-

Természetes hűvösség

Vannak helyek, ahol akkor sincs túl meleg, amikor a város közepén úgy érezzük, hogy elolvadunk. Ezért ilyenkor érdemes betervezni egy erdei kirándulást a Pilisbe vagy a Mátrába, ott kimondottan kellemes az idő nyáron is. Ha ennyire messze nem tudunk menni, akkor pár fokkal hűvösebbért elzarándokolhatunk a Normafához, a Gellért-hegy fás részeihez vagy akár a Hármashatár-hegyre. Budapesten több barlang van, amik ilyenkor is látogathatók, ha valaki arra vágyik, hogy pulcsit húzhasson valahol. A Szemlőhegyi barlang és a Pálvölgyi cseppkőbarlang, illetve a Budai Vár-barlang mind kellően felfrissítő élményt adhatnak, amellett, hogy természeti csodákban, vagy a Vár-barlang esetében kiállításban is gyönyörködhetünk közben.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Ádám Mészáros (@dragmaz) által megosztott bejegyzés

Klimatizált kultúrprogramok

Míg télen tiszta macera múzeumba menni, levetkőzni a 20 réteg holmit, majd a nem tökéletesen felfűtött nagy termekben kóricálni a nehéz csizmában vagy bakancsban… addig nyáron csak egy kardigán kell (meg persze a belépő, ahol van), és máris boldogan művelődhetünk a hűvösben. Gyerekekkel azért nem érdemes minden kiállítást megnézni, de a Természettudományi Múzeum, a Ludwig Múzeum (ha nem zavar, hogy a teremőrök rémült tekintettel követnek), a Mesemúzeum, a Nemzeti Galéria (és most éppen a Frida Kahlo kiállítás) és a Várban található Történeti Múzeum is jó program lehet.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

wmnmagazin (@wmnmagazin) által megosztott bejegyzés

A Központi Szabó Ervin Könyvtár még augusztus 4-ig zárva van (spórolnak a légkondin?), de utána a Sárkányos Gyerekkönyvtár ideális hűsölős program.

„Elfeledett” téli kedvencek

Míg télen játszótér helyett sok család jár időként játszóházba, hogy a gyerekeknek legyen lehetősége mozogni egy kicsit, addig a negyven fokban erre a legtöbben nem is gondolnak. Mondjuk ez nem biztos, hogy rossz így, mert akinek eszébe jut, annak egy egész üres és hűvös játszóház a jutalma.

A hagyományos és különleges játszóházak mellett a Tropicarium, a Pagony (ami a Bartók Béla úton nemcsak gyermek könyves- és játékbolt, hanem kávézó is), más könyvesboltok, ahol van kialakított olvasósarok is szóba jöhetnek.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Bartók Pagony (@bartokpagony) által megosztott bejegyzés

A Made by you alkotóműhelybe általában egy-egy alkalom miatt megyünk, de időtöltésnek is szuper.

Nemrég nyílt meg az egykori Vidámpark helyén a Holnemvolt Vár, ami egy mesés-állatos játszópark. Szintén új lehetőség a Future Park interaktív élményközpont, amit Lilla már tesztelt, az én lányaim még nem – de eljön az a meleg, amikor bedobom nekik.

Future park - Fotó: Chripkó Lili

Amikor már csak az a lényeg, hogy légkondi legyen

Nem vagyok büszke rá, de velem is megesik, hogy csak egyetlen motivációm van a program kiválasztásában: hogy légkondicionált legyen a hely. Ilyenkor nézzük végig tüzetesen az Ikea összes bemutatólakását, próbálunk ki minden járművet a Decathlon kínálatából és az is megesik, hogy beugrunk egy plázába rollerezni vagy futóbringázni (vigyázat, van, ahova tilos ezekkel a kisgyerek közlekedési eszközökkel mászkálni, cipeltem már két járművet és vonszoltam két zokogó gyermeket egyszerre, mert a biztonsági őr leszállította őket – szóval érdemes előre tájékozódni). És megesik, hogy elmegyünk ebédelni egy kiterjedt játszósarokkal rendelkező étterembe, ahol ráadásul a legtöbb felnőtt inkább a kerthelyiséget választja, így a gyerekek szabadabban randalírozhatnak.

 -

A cikkben említett helyek nagy részét saját tapasztalat alapján ajánlom, de van közöttük olyan, ami egy facebookos anyukacsoport más tagjainak ajánlásai alapján került be. Nekik köszönöm az ötleteket, ki fogjuk őket próbálni.

Egy anyuka kommentelte, hogy látott egy családot nemrég, akik virágspriccelővel hűsítették magukat a melegben – ha más nincs, akkor mindenki szerezzen be egy ilyet, és dobjon bele néhány jégkockát. Én legközelebb így megyek játszótérre.

Ti mit csináltok, amikor a lakásból kilépve úgy megcsap a forróság, hogy legszívesebben visszamennétek? (Tudom már, visszamentek. Vagy nem?)

Tóth Flóra

Kiemelt képünk illusztráció, és a fotók szerző tulajdonában vannak