A kicsiknek is nagyon jó lesz

Elöljáróban annyit, nagyon sajnálom, hogy nem most vagyok gyerek, és nem élhetem át azt a sok-sok örömöt, amit a katlan ad a kicsiknek. A szervezők különösen szívükön viselik, hogy a jövő generációja kizárólag igényes kultúrprogramokkal találkozzon, és ezáltal (is) érzékenyebbé válhasson, mire felnő. A gazdag kínálatból tényleg csak néhányat ragadok ki. A Veled kerek játszóháza a Kovács Udvarházban egész nap ellátja programmal a gyerekeket Kisharsányban. A Pagony kiadó játékbirodalma a nagyharsányi Aralica kertben várja a gyerkőcöket. Lesznek Kuflik minden mennyiségben, társasozás, kártyázás, meseolvasás, gyurmázás, drámafoglalkozás, bábkészítés, mesejóga, zenés foglalkozás, Graffaló-klub, találkozhatsz Pásztohy Pankával, aki idén is Aranykönyv-díjat kapott, ott lesz Kertész Erzsi, a Panthera-triológia írója, az Időfutár-sorozat alkotói…

A Pagony kiadó remek programjai közül az egyik (Fotó: Pagony)
A Pagony kiadó remek programjai közül az egyik (Fotó: Pagony)

Both Miklós ukrán udvarában igazi különlegességgel várják a gyerekeket a fantasztikusan jó hangulat, zenék és kaják mellett például a hagyományos ukrán papírvirág, a szalmamadár és a motanka baba készítésének titkait is megismerhetik a kicsik és a nagyok.

Más helyszíneken is őrült jó lehetőségek várják a gyerkőcöket, lesz táncfoglalkozás, Villánykövesden belemerülhetnek a bodobácsok világába, kipróbálhatják Beremenden a Kovácsműhelyt, lesz a Piros Kakaó pszichodrámaműhellyel alkotás, szintén Villánykövesden Rutkai Bori és bandája bemutatja az Űrdöngölők meselemez anyagát (augusztus másodikán, csütörtökön, délelőtt tízkor), a Tünet együttes eljátssza zseniális színházi beavató előadását, Kucok címmel, Dés András Jazz-játszótere is várja a kicsiket, szóval Kánaán a köbön! ITT nézheted meg az összes családi programot, melyből idén pontosan 104 rendezvény lesz az Ördögkatlan Fesztiválon.

Cseh Tamásra, a katlan fővédnökre emlékeztünk (Fotó: Brozsek Niki)
Cseh Tamásra, a katlan fővédnökre emlékeztünk (Fotó: Brozsek Niki)

És a 11 program, amit különösen várok

Kutya nehéz volt kiválasztani a kedvenceket, mert 97 színházi előadás vár, 133 koncert lesz, 104 családi program, 17 irodalmi, 63 kiállítást és 14 filmet nézhetsz meg, 34 beszélgetésen és 96 workshopon vehetsz részt. Ezt a listát tekintsd tehát egy teljesen szubjektív válogatásnak részemről.

Katlanhangulat (Fotó: Brozsek Niki)
Katlanhangulat (Fotó: Brozsek Niki)

1. „Kiszakadni, kivonulni, mindent itt hagyni…”

Ez lehetne akár a katlan mottója is. A halhatatlan, generációk munkáját és életét meghatározó színházi rendező és gondolkodó Paál Istvántól idézték a szervezők ezt a mondatot. Egy kiállítás keretén belül mi is beleshetünk ebbe a varázslatos, ma már romantikusnak tűnő, vadul dacoló színházi alkotók világába a képeken és a dokumentumokon keresztül. Az 1973-ban készült Petőfi-rock című előadást is megnézhetjük, én még csak részleteket láttam belőle, de most biztos, hogy végig fogom ülni. (Nagyharsány, Narancsliget)

2. A csillagos ég alatt élőben klasszikus zenét hallgatni…

A beremendi Megbékélés-kápolna mellett, a domb alján, a csillagos ég alatt szalmabálákon ücsörögve hallgatni a nagy klasszikusokat… hát, felemelő. Idén augusztus harmadikán, péntek este kilenckor kezdődik Haydn Teremtés című művének előadása, méghozzá magyar nyelven. Szokás szerint Dinyés Dániel vezényel majd. Ezúttal a Hungarian Studio Orchestra zenél és az Ördögkatlan Nemzeti Kórus énekel. Szólóban Kolonits Klára és Erős Attila lép fel.

A csillagos ég alatt szól a zene: Fotó: Brozsek Niki
A csillagos ég alatt szól a zene: Fotó: Brozsek Niki

3. Szerelmes dalok éjjel és nappal

Ami még nagyon megfogott, az egy különleges projekt. Az Action Hero nevű formáció hat hónapon keresztül járja Európát egy lakókocsival, hogy az út alatt szerelmes dalokat gyűjtsenek. A kisharsányi  templomkertben te is elénekelheted nekik a kedvenc szerelmes dalodat. Ezeket napi huszonnégy órában lehet követni az online csatornájukon. Én is eléneklem majd nekik azt a széki keservest, amit annyira szeretek.

4. Presser és Csík

Hű, micsoda szerencse, hogy Villánykövesden van a szállásunk, így biztosan bejutunk augusztus elsején, szerdán este hétkor a Csík zenekar koncertjére. Most Presser Gábor lesz a vendég, aki egy igazi zenei kaméleon, tényleg kíváncsi vagyok, mit talált ki a legendás „Pici bácsi” és a Csík zenekar együtt. 

Villánykövesd, itt van a szállásunk (Fotó: Lehotka Gábor)
Villánykövesd, itt van a szállásunk (Fotó: Lehotka Gábor)

5. A népzene – historikus popzene

Sebő Ferenc ezzel a címmel tart egy előadást Both Miklós ukrán udvarán Nagyharsányban augusztus harmadikán, péntek délután kettőkor.

Fogalmam sincs, mit fog mondani, de az biztos, hogy baromi izgalmas lesz, és vétek lenne kihagyni. Két élő zenei klasszikus egy napon, közelről. Délután belemelegítés Sebővel, este levezetés Presserrel. Ez is csak a a katlanban történhet meg veled és velem. (Az udvarban egyébként is nagyon sok időt töltünk majd el, mert az egyik legjobb hely Nagyharsányban.)

6. Isten tenyerén

Aki a Vylyan teraszra megy, biztos, hogy boldog lesz. Ott egyszerűen nincs más opció. Isten tenyerén csücsülsz, és átélheted a létezés legnagyobb mámorát, miközben csak nézed az eget, a szőlősorokat, hallgatod a zenét vagy a színpadon zajló beszélgetést, és kortyolgatod, mondjuk, a Kszít, ami idén az egyik legnagyobb kedvencem. Ez nem valami szitokszó, hanem egy pinot noir gyöngyözőbor a javából. Szóval a Vylyan maga a csoda. Idén még a Faluturisták is itt adják elő többször is az eléggé aktuális, lehengerlően humoros és mégis mélységesen szomorú magyar látleleteiket egy helyi idegenvezetői performanszba csomagolva.

A Vylyan felé sétálva remek pöttyös dolgok szegélyezik az utat… Én mélyen hiszek a pöttyökben!
A Vylyan felé sétálva remek pöttyös dolgok szegélyezik az utat… Én mélyen hiszek a pöttyökben!

(Na, jó, ez valójában három program, de nehéz volt benne maradni a tizenegyes keretben...)

Az idei évben a Magvető kiadó szerzőivel találkozhattok a katlanban. Szilasi László és Darvasi László megrendítő témáról beszélget, mindketten átestek nemrégiben egy súlyos betegségen, és meg is írták ezt az „élményt”. Úgyhogy augusztus elsején, szerdán kettőkor ott lesz a helyünk a Vylyan teraszon, hogy meghallgassuk ezt a két varázslatos túlélőt.

Nádasdy Ádámot sem hagyhatjuk ki, aki ugyanezen a napon fél hatkor a magyar nyelvről és a fordításról beszélget Turi Tímeával, a Magvető kiadó főszerkesztőjével Miért szép? címmel.

Másnap pedig (augusztus másodikán, csütörtökön, fél ötkor) Bérczes László, a katlan életre hívója beszélget a Vylyanon Szarvas József színésszel, Könnyű neked, Szarvas Józsi… címmel, Szegő János, a Magvető szerkesztője lesz a moderátor.

7. Kötelező boldogságkörök

Természetesen idén sem maradunk ki a Katlanfutásból a Szársomlyó mellett még kánikulában is csodás futni, különösen, ha a Sauska pincészetig kell eljutni Nagyharsány központjából egy kemény emelkedő után, ahol hűs rozéval várják az indulókat, ahogy a célban is. A befutónál a tombolát gyermeki örömmel várják a felnőttek is, eddig még minden évben nyertünk valamit vagy a barátom, vagy én. Nagyharsányban, augusztus negyedikén, reggel nyolckor a rajtnál izgulunk, igazi örömfutás következik!

Mögöttünk a Szársomlyó és hét kilométer futás
Mögöttünk a Szársomlyó és hét kilométer futás

8. Színház Pepével és zene a Kiscsillaggal

Palkonyán, a Mokos pincészet profin felszerelt előadótermében augusztus negyedikén, szombaton este fél hatkor, a Semmi konferencia című színházi előadást játsszák, a főszerepben Scherer Péterrel, és a Kiscsillag zenekar adja hozzá a zenei körítést.

Pepe a Mulatság című előadásban (Fotó: Brozsek Niki)
Pepe a Mulatság című előadásban (Fotó: Brozsek Niki)

A tavalyi év egyik legszebb színházi pillanata is Scherer Péter (Pepe) nevéhez fűződik. A Nézőművészeti Kft. EztRád című eladásán váratlan áramszünet miatt teljes sötétség borult a színpadra és a nézőtérre is. Mindenki lebénult, de csak egy pillanatra, ugyanis hirtelen Pepe lépett a színpadra a világító mobiljával együtt, és az általa játszott figura bőrébe bújva az alkalomhoz és az előadáshoz is tökéletesen illő mondatokkal hidalta át a helyzetet. Nyílt színi tapsot kapott, miután visszatért az áram. Hatalmas egyéniség, hatalmas tehetséggel, aki most a boldogság elixírjét keresi egy 11 éves, Peti nevű kisfiú alakjában. (Erre az előadásra sorszámot kell kérni, idén változtak a szabályok, ennek feltétlenül nézz utána ITT, ha szeretnél bejutni!)

9. Szoborpark: Törőcsik Mari, Vecsei H. Miklós, Sztalker csoport, Faulkner, premier

Július 31-én, kedden este kilenckor mutatja be a Sztalker Csoport William Faulkner – Vecsei H. Miklós: Míg fekszem kiterítve című előadását. Ezt a gyönyörű szöveget Törőcsik Mari mondja majd hangfelvételről: 

„Érzem a kicsinyke házunk ropogását, ahogy jól megdűl a domboldalban, ahogy szellő fúj át a pitvaron, alulról felfele, ahogy a tollpihe száll fel a küszöb mellől, végigszánkázik a mennyezeten, amíg a hátsó ajtónál el nem kapja a leszálló áramlás, és lefekteti kiterítve a küszöbre, a forró deszkák közé. Gyerekkoromból ismerős ez a kép. Míg fekszem kiterítve.”

Az irodalmi alapanyagot Vecsei H. Miklós alkalmazta színpadra vagy mire, mert a Szoborpark önmagában is olyan, mintha egy hatalmas színpad lenne. Irtó kíváncsi vagyok rá, izgalmas este lesz! Többször is előadják ezt a művet a fesztivál folyamán.

10. Amikor kinyílik egy zárt világ

A Börtönrádió programja elég megrázó, ahogy A fal adja a másikat című kiállítás is, ami Cseke Csilla Nők a rács mögött című képeit mutatja be a Kovács Udvarházban Kisharsányban. Kipróbálhatjátok A Katlan rabjai című szerepjátékot, ami külön lesz a nőknek és a férfiaknak. Az előítéleteket nyugodtan otthon hagyhatjátok. Minden egyes napon, folyamatosan lesznek programok, egyszer mindenképp nézz be!

11. A záróestén a Quimby sétáltatja a holdat a háztetőn

Én nem tudom megunni a katlanos Quimby-koncerteket. És a zenekar sem unja. Mindig forró hangulatú bulit csinálnak, mindig bőgök egy csomót a koncertjükön, miközben persze táncolunk és énekelünk valahányan, akik a nézőtéren vagyunk. Ez lesz augusztus negyedikén este tizenegykor a nagyharsányi focipályán, az utolsó estén.

Göttinger Pál, Kiss Móni és Bérczes László (Fotó: Brozsek Niki)Göttinger Pál, Kiss Móni és Bérczes László (Fotó: Brozsek Niki)
Göttinger Pál, Kiss Móni és Bérczes László (Fotó: Brozsek Niki)

Eddig mindig a Kiscsillag zárta a nagyszínpadi programmal a fesztivált, de most a Quimby lesz a soros. A koncert után Kiss Móni is fölmegy majd mezítláb a színpadra, ő a katlan lelke, de soha nem szólal meg, és Bérczes László is ott szorongatja majd Móni kezét csíkos pólóban. A katlan atyja szívhez szóló és szívből jövő szavakkal búcsúztatja majd el tizenegyedszerre is a fesztivált, és utána mindannyian boldogan, szomorúan poroszkálhatunk haza a valóságba, mert az Ördögkatlan egy olyan álom, amelyben hiába vagy ébren, mégsem hiszed el, hogy ez veled történik, itt és most. Ez egy másik ország. De sajnos hamar véget ér ez az éber álom. Viszont tovább éltet bennünket a remény, hogy jövőre újra együtt ordíthatjuk torkunk szakadtából a katlan szlogenjét: „Nem vagyunk normálisak!” (Pedig dehogynem, csak egyelőre mi vagyunk kevesebben…) Gyere el az Ördögkatlanra te is, ha nem hiszed el ezt a sok szépet és jót, amit írtam. „Jó lesz nekünk!”

Both Gabi

Ráadásul egy videó, aminek a szövegét Háy János írta és Beck Zoli szerezte a zenéjét. Benne van minden, ami fontos.

A tavalyi  és a tavalyelőtti  ajánlót is elolvashatod.

Kiemelt kép: Brozsek Niki