Az iskolás korú magyar gyermekek egészségtámogatással és megőrzéssel kapcsolatos szokásai finoman szólva is kívánnivalót hagynak maguk után – számolt be róla a Health Behaviour in School-aged Children (HBSC) WHO-val együttműködésben megvalósult 2022-es kutatása.

A hazánkra vonatkozó adatok szerint a napi gyümölcs- és zöldségfogyasztás a fiatalok kevesebb mint harmadára jellemző, és ugyanennyi gyerek tölti nagyrészt ülve a szabadidejét, a tanulók átlagos alvásideje pedig 20 perccel rövidebb volt tanítási napokon, mint négy évvel azelőtt. A diákok több mint ötöde túlsúlyos, és 22 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy krónikus egészségügyi problémával él.

A 9–11. évfolyamon tanulók között pedig nemcsak rendszeres dohányzókat találni, de 17 százalékuk már kipróbálta a marihuánát is – mutatják a két évvel ezelőtt felvett adatok.

Miközben nyilván elkerülhetetlen, hogy a kamaszévekben a cigaretta és az alkohol valamennyire látótérbe kerüljön, nagyon jó lenne, ha a naponta szükséges vitaminok kapcsán is hasonlóan tájékozottak lennének a tinédzserek.

Egyrészt, mert a szervezetük nagy energiát fordít a növekedéssel kapcsolatos változásokra, másrészt az egyre több tanulással járó fokozott szellemi munka is megkívánja bizonyos vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek pótlását. Nem beszélve az idegrendszer karbantartásáról, amely korábban sohasem volt kénytelen hasonló mennyiségű ingert feldolgozni, mint napjainkban.

A testi és a lelki egészség ráadásul kéz a kézben jár, és utóbbival kapcsolatban sem érkeznek jó hírek az elmúlt években. Az UNICEF 2022-es webináriumán egy abban az évben végzett kutatás eredményeit értékelték a szakemberek. Ezek alapján kiderült, egyre több a frusztrált gyerek, ezáltal pedig az iskolai bántalmazás, de hasonlóak a mutatók a serdülőkori depresszióval kapcsolatos felmérésekben is.

Az egyénre szabott D-vitamin pótlás a leghatékonyabb

A testi egészség egyik legfőbb kitétele, hogy tisztában legyünk aktuális állapotunkkal, és a szükséges óvintézkedésekkel, ebben pedig hatékony segítséget tudnak nyújtani az általános laborvizsgálatok. Ha a kamaszok életében már ebben a korban bevezetik a rendszerességet, akkor felnőttként is természetes lesz számukra az öngondoskodás, valamint évek múltán szülőként is tudatosabbak lesznek.

„Ha tünetmentes a tinédzser, és egy éves, általános felmérést szeretnénk végezni, érdemes nyár végére vagy ősz elejére időzíteni a laborvizsgálatokat. Itt többek között fény derülhet a szervezetben fennálló hiányállapotokra is, melyeket személyre szabottan lehet kezelni étrendi változtatásokkal, és szükség esetén táplálékkiegészítőkkel is ‒ még a betegséggel teli őszi időszak előtt” – kezdi dr. Bartók Róza.

A doktornő hangsúlyozza: a magyarok nagy részénél általános probléma az alacsony D-vitaminszint, ennek kapcsán pedig igazán hatékonyan az segíthet, ha nyomon követjük a D-vitamin-ellátottságot, és a szükségletnek megfelelően pótoljuk.

egészség öngondoskodás kamaszok laborvizsgálat éves laborvizsgálat
dr. Bartók Róza - A fotó dr. Bartók Róza tulajdona

Az említett vitamin pótlását sokan abbahagyják nyáron, pedig akad, akinek kifejezetten ajánlott lenne ebben az időszakban is szedni (Filákovity Radojka erről szóló cikkét ITT találod), erre pedig a laborvizsgálat során mért D-vitamin szérumszintből lehet következtetni.

„Abban, hogy szervezetünk hogyan metabolizálja a D-vitamint, több tényező közrejátszik: a genetikai jellemzők, felszívódási problémák, és a napfényen töltött idő is befolyásolhatja, mennyit javallott pótolnunk belőle” – foglalja össze a szakember.

A növekedés és az erős menstruáció is okozhat hiányállapotokat a szervezetben

A kamaszszervezet nagy feladata a növekedés: ennek során a hormonális rendszer kifejezett fejlődésen megy át. Ahogy a doktornő mondja, hormonpanelt serdülő lányoknál csak konkrét tünetek kapcsán szükséges vizsgálni. Javasolt viszont a TSH-érték ellenőrzése, mely a pajzsmirigyfunkciót érintő betegségek felméréséhez elengedhetetlen.

„A pajzsmirigybetegség tünetei sokáig észrevétlenül fennállhatnak, például enyhe alulműködés esetén, hiszen egy tinédzserre egyébként is jellemző lehet a fáradékonyság, a különböző bőrtünetek vagy akár a testsúly változása. Ezek a panaszok azonban utalhatnak bizonyos pajzsmirigybetegségre is csakúgy, mint a fokozott hajhullás, izzadás vagy épp a nyugtalanság, heves szívdobogásérzés is” – részletezi dr. Bartók Róza.

A lányoknál emellett a menstruáció is járhat erősebb tünetekkel, vagy jelentősen felborulhat a ciklus rendszeressége: ebben az esetben mindig érdemes nőgyógyászhoz fordulni. A szakorvosi vizsgálat után szükség esetén a hormonszintek laboratóriumi ellenőrzése is megtörténik.

„Egy serdülő lánynál az erős vérzés következményeként vashiány is előfordulhat, vérszegénység fennállása esetén pedig a B12- vitamin és a folsav/folát pótlását is javasolhatja az orvos. Fontos: vaskészítményt magunktól ne kezdjünk csak úgy szedni, mindig orvosi javaslatra tegyük ezt. Amennyiben nem áll fenn vashiány, étkezéssel fedezhetjük megfelelően a vasszükségletet: a máj, a bogyós gyümölcsök és a cékla mind fontos részei lehetnek az étrendnek a kamaszok esetében is” – hangsúlyozza a szakember.

Egészségügyi gondokat okozhatnak a divatdiéták a kamaszoknál

Az étkezés a tinédzserek életében egyébként is kiemelt figyelmet igényel, hiszen sokan kezdenek diétába a közösségi média hatására, azonban megfelelő tudatosság nélkül ezek a diéták akár fontos tápanyagok hiányát is eredményezhetik.

„Sok lány kezd például zsírszegény étrend szerint táplálkozni, mert fogyni szeretne. Miközben, ha nincs a szervezetben táplálékkal bevitt zsír, akkor a zsírban oldódó vitaminok sem tudnak megfelelően felszívódni, vitaminhiányok léphetnek fel. Nyers zöldséget és gyümölcsöt tapasztalatom szerint nagyon kevés kamasz fogyaszt rendszeresen. Szintén kevésbé népszerűek a halételek, az ómega-3 bevitele viszont nagyon fontos a fejlődő szervezet számára, ezért ezzel is érdemes tudatosan foglalkozni. A zsírok alapvetően a hormonális funkciók miatt is elengedhetetlenek: a női és férfi nemi hormonok előállításában ugyanis fontos szereppel bírnak” – fejti ki a doktornő, miért érdemes egyrészt változatosan táplálkozni, másrészt részletesen felmérni a szervezet egészségét és az esetleges hiányállapotokat.

A leggyakoribb problémák, amelyekkel a kamaszok vérvételre érkeznek, általában az állandó fáradtság, az energiahiány, a koncentrációs nehézségek, illetve a gyakori légúti betegségek. Árulkodó lehet még a rendszeres fejfájás, valamint a hasi panaszok is: egy vérvétel pedig segíthet tisztázni, milyen tényezők állhatnak a háttérben. 

„Konkrét panasz esetén kiegészítjük az általános laborvizsgálatot olyan célzott paraméterekkel, melyek segítenek feltárni a tünetek okát.

Vashiány esetén pedig nemcsak annak kezelése és utánkövetése fontos, hanem ki kell derítenünk annak eredetét is. Hiszen nem csupán vérveszteség, és felszívódási zavar, (akár »lisztérzékenység« vagy gyulladásos bélbetegség), hanem táplálkozási hiányállapotok, vagy akár az életkorból adódó fokozott szükséglet is okozhat vérszegénységet” – hívja fel a figyelmet dr. Bartók Róza.

Az idegrendszerről való gondoskodás fontosabb, mint valaha

Az éves laborvizsgálat tehát minden egészséges tinédzsernek javasolt, emellett persze vannak jellemzők, melyek esetén kifejezetten javallott a nyomonkövetés is:

a sportoló gyerekeknek például fokozott igény miatt kulcsfontosságú az egyéni szükségleteknek megfelelő célzott vitamin- és ásványianyag-pótlás.

Szintén érdemes vérvételt kérnie annak, aki túl sokszor beteg, alvási nehézségekkel vagy túlsúllyal küzd.

„Serdülőkorban még nem gondolunk a magas koleszterinszintre, főleg, ha a gyerek alkata, testsúlya nem indokolja a külön figyelmet. Azonban ezt is érdemes már ebben az életkorban ellenőrizni, hiszen a nem megfelelő táplálkozás mellett hosszú távon fennálló magas koleszterinszint felnőttkorban szív- és érrendszeri problémákat okozhat – mondja a doktornő. 

A napjainkban felnövő generációk az idegrendszerük kapcsán sokkal nagyobb kihívásnak vannak kitéve, mint elődeik. A telefonok és digitális eszközök ugyanis nem csupán a mozgáshiányhoz járulnak hozzá, de a kék fény és a rengeteg impulzus nagyban túlterheli az evolúciósan teljesen másra kitalált idegrendszert.

„Ennek működését többek között a B-vitaminok, az ómega-3 zsírsavak és a magnézium támogatja: utóbbi hiánya a szervezetben nemcsak hazai, hanem világméretű jelenség. A növényi, állati táplálékból ugyanis általában nem tudjuk az elegendő mennyiséget bevinni a szervezetbe, pedig a stressz és a sok impulzus okozta hatások ellensúlyozásában is szerepe van az optimális magnéziumszintnek” – foglalja össze dr. Bartók Róza.

Az évente megismételt laborvizsgálatok tehát nemcsak a testi, de a szellemi és lelki egészségünk szempontjából is egyaránt indokoltak, ez pedig jó, ha minél előbb természetessé válik a tinédzserek számára is.

 

Széles-Horváth Anna

Kiemelt képünk illusztráció  Forrás: Getty Images/ Halfpoint Images