Mi a HIV és mi az AIDS?

Nagy Orsolya röviden összefoglalja: „A HIV az az állapot, amikor valaki már elkapta a fertőzést, tehát hordozza a szervezetében a vírust, az AIDS viszont ennél több: a betegségnek az a stádiuma, amikor a vírus már megtámadta a fertőzött immunrendszerét, és annyira károsította, hogy ennek nyomán alulműködés lépett fel. 

A megfertőződés és az AIDS stádiuma között kezelés nélkül is évek telnek el sok esetben, de 

megfelelő kezeléssel ez a folyamat teljesen megállítható, sőt egy HIV-fertőzött is szinte teljes életet élhet, ha szedi a gyógyszereit. 

A megfertőződés és az AIDS-stádium között a szervezetben folyamatosan nő a vírusok száma, majd megtámadja az immunrendszert, ami egy darabig tud védekezni, azután viszont minden más betegséggel szemben is meggyengül a védekezőképessége.”

Alapfogalmak

HIV – Human Immunodeficiency Virus, vagyis humán immundeficiencia-vírus

AIDS – Acquired Immune Deficiency Syndrome, vagyis szerzett immunhiányos szindróma vagy betegség)

A megfertőződés és a már tünetekkel járó AIDS-stádium között lehet, hogy néhány hónap telik el, de az is gyakori, hogy több év. A fertőzésnek a megfertőződéskor elvileg nincs tünete, de azért vannak jelek vagy tünetegyüttesek, amikre Nagy Orsolya szerint is érdemes odafigyelni:

„Az AIDS-stádiumban vagy előtte nem sokkal kezdődnek az egyértelmű tünetek: amikor valakinek sűrűn lépnek fel amúgy egészséges szervezetre nem veszélyes kórokozók okozta fertőzései, amik tartósabban megmaradnak, nehezen tud belőlük kigyógyulni, esetleg nagyon leromlik miattuk az állapota, az gyanakvásra adhat okot. Ilyenek például a visszatérő súlyos gombás fertőzések és a parazitás/infekciós fertőzések okozta hasmenés miatti hirtelen fogyás. Ezekben az esetekben általában felmerül a HIV gyanúja, és olyankor hamar eljut a páciens a tesztelésig. De ez sokszor már késő. A másik jel ennél hamarabb történik, de kevésbé egyértelmű: HIV-fertőzéssel élők is emlékezni szoktak rá, hogy néhány héttel a megfertőződés után előfordulhat egy influenzaszerű, átmeneti, enyhe tünetegyüttes, de általában légúti tünetek nélkül, hőemelkedéssel vagy lázzal, ízületi és izomfájdalommal, rossz közérzettel és nyirokcsomó-megnagyobbodással. Ezt követően valószínűleg sokáig semmilyen tünet nem jelentkezik, és utána – diagnózis és kezelés nélkül – a HIV-fertőzött állapot halad az AIDS felé, általában teljesen tünetmentesen.” 

 

Hogyan terjed és főleg hogyan nem terjed a HIV?

HIV-fertőzöttnek lenni még ma is egy stigma, annak ellenére, hogy már egészen más kezelési lehetőségek vannak, amik tényleg szinte olyan életet teremtenek egy kezelt fertőzöttnek, mintha teljesen egészséges lenne. Ennek részben az az oka, hogy sokan félnek, ha egy fertőzöttel érintkeznek, ők is elkapják a betegséget. Pedig erre a hétköznapi érintkezés keretein belül valójában semmi esély, ezt a szakértő is megerősíti: „A HIV nemi váladékkal és vérrel terjed, illetve az anya átadhatja a születendő gyermekének, semmilyen más úton nem, tehát 

kezet fogni egy HIV-pozitív emberrel, puszit adni neki, vagy akár csókolózni vele – nem jár fertőzési kockázattal. 

Ráadásul a gyógyszeres kezeléssel és az ezzel járó folyamatos követéssel olyan alacsonyan tartható egy HIV-fertőzött vírusszáma, hogy még a barrier típusú, tehát óvszeres, vagy ahhoz hasonló védekezés nélkül is élhet szexuális életet, a fertőzés kockázata nélkül. Éppen ezért, 

egy megfelelően kezelt HIV-fertőzött akár gyereket is vállalhat, az orvosaival egyeztetve. 

(ITT olvashatjátok egy HIV-pozitív édesanya történetét – a szerk.)

Ebben az esetben szintén nem kell attól tartani, hogy a baba megfertőződik. De ehhez tényleg egy karbantartott HIV-fertőzés kell. Ez ma már napi egy-két, nem komoly mellékhatással járó gyógyszeres kezelést és rendszeres vizsgálatokat jelent a gyakorlatban. Néhány évvel ezelőtt még több és komolyabb mellékhatásokkal járó gyógyszereket kellett szedniük a fertőzötteknek, ezért sokan nem is szedték folyamatosan, vagy akár abba is hagyták a terápiát a mellékhatások miatt. Ez ma már nem így van.

A gyógyszerrel kezelt HIV-fertőzöttek vérében egyébként olyan alacsony az úgynevezett vírus kópiaszám, hogy a molekuláris módszerekkel végzett kópiaszám-kimutatás során a kimutathatósági határt nem éri elEz azt is jelenti, hogy

ők nem fertőznek, az egyetlen dolog, amiből így is ki vannak zárva, az a véradás.

Minden mást, amit egy hétköznapi ember csinál, teljesen kockázatmentesen megtehetnek ők is. Természetesen, ha abbahagyják a terápiát, akkor újra fellobban a testükben a fertőzés, tehát a HIV nem tűnik el, nem gyógyítható teljesen. De ha időben kiderül, akkor teljes mértékben szinten tartható. Ezért fontos a szűrés, és az, hogy még az AIDS-stádium előtt kiderüljön a betegség.”

Hogyan történik a HIV szűrése?

A HIV-fertőzés kiszűrése vérvizsgálattal történik, ebből léteznek olyan gyorstesztek is, amelyek ujjbegyből vett vércseppel működnek, de a vénás vérből végzett ELISA-vizsgálat pontosabb eredményt ad. Ám Nagy Orsolya elmondása alapján az sem mindegy, mikor kerül sor a tesztelésre: 

„Ha valaki egy görbe éjszaka után megijed, és másnap elmegy csináltatni egy HIV-tesztet, az sajnos nem kap valós eredményt. A HIV-fertőzésnek ugyanis van egy úgynevezett diagnosztikus ablakperiódusa, amikor a szervezetben már jelen van a fertőzés, de még nem mutatható ki a vérből. 

Ez a legújabb generációs, nagyon érzékeny ELISA-tesztek esetében is három hét. De alapvetően csak a rizikócsoportba tartozóknak ajánlják kifejezetten a teszt elvégzését, bár én azt szoktam mondani, hogy egyszer mindenkinek érdemes teszteltetnie magát, illetve új párkapcsolatban, a szexuális élet megkezdése előtt is javasolt.

 

Több helyen végeznek ingyenes és anonim HIV-szűrést, a szűrőállomások egy részén térítési díj ellenében (ami körülbelül 4-5000 forint) gyorsteszt, illetve kicsit drágábban (6000-12 000 forint) ELISA-alapú szűrővizsgálat is elérhető. 

A tesztek kétféle eredményt mutathatnak: nem reaktív, azaz negatív, és úgynevezett reaktív eredményt. 

Ez még nem jelenti automatikusan azt, hogy a reaktív eredményt kapó páciens HIV-fertőzött. Ilyen esetben általában további megerősítő vizsgálatokat kell elvégezni a referencialaboratóriumban, illetve indokolt esetben molekuláris vizsgálatot is, ami a vérben található nyiroksejtekből mutatja ki a vírust. Utóbbit az igazolt HIV-fertőzötteknél állapotfelmérésként is használják, és már arra vonatkozóan is ad információkat, hogy milyen stádiumban van a páciens.

Többször felmerült már, hogy a várandós nőket érdemes lenne tesztelni HIV-fertőzésre is, a terhesség alatti vérvizsgálat részeként, mivel annak keretében a negyedik generációs ELISA-vizsgálattal végzett HIV-szűrés nem drága vizsgálat. Ez azért lenne fontos, mert Magyarországon még mindig nagyon nagy százalékban derül ki a fertőzés az AIDS-stádiumban, amikor már súlyos tünetekkel jár, és ez sajnos azt jelenti, hogy kisebb az esély a sikeres terápiára. Ezért kampányol a Babagenetika Egyesület is. 

  

Hány HIV-fertőzés derül ki évente Magyarországon?

Sajnos a diagnózist kapó magyar HIV-fertőzöttek 25-30 százaléka már az AIDS stádiumában van. Maga az esetszám nem olyan nagy, hiszen az évi diagnosztizált új HIV-fertőzöttek száma 200-250 körül mozog, csakhogy éppen az a probléma, hogy nagy a látencia, sokan élnek lappangó fertőzéssel. Alapvetően az európai országokban két fő rizikócsoport van: az intravénás droghasználók, a szexuálisan promiszkuis és az anális szexben is aktív csoportok tagjai, mert az anális szex során keletkező mikrosérülések növelik a megfertőződés esélyét. Rajtuk kívül a rizikócsoportba tartoznak még, akik több partnerrel létesítenek barrier típusú védekezés nélküli szexuális kapcsolatot.

Bár még egyelőre a klinikai tesztelés fázisában van, 

néhány napja önként jelentkezőknek már elkezdték beadni a Moderna mRNS-alapú HIV-védőoltását. 

Másfél hete kapták meg az első adagot a kísérletben részt vevők, és a koronavírus elleni oltások egy típusához hasonlóan itt is az a technológia, hogy az oltóanyaggal „becsapják” a szervezetet, és olyan fehérjék termelését váltják ki, amik aztán elindítják az immunválaszt, így védetté teszik a szervezetet a vírussal szemben. Ez nyilván azoknak lesz fontos, akik tudják magukról, hogy valamelyik rizikócsoportba tartoznak, és szeretnék megelőzni a megfertőződést.

Tóth Flóra

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / martin-dm