbogláron egy ősbemutatóval nyitja meg a Kultkikötő, méghozzá a saját produkciójában létrehozott monodrámával. Pál Dániel Levente azonos című könyvét alkalmazta színpadra maga a szerző. Vida Péter, a főszereplő álmodta meg ezt az előadást, mert miközben olvasta a könyvet,

elemi erővel jelent meg előtte egy nagyon fájdalmas, mégis szép színházi előadás képe, amelyben kipróbálhatja, milyen lehet egy monodráma főszereplőjeként majdnem másfél órán át egyedül lenni a színpadon.

Znamenák István rendezi az előadást, aki maga is játszott már egy remek monodrámában (az Emlékezés a régi szép időkre című darabban), ezért biztosan hasznos instrukciókat adott az amúgy is nagyon motivált Vida Péternek.

Vida Péter Fotó: Bánkövi Dorottya

A főszereplő így válaszolt egy interjúban arra a kérdésre, hogy: „Miért aktuális ez a darab?”:

(...) „Mert nagyon érzékletesen beszél olyan általános emberi dolgokról, mint a születés, a halál, a szerelem, a szex, a szenvedély, a gyűlölet, az utálat, a gyilkosság – egyszóval minden benne van. Egy emberen keresztül szól több emberről, az őket körülvevő anomáliákról, egzisztenciális és morális kérdésekről. (...) Erős ütközési pontok vannak benne, amiket teljesen különböző nézőpontokból mutat meg. Mi a bűn? Ki számít bűnözőnek? Ki a kisebbség, és ki a többség? Nagyon sok mindenről lehet és kell is beszélni, vitatkozni a darab kapcsán. Ezt az összetettséget szeretném elsősorban megmutatni, nem a fájdalmat. Mert azért ezekben a történetekben és sorsokban, nem csak fájdalom van… Talán ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor bevered a könyöködön azt a furcsa pontot – fáj is meg nem is, jó is meg nem is,

nevetsz, de közben sírhatnál is.  

Az előadás 16 éven felülieknek ajánlott!

Hossza: körülbelül egy óra és húsz perc (szünet nélkül)
Bemutató: június 22. (péntek)

ITT vehetsz jegyet az ősbemutatóra.

3. Heisenberg

Benedek Miklós minden színházi szerepébe beleviszi azt a pluszt, amit csak ő tudhat. És ő szerencsére nagyon sokat tud, pláne erről a hetvenes hentesről, aki szóba elegyedik egy negyvenes pincérnővel, akit Ullmann Mónika játszik. A színésznő már rég kitört azokból a sztereotípiákból, amelyeket egykori gyerekfilmek főszereplőjeként aggattunk rá. (ITT olvashattok vele egy interjút, melyet Gyárfás Dorka készített vele korábban a WMN-re.) Erős, bátor, önálló nő – komoly színészi munícióval.

Kettejük színpadi találkozására ad lehetőséget a rendkívül sikeres brit színpadi szerző, Simon Stephens darabja, melynek címe Werner Heisenberg német fizikusra, a határozatlansági reláció elvének kidolgozójára utal. Az elv értelmében bizonyos fizikai mennyiségek csak bizonyos határig ismerhetők meg egyszerre és pontosan. Vagyis: minél pontosabb értéke van az egyiknek, annál pontatlanabb a másiknak.

A hetvenes hentes és a negyvenes pincérnő találkozása felrúgja a társadalmi konvekciókat, és ezek után mindkét főhős megengedi magának, hogy úgy éljen, ahogy mindig is szeretett volna…

A darabot Szabó Máté rendezte. Minden további részletet megtalálhattok ITT a balatonföldvári előadással kapcsolatban.

Ullmann Mónika és Benedek Miklós
Ullmann Mónika és Benedek Miklós

4. Varsói Melódia – Országos bemutató az Orlai Produkció szervezésében

A legendássá vált előadást, melynek főszerepét egykor Törőcsik Mari és Sztankay István játszotta, most az Orlai Produkció vette elő. Az orosz fiú és a lengyel lány beteljesületlen szerelme pontos látlelete az embertelen szocializmus eszméjének. A mostani előadásban Tompos Kátya és Adorjáni Bálint küzd a reménytelen helyzettel, melyben a politika beleszólhat a legbelsőbb magánügyekbe is.

Talán nem lehet véletlen, hogy az alkotók most újra aktuálisnak tartják ezt a témát…

Minden további információt megtalálsz ITT a balatonföldvári előadásról.

Tompos Kátya és Adorjáni Bálint
Tompos Kátya és Adorjáni Bálint

A GYEREKEKKEL SEM KELL UNATKOZNOTOK

1. Kuruttyoló Békakirály, Veronaki trió – mese és zene

Nem hazudtolja meg szellemi örökségét Tarján Vera sem, hiszen aki a nagymamája által összeállított Mosó Masa mosodáján és Gőgös Gúnár Gedeonon nőtt fel, nem is foglalkozhat mással, csak gyerekekkel, mesékkel és zenével. A színes program Afrikába, Kolumbiába, Indiába, Lappföldre és persze a magyar népdalok, népmesék világába repíti el a gyerekeket. A népmesékre támaszkodó történeteket Tarján Vera írta, és a világhírű ütős, Mogyoró Kornél szerzett hozzájuk valóban ütős zenét.

Ne hagyjátok ki, hiszen az egész család számára kínál világjáró zenei és kulturális körutat Tarján Vera, Mogyoró Kornél és Fejér Simon, azaz a Veronaki trió.

ITT vásárolhatsz jegyet a badacsonytomaji előadásra.

Kuruttyoljatok!
Kuruttyoljatok!

2. Űrdöngölők – Rutkai Bori Banda

Rutkai Bori ezer szállal kötődik a gyerekekhez és a Balatonhoz is, hiszen a Káli-medencében éli a mindennapjait. Sőt, az égiekkel is össze van kötve, ezt mi sem bizonyíthatja jobban, mint az, hogy egy egész koncertet szán a velük való kapcsolatának. A űrbe vezető grafikai elemeket is saját maga tervezte, és olyan könnyen talál kapcsolatot a gyerekhez, mint nagyon kevés felnőtt. Talán azért van ez így, mert ő maga is gyerek maradt.

Egy felnőtt kozmikus tudásával gyereknek lenni óriási adomány.

Menjetek családostul a badacsonytomaji Friss Teraszra, hogy ti is láthassátok a csodát!

ITT tájékozódhattok a részletekről.

Döngöljétek az űrt!
Döngöljétek az űrt!

3. Teremtésmese – Écsi Gyöngyi

Volt szerencsém látni Écsi Gyöngyi Teremtésmeséjét, és elég, ha annyit mondok róla, hogy magam is gyerekké váltam közben. A magas  technikai színvonalon túl, amit a bábozás, a történetmesélés és az éneklés megkíván Écsi Gyöngyitől, van még valami nagyon fontos tudás, amit a gyerekek  kaphatnak ettől az előadástól. A saját identitásukat kereső legkisebb gyerekek eligazodhatnak az élet számukra fontos, de teljességgel érthetetlen kérdéseiben, hiszen olyan nyelven és olyan eszközökkel kapják meg ezt a tudást, ami nagyon ritka mostanság.

A mesélő ugyanis komolyan veszi a gyerekeket.

A népi bölcsesség és a keresztény hagyományok mindenféle didaxis nélkül, természetes tudásként épülnek be a gyerekek identitásába. 

Az 55 perces előadást hároméves kortól ajánlják a szervezők.

ITT vannak a részletek.

Igazi teremtő erő a színpadon
Igazi teremtő erő a színpadon

4. Mimóka – Méhes Csaba

A pantomim, a szavak nélküli testjáték sokkal többet mond a gyerekeknek, mint a szájbarágott szavak.

Méhes Csaba régóta játszik az arcával, a testével és képzeletével. Gyerekkora óta bohócnak készült, és kivételes humorérzéke párosul azzal az elképesztő technikai tudással és rutinnal, amit az évtizedes gyakorlat alatt megszerzett. A gyerekek láthatják, hogy a képzeletnek nincs határa, ez megerősíti az önbizalmukat, és az interaktív játék alatt átélhetik, hogy egy felnőtt is képes olyan elmélyült játékra, amiben elveszíti és újra megtalálja önmagát.

Ötven percnyi felhőtlen játékra számítsatok.

ITT van minden részlet az előadásról.

Méhes Csaba és a határtalan képzelet
Méhes Csaba és a határtalan képzelet

Both Gabi

Képek forrása: Kultkikötő