Miért pont Örvényeshegy?

Például azért, mert Zalacsány-Örvényeshegy a zalai dombság egyik legszebb vidéke, és az erdő mellett elterülő táj önmagában is megér egy kirándulást, de így, hogy egy kivételesen gazdag kulturális piknikkel is össze lehet kötni, még inkább hívogató. Jellegzetes borai, valamint a helyi gasztrokultúra sem megvetendő.

Összművészeti fesztivál, ahol nem szálltak el az árak

Minden hat év alatti gyerek ingyenesen látogathatja az összes programot,

és ha elővételben veszitek meg a jegyeket, akkor már személyenként egy ezresért is kaptok napijegyet május utolsó vasárnapjára, ahol a gyerekek számára különösen klassz eseményekről gondoskodtak a szervezők.

Vannak állandó programok is a kicsiknek, például a „pónigolás”. Lesz körhinta, készíthettek szövetekből ékszereket, könyvjelzőket. A buborékágyú sem sokat pihen, a Varázshangok zenés játszó- és pihenőtér pedig minden hat év alatti gyereknek kiváló szórakozást kínál, mert kreatív fejlesztőjátékok várják őket. A nagyobbaknak díjnyertes egyéni- és közösségi társasjátékok nyújtanak felhőtlen pillanatokat, de a mozgékonyabbak építhetnek tornyot, és lesz logikai várépítés is.

Ha kempingezni szeretnétek, ITT tájékozódhattok, ha a Kastélyszállóba vágytok, ITT, és ha lakókocsival érkeztek, illetve faházban, esetleg mongóliai jurtasátorban akartok aludni, akkor ITT nézzétek meg a lehetőségeket.

Öt program, amelyeket különösen ajánlok:

1. Rutkai Bori Banda

Május 25-én, szombat délelőtt fél tizenegykor a nemrégiben Fonogram-díjjal jutalmazott Űrdöngölők című meselemez dalait adja elő a multitálentum, Rutkai Bori – nem kevésbé csodálatos zenésztársaival együtt. Minden koncertjük más és más, már az én gyerekeim is ott csápoltak a régi koncertjeiken jó tíz évvel ezelőtt.

Borika és zenekara még a felnőttekből is kihozza a gyereket, és olyan elementáris hangulatot teremt, amelyben eggyé válik gyerek és felnőtt.

Sosem felejtem el, hogy egy pécsi koncertjükön ötven percen át táncoltunk és nevettünk az egész koncert alatt. Szóval az élmény garantált, ne hagyjátok ki!

2. Háy come Beck

A kortárs író és a 30 Y frontembere különösen „fílinges” előadására készüljetek, méghozzá a természetben. A két alkotó már évek óta fellép együtt, mégis mindig kíváncsiak egymásra. Várhatóan olyan dolgokról lesz szó, amelyek őket is ugyanúgy érdeklik, mint titeket. Mindig „a lét legfontosabb problémáit kapargatják” – ahogy Háy János mondta egyszer. A szövegek és zenék egy ideig szerkesztett sorrendben futnak, de aztán a közönség összetételétől függően mindig változik az előadás. Minden alkalom új, és nem megismételhető, nincsenek benne főszereplők, és olyannyira interaktív, hogy sokszor a nézők alakítják. Közvetlen, nyitott, felhőtlen estére számíthattok.

Forrás: Facebook/Háycomebeck

3. Varró Dániel & Molnár György

Május 26-án, vasárnap kétszer is találkozhattok Varró Danival és zenésztársával. Fél tizenegykor a Nem, nem hanem!, ebéd után, fél egykor pedig A Maszat-hegyen innen és túl című műsorukkal varázsolják el a gyerekeket és persze a szülőket is. A kortárs költészet kiemelkedő alkotójának vicces rímei felszabadítóan hatnak a kicsikre, hiszen mindig minden versben magukra ismerhetnek.

Csupa olyan élményt rímesít meg Dani, amelyek a saját életükben is előfordulnak. A dac természetéről például elég sokat megtudhattok ezen a délelőttön…

4. Malek Andi és az Eszement Meseband

Ha a két Varró Danis koncert között van még bennetek szufla, akkor érdemes átsétálni a Kalandor nevezetű helyszínről a Pálos Resort színpadához, hiszen már a zenekar neve is jó mókát kínál. A vicces alaphelyzet is szórakoztatni fogja a gyerekeket, hiszen Malek Andrea egy piros bevásárlókocsival takarítónőként csoszog be a színpadra, és azt állítja, hogy mivel „a művésznő hirtelen lemondta a fellépést”, ezért most ő fog helyette énekelni. Varró Dani, Lackfi János, Szabó T. Anna és Bartos Erika verseit dalolja el a takarítónőbe oltott sokoldalú színésznő és énekesnő.

Humorból itt sem lesz hiány, ahogyan igényes zenékből sem.  

5. Kaláka forever!

Vasárnap délután egykor a nagyszínpadon, az idén ötvenéves Kaláka zenekar lép fel. Szerencsére nem fáradtak el, hiszen a zene, a versek és a gyerekek mindig továbblendítik őket. Különösen intim hangulatú koncertjeiken már akár az unokákkal is együtt énekelhetitek a sosem megunható dalokat…

Reméljük, hogy az „Esik az eső, szakad, iszik a dinnye, dagad” szövegű daluknak ezúttal sem lesz aktualitása.

Ez tényleg csak öt program a harmincból, nézzetek körül az Örvényes Piknik honlapján, mert biztosan találtok olyat, amire kíváncsiak lesztek! Jöjjön a kultúrörvény Örvényesen, piknikre fel!

Both Gabi

 Képek forrása: Örvényeshegy Piknik