1. Taposóaknák elleni küzdelem

Diana 1997. januárjában Angolába utazott, hogy felhívja a figyelmet a taposóaknák által okozott pusztításra. A helyszínen dolgozó szakemberekkel együtt ő maga is védőfelszerelést húzott és végigsétált egy elaknásított területen. A jelenet az egész világsajtót bejárta, és azon túl, hogy a brit kormány egyes képviselőit felbosszantotta, Dianát néhányan azzal is megvádolták, hogy az egészet csak a fotósok és tévéstábok kedvéért tette. Ezen a felvételen azonban jól látszik, mennyire ideges, miközben az eligazítást végző szakember azt mondja, neki, hogy ha nem érzi magát biztonságban, akkor csak álljon meg és maradjon mozdulatlan, majd kihozzák. Közeli barátai később arról számoltak be, hogy az akció előtt valóban féltette az életét. Megérte a kockázat, Diana is hozzájárult ahhoz, hogy a taposóaknákat végül nemzetközi nyomásra betiltották.

2. Leprás gyerekek

Diana karitatív munkájának állandó szereplői voltak a beteg, szenvedő gyerekek. 1990-ben lett védnöke az egyik legnagyobb, leprás fertőzöttekkel foglalkozó szervezetnek (The Leprosy Mission). Közvetlenül azután, hogy a hivatalos szervek figyelmeztetése ellenére ellátogatott egy indonéziai gyógyintézetbe. Azzal, hogy leült a betegek ágyára, hozzájuk ért és beszélgetett velük, komoly segítséget nyújtott ahhoz, hogy csökkenjen a leprás betegek megbélyegzése.

3. AIDS betegek

Ez volt Diana legkomolyabb társadalmi szerepvállalása. Nemcsak pénzzel támogatta az AIDS ellen küzdő alapítványokat, hanem arra is minden alkalmat megragadott, hogy elmondja és megmutassa a közvéleménynek: a HIV vírus hétköznapi, felszínes érintkezéssel, például öleléssel vagy kézfogással nem fertőz. Ne feledjük, az 1980-as éveket írjuk, amikor Diana az AIDS pánik kellős közepén a Middlesex-i kórházba látogat és magával viszi az amerikai First Lady-t, Barbara Bush-t is.

4. Gyerekkórházak

Diana egyik leggyakoribb karitatív elfoglaltsága volt a különböző gyerekkórházak látogatása és támogatása. Az alábbi videó a Great Ormond Street-i kórház veseosztályán készült, ahol transzplantációra váró gyerekekkel töltötte a Valentin napot.

 Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images/Central Press/Hulton Archive