Amióta van írástudó gyerek a családban, az angyaloknak könnyebb a dolguk: minden évben takaros lista készül annak érdekében, hogy minden biztosan a fa alatt legyen, amikor itt az ideje. (Mondjuk, az illető még mindig nem olyan pro, mint annak idején az anyukája volt: ugyanis a reklámkatalógus típusát és vonatkozó oldalát is gondosan megjelöltem, hátha.)

Idén szembesültem a ténnyel, hogy az építő- és társasjátékok ideje lejárt, helyettük pedig itt a búb-, gördeszka-, korcsolya-, bringa- és rollerkorszak. Vagyis ideje, hogy én, a klasszikus irodista, belevessem magam a sportszervásárlás eddig ismeretlen, misztikus világába. 

Megjegyzés: Ha kétségeid támadtak, hogy mégis mi a frászkarika az a búb, nem ítélkezem. Sőt megértelek, mert nekem is beletelt némi időbe, mire sikerült kiderítenem, hogy a bizonyos búb, ami felnőtteknek való, és „annyira, de annyira jó, hogy olyan tényleg kell, anya”, valójában egy bob. És a gyerek szerint én fogom húzni nonstop a havon. Na persze.

Változnak az ajándékozási szokások

Ami a gyereknek a Mit kérsz karácsonyra?, az a szülőnek a Hogy állsz az ajándékokkal?. A válasz pedig arra tekintettel, hogy december közepe van, bármi lehet. Azok, akiknél ez idő tájt már takarosan csomagolva várakoznak a meglepetések különféle ideálisnak tűnő rejtekhelyeken, rosszallóan csóválják a fejüket, esetleg elnézően mosolyognak vagy hűháznak, hogy a többiek – szerintük – meglepődve veszik tudomásul, hogy idén is lesz karácsony.

A fogyasztási trendek változása azonban a korán kelők és a last minute vásárlók esetében is egyértelműen kirajzolódik: idén forintban valamivel többet, reálértéken viszont ugyanannyit vagy kevesebbet költünk, mint korábban. Az európai piaci elemzések szerint a fogyasztói szokások fejlődésével csökken az impulzusvásárlások aránya – az emberek mintegy fele megfontoltan, alapos előzetes tájékozódást követően választ meglepetést annak, akit szeret –, valamint a fenntarthatóság és a költséghatékonyság szempontjai is egyre fontosabbá válnak

A hazai vásárlói szokások azonban ettől kissé eltérnek, ugyanis bár a magyarok 80 százaléka is előre megtervezi, kinek mit ajándékoz majd, likviditási nehézségek miatt jellemzően mégis csupán az utolsó hetekben vásárol. A hitelre vagy hitelkártyával vásárlás sem tartozik a kedvenceink közé: csak a lakosság 7 százaléka venné igénybe a pénzintézetek segítségét az ünnepekre – számol be róla a Krónika Online.

Tőlünk nyugatabbra a használt eszközök és ajándéktárgyak beszerzése és ajándékozása, a second hand, vintage és charity boltok, valamint az ajándékkártyák és voucherek népszerűsége is egyre nagyobb. A szakértők szerint ennek több oka is van, a legfontosabbak: az infláció erősödése, a Covid utóhatásai és a tárgyakkal ellentétben az élményeket, a halmozáshoz képest a minőségi időt előnyben részesítő Z generáció vásárlóerejének növekedése. 

Fontos szempontok sporteszközvásárláshoz

Mint említettem, nem vagyok sportember. Leszámítva persze, hogy szupportív anyaként jógára, úszásra, néptáncra, focira és más, szem–kéz–láb koordinációt támogató egyéni és csoportos foglalkozásra cipelem hol az egyik, hol a másik kiskorút. Így aztán most, hogy sportszereket kellett beszereznem, igencsak fel kellett kötnöm az alsóneműmet, hogy kiderítsem, mégis mire van szükség pontosan. Elmesélem, mit tanultam a Nagy Felkészülés alatt!

1. A határ a csillagos ég

Ha sporteszközökről van szó, akkor az ember annyit költhet, amennyit nem szégyell. Vagy amennyit bír. Szorozva a gyerekek számával, ugyebár. Mivel nem vagyok krőzus, elsőként felmértem a piacot, megnéztem, milyenek az átlagos árak a kívánt termékek esetében, és azt is kiszámoltam, mennyit tudok költeni. Ez lett az alap, amiből aztán ki kellett hozni a maximumot. 

Tudom, hogy triviálisnak tűnik elsőként a ráfordítható összeget meghatározni, de én például hajlamos vagyok arra, hogy egy jó ajánlat okán egy kicsit többet költsek itt, egy kicsit többet meg ott, aminek a vége az, hogy kifutok a keretből. Aztán pedig fogom a fejem. (További pénzügyi tervezési tippekről ITT írtam korábban.) 

2. Előzetes tájékozódás nélkül nem érdemes elindulni vásárolni

Ha hallottál már futókat cipőkről vagy okosórákról beszélgetni – esetleg magad is egy vagy közülük –, akkor tudod, hogy míg egy laikus szemében az egyik kelléket vajmi kevés különbözteti meg a másiktól, valójában minden apró részletnek jelentősége van. Jó hír: ez pont így van az összes többi sportmiegymással is. Így aztán bőven van mit tanulni, ha nem akarod feleslegesen kidobálni a tízezreseket az ablakon. 

Gondoltad volna például, hogy amikor jóhiszeműen bepakolsz egy junior rollert a kosaradba, könnyen lehet, hogy kiszúrsz magaddal – meg a nyúlánk gyerekeddel –, ugyanis a kiválasztott eszköz 150 cm-es testmagasság fölött már nem használható? És azt, hogy míg korábban azt hitted, a gördeszka egy lapos izé kerekekkel, valójában egy gyűjtőnév, mely egyszerre jelenthet skate-, wave- vagy longboardot, esetleg cruisert? 

Esküszöm, ha valaki korábban azt mondja nekem, hogy valaha is el fogok mélyedni a felfüggesztések, a kerékátmérő, a terhelhetőség, a szervizelési lehetőségek és a mintagazdag választék világában, körberöhögöm. Aztán épp kettővel több éjszakát töltöttem a témával, mint amennyit valaha is akartam. (És ez pontosan így lett volna akkor is, ha biciklit, lovaglószettet vagy bowlinggolyót akartam volna vásárolni.)

Belátom, a legegyszerűbb megkérdezni a részletekről a gyereket, de mi van, ha meglepetést szeretnék szerezni, ha a gyerek maga sem tudja, mit akar, ha kezdő, ha nem tudja felmérni a vágyai és a realitás közötti távolságot vagy egyszerűen csak kamaszodik és nem áll velem szóba? Na ugye.

3. A felderítőmunka kifizetődik

Számomra természetes, hogy mielőtt vásárolok valamit, utánanézek a termékcsoportnak, aztán termék-összehasonlító videókat nézek, csoportokban böngészek, anyaközösségekben érdeklődöm tapasztalatok után, véleményeket olvasok – ó, nem amolyan kispályásan, egy-két webshopban, hanem az összesen! Angolul, magyarul, ha lehet EU-n belül és kívül is –, körbekérdezem az ismerősöket, meginterjúvolom az edzőt, és annak ellenére hallgatom meg a Rendkívül Hozzáértő Férfi ismerősök tanácsait, hogy néha pontosan tudom, sületlenségeket beszélnek.

Ezek után – nagy értékű sporteszköz esetén pláne – megkérdezem legalább egy sportszerbolt vagy áruház eladóit is. Felteszem az összes keresztkérdésemet és megfogalmazom az aggályaimat, izzadjanak ők is! (Egyébként ilyenkor általában hasznos tanácsokkal látnak el vagy meglepő összefüggéseket tárnak fel, szóval többnyire nem járok rosszul.) 

Néha olyan elvetemült vagyok, hogy még a kiválasztott termékhez tartozó rajongói-vásárlói csoportokba is belépek, hogy lássam, jó vásárt csináltak-e azok, akik már túl vannak a döntésen. 

Most, hogy leírtam, én is kicsit őrültségnek érzem az alaposságomat. Viszont útközben rengeteget tanulok az adott sportágról, jó fej emberekkel ismerkedem meg, és később néha tudok mondani olyanokat, amitől úgy három másodpercre látom a gyerekem szemében felcsillanni a meglepődést, hogy mégsem vagyok teljesen reménytelen eset.

4. A sporteszközöknek is van méretük

A cipőknél és ruháknál ez viszonylag egyértelmű, de minden másnak is van mérete, ráadásul a különféle gyártók más-más méretezést használnak. Ezért kell próbálni – csakhogy ez az ajándékba szánt eszközöknél nem éppen kivitelezhető. Ezért érdemes az anyavállalatok weboldaláról letölteni az eredeti mérettáblázatot, esetleg eleve biztosra menni, és ajándékutalvánnyal vagy visszaváltható, cserélhető opcióval meglepni a csemetét. Így a csalódás elkerülhető, a hiba helyrehozható, a béke fenntartható.

Fontos: sporteszközöknél a majdnem jó, a kicsit nagy és a kicsit kicsi is egészséget érintő kérdés, így csak a tökéletessel szabad beérni.

5. A kiegészítők fontosak

Rendes anya mindenre is gondol. Vagy nem, de jönnek az eladók és az ismeretlen ismerősök, hogy elmondják, milyen törülköző a tuti az úszáshoz, hogyan lehet óvni a deszka kerekeit, hol kell éleztetni a korit, milyen védőfelszerelésekre van szükség a kezdő szetthez, mit nem szabad elfelejteni, és mik azok a teljesen felesleges tételek, amiket minden szülő megvesz, pedig semmi szükség rájuk. 

Higgy nekem, rengeteget lehet így spórolni! Vagy hasznosa(bba)n elkölteni az előre meghatározott összeget, ha hallgatsz a rutinosabbra.

Pénztárcabarát tippek sportszervásárláshoz

Bár nem vagyok Z generációs, azzal azért tudok azonosulni, hogy mielőtt megvásárolunk valamit újonnan és drágán, először használjuk az eszünket. 

Épp ezért, ha venni akarok valamit, először a különféle online piactereken és használt cikkeket is árusító boltokban nézelődöm. Pláne, ha a kiszemelt sporteszköz nehezen nyűhető el, ezért garantáltan kiszolgál egy-két tulajdonost.

Vagy mivel népszerű ajándéktárgy, talán sosem volt használva, és szinte újonnan szerezhető be másodkézből. (Bevallom, a síeléshez épp annyira értek, mint a futáshoz, de nemrég az egyik Szemléletformáló és Újrahasználati Központban például konténernyi különféle állapotú sílécet láttam. Fillérekért.)

És hogy mit csinálok, ha a Marketplace-en és a charitykben nem járok sikerrel? Ellenőrzöm a keveset használt, esetleg felújított sporteszközöket, ahol csak lehet. (Lomis piactól a DIY-mániás környékbeli apukán át a sportszerbolt kiszervezett second hand sátráig mindent szemrevételezek. Kétszer.) 

Arra, gondolom, nem kell felhívni a figyelmedet, hogy mielőtt megrendelsz valamit egy webshopból, ellenőrizd az árfigyelő oldalakat. Ugyanezt én a boltban is meg szoktam tenni, mert egészen gyakran előfordul, hogy a polcra írt, egyébként egészen ígéretes ár jóval magasabb, mint az online kínálat árfekvése.

Csakhogy ennek az ellenkezője is igaz: meglepően kedvező ajánlatokra találhatsz, ha offline vásárolsz. A kisebb boltokban nagyobb a mozgástér, hiszen előfordulhat, hogy szimpátia esetén az eladó vagy a tulajdonos ad neked egy kis kedvezményt, esetleg ajándék terméket, vagy szolgáltatást. 

A nagyobb boltokban pedig belefuthatsz egy-egy kiállítási darabba, vagy visszáruzott, hibátlan termékbe, amit így jóval kedvezőbb áron szerezhetsz meg. Ha igazán szerencsés vagy, kombinálhatod a kuponkódot, a pontgyűjtő akciót, a törzsvásárlói kedvezményt egy-egy ilyen alkalmi darabra, szóval várakozáson felül is faraghatsz az árakból. 

Ne feledd, szemesnek áll a világ! Meg az angyaloknak, mert a végén úgyis ők zsebelik be az összes elismerést.

Forrás: ITTITTITTITTITT és ITT

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / Peathegee Inc.

Z. Kocsis Blanka