Ismerek egy kedves, egyedülálló ötvenes hölgyet, aki több mint egy évtizeddel azután, hogy megözvegyült, nemrégiben úgy döntött, ismerkedni szeretne. Mint mindenki más manapság, ő is a randialkalmazásokat választotta. Lelkes volt, de néhány hét után egyre csalódottabb: úgy érzi, az ötvenes férfiak inkább a harminc körüli nőkre hajtanak és neki, velük egykorú nőként esélye sincs. Ha mégis akad egy-két épkézláb jelölt, a kiszemeltek azonnal a főételre térnének, miközben ő még abban sem biztos igazán, hogy megjött-e az étvágya. Harmincasokból ugyanakkor Dunát tudna rekeszteni… De el sem tudja képzelni, mihez kezdhetne a szemtelenül fiatal férfiak érdeklődésével.  

A szexuális kisugárzás nem időszavatos

Amikor kislány voltam, a nagymamám ötvenes nő volt. Vagyis idősnek számított, otthonkát hordott, és magától értetődő módon ment nyugdíjba, amint lehetett. Ma már az anyám ötvenes. Jó munkája, élete van, jön-megy a barátaival, koncertekre, utazni járnak, és úgy érzi – joggal –, hogy még előtte egy egész élet. Mi a különbség? Közel negyven év, és némi változás a közgondolkodásban. (Amiről vélhetjük, hogy sok, de messze nem annyi, amennyi lehetne, vagy amennyi kellene.)

Amikor kislány voltam, a társadalom szemében egy ötvenes nő szavatossága mondhatni, lejárt. Ugyanolyan tabu volt a száraz hüvely, a medencefenéki izmok sérülése vagy a menopauza, mint amilyen a fogamzásgátlás, a nemi betegségek vagy akár csak maga a szex. Abban viszont volt némi konszenzus, hogy ötvenesként az ember lánya milyen színeket és fazonokat hordhat, meddig érhet a szoknya vagy mekkora lehet a dekoltázs.

Mára – legalábbis jobb helyeken – az ötvenes nő azt visel, amit akar. Dolgozik, keresete, akarata, szava és annak súlya van. (Vagy legalábbis egyre egyértelműbb a szándék arra, hogy legyen.)

Az ötvenes nő egészsége, társadalmi láthatósága, szexualitása végre párbeszédre érdemes téma lett. Ennek nyomán pedig a szexiség, a vonzó megjelenés többé már nem csak a fiatal nők privilégiuma.

Jennifer Lopez, Helen Mirren, Salma Hayek, Sophie Marceau vagy éppen Sandra Bullock nem csak tehetségesek, gyönyörűek és szexik. Van bennük még valami közös: közülük a legfiatalabb is elmúlt 54 éves, és férfiak milliói epekednek utánuk.

Bók vagy sértés, ha megdugnának?

A milf – „mother I’d fuck”, azaz kb. „anyuka, akit megdugnék” – kifejezés az Amerika pite-sorozat „ajándéka” a világnak, a gilf – „nagymama, akit szívesen levarrnék” – pedig ennek egyenesági következménye. Hogy sértés vagy éppen bók, arról erősen megoszlanak a vélemények.

Arianna Jaret újságíró, mediátor és párkapcsolati szakértő például azt mondja, addig nem is gondolt bele a kifejezések valódi jelentéstartalmába, amíg válása után ő maga is randizni nem kezdett. Az újságíró azt tapasztalja, a nők egy része büszkén viseli a milf-koronát, hiszen az annak bizonyítéka, hogy még mindig vonzó, kívánatos a világ szemében. Vannak férfiak, akik ugyanezzel a lelkesedéssel, szinte nemesi címként adományozzák a milf-díszt. Más nők viszont sértőnek találják, hogy kizárólag a kívánatosság szubjektív mértéke alapján ítéljék meg őket.

Jaret azonban egy újabb szempontot villant fel a társadalmi vitában. Véleménye szerint előbb-utóbb mindenki megtalálhatja a hozzá megfelelő társat, az igazi kérdés pedig nem az, hogy a milfezés bóknak van-e szánva, hanem az, hogy egy nő büszke-e arra, hogy 50 felett is vonzónak találja őt a környezete.

A szex ötven felett máshogy működik

A női test változásai az életkor előrehaladtával többé-kevésbé elkerülhetetlenek, hiszen ahogy csökken a szervezetben az ösztrogén, a progeszteron, a tesztoszteron és a kollagén mennyisége, úgy változik a bőr és az izmok tónusa is. A környezet visszajelzései, a nőiségről és női szexualitásról szerzett korábbi tudás, az össztársadalmi „age-shaming” mind-mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy egy ötvenes-hatvanas nő ne érezze túl jól magát a bőrében.

Ha ehhez még azt is hozzátesszük, hogy a perimenopauzával és menopauzával gyakran együtt járó hüvelyszárazság hatására finoman szólva is csökken a szex élvezeti értéke – nem beszélve arról, hogy akár fájdalmassá is válhat –, hogy a hüvelyfal elvékonyodása miatt előfordulhat, hogy erősen visszaesik az érintett terület érzékelése, vagy hogy a medencefenéki izomtónusvesztés vizeletvesztési vagy süllyedéses panaszokat is okozhat, egyértelművé válik, hogy a szex ötven felett jóval több odafigyelést, kommunikációt és körültekintést igényel, mint korábban.

„Ötven felett megváltozik a női vágy jellege. Hogy hogyan, az nagyrészt attól függ, hogy mit tud az egyén a saját szexualitásáról, milyen korábbi tapasztalatai vannak, és milyen tudással vértezte fel annak idején a környezete”

– mondja Iványi Orsolya menopauza aktivista, tesztoszteron-nagykövet. – „Ebben a korban az intimitásra való igény nem feltétlenül jön magától. Tervezni kell, időt és energiát kell szánni rá. Előfordul, hogy evés közben jön meg az étvágy, vagy hogy egy nőnek újra meg kell ismernie a testét ahhoz, hogy élvezni tudja az együttléteket.”

Iványi Orsolya szerint az sem ritka, hogy a hormonális és testi változások következtében átmenetileg vagy akár végleg megszűnik a nemi vágy. Ilyenkor a nők tartanak attól, hogy valami komoly baj van velük, ráadásul nem igazán tudják megvitatni ezt a kérdést senkivel. Mint mondja, a nemi vágy jellegének megváltozása vagy hiánya nem nőgyógyászati kérdés, de nem is pszichológiai probléma.

„Mivel ez a korosztály generációs okokból még nem feltétlenül tud nyíltan beszélni a szexualitásáról, könnyen egyedül maradhat az érzéseivel” – hangsúlyozza a szakértő. – „Pedig lehet, hogy a vágy hiánya mögött valójában szimplán csak kiégés, túlfeszített munkavégzés vagy éppen más magánéleti események állnak.”

Ha keresed, megtalálod

Iványi Orsolya menopauza aktivista azt mondja, a nők ötvenes éveikben különféle okokból – üres fészek-szindróma, válás, megözvegyülés stb. – gyakran eljutnak oda, hogy számot vetnek önmagukkal. Akad, akinek ez egyfajta szexuális ébredéssel jár együtt – számos nőben ekkor merül fel először, hogy nem feltétlenül csak a férfiakhoz vonzódik –, de jócskán akadnak, akik ebben a korban ébrednek rá, hogy mennyi mindent nem próbáltak még. És persze vannak olyanok is, akik úgy érzik, teljesen eltűnt belőlük a szexiség utolsó morzsája is. Az aktivista épp ezért tartja elengedhetetlennek, hogy a nők tudatosan és tervezetten foglalkozzanak saját szexualitásukkal ötven felett is. Mint mondja, a szex olyan, mint a biciklizés. Nem lehet elfelejteni, hogyan kell csinálni, de ha túl sokáig nem próbálod, kiesel a rutinból, és nem árt egy kis gyakorlás.

A Woman and Home beszámolója szerint erre az egyik legjobb módszer az erotikus regények olvasása. Azoknak a nőknek ugyanis, akik rendszeresen fogyasztottak romantikus vagy erotikus irodalmat, 74 százalékkal több házastársi szexben volt része, mint azoknak, akik nem. Ez Iványi Orsolya szerint is jó gyakorlat, ahogy a maszturbáció, a fantáziálás és a transzparens, őszinte beszélgetés is az. Ennek elősegítésére egy nőfókuszú szexshoppal összefogva rendszeresen szervez kiscsoportos boltlátogatásokat ötvenes nőknek, melyek keretében szó esik a test változásairól és a nők valódi igényeiről is.

„A szexuális egészség alapja többek között a szexedukáció, amihez az idősebb generációk nem mindig fértek hozzá.

Ma már azonban nyílt társadalmi párbeszédet folytathatunk, a női orgazmus és az egészséges medencefenék pedig orvosi kutatások tárgya. Amerikában már olyan vibrátor is elérhető, ami orvostechnikai eszközként kerül forgalomba”

– mondja a szakember. – „A szexshop-látogatások során is azt tapasztalom, hogy a nők egy védett közegben nyitottak tudnak lenni az újdonságokra, szívesen tájékozódnak, bátran kérdeznek, és dolgoznak azon, hogy visszanyerjék a kontrollt a testük felett.” 

Transzparens kommunikáció vágyakról és elakadásokról

Iványi Orsolya arra is rámutat ugyanakkor, hogy a kettős mérce a szexuális egészségvédelemben is megjelenik. Míg egy férfi erektilis diszfunkcióinak feloldására ezernyi megoldás létezik, addig a női problémákra lényegesen kevesebb a hozzáférhető és hatékony opció. Ami viszont elérhető, sokszor rejtve marad. Például hiába van a piacon a nők számára is elérhető hatékony tesztoszterontartalmú termék az alacsony libidó kezelésére, ez csak Ausztriában kapható. Magyarországon pedig még úgy se: csak „off label” szerezhetők be a férfiaknak szánt tesztoszterongélek.

Mint mondja, épp ezért van szükség arra, hogy a nők ötven felett is tájékozódjanak, őszinte beszélgetésekben vehessenek részt, maszturbáljanak, és transzparens módon kommunikáljanak egymással és a partnerükkel egyaránt.

„Előfordul, hogy miközben a nő teste és szexuális működése változik, a partnere teste is változásokon megy keresztül. Nem kizárt, hogy ami az egyik oldalon hüvelyszárazság, orgazmuskészség-csökkenés és önértékelési dilemmák, az a másik oldalon merevedési zavar vagy életközepi válság” – mutat rá az aktivista. – „Ha erről a párok őszintén beszélnek egymással, megtanulhatják újra felfedezni egymás testét, újradefiniálhatják a kapcsolatukat és új pozitúrákat, új kalandokat fedezhetnek fel együtt.” 

A szex hatvan felett a legjobb?

Senki nem akar belegondolni abba, hogy a szülei, nagyszülei is élnek szexuális életet. Sőt, hajlamosak vagyunk azt képzelni, hogy hatvan, pláne hetven felett a szexualitás már egyáltalán nem fontos. Csakhogy a szexuális egészségre, intimitásra való igény kortalan, ennek elvitatása pedig az ageizmus egyik formája. 

Előbbit mi sem bizonyítja jobban, mint az AARP beszámolója, melyből kiderül, hogy a magazin és a Michigani Egyetem közös felmérése szerint a 65 és 80 év közöttiek 40 százaléka vallotta magát szexuálisan aktívnak és a partnerrel rendelkezők 50 százaléka állítja, hogy még mindig rendszeresen van része összebújásban.

Az ötvenes férfiak 91 százaléka, illetve az ötvenes nők 86 százaléka szexuálisan aktív. Közülük minden harmadik legalább hetente egyszer szexel. Nincs ez másként a 65 és 80 közötti korosztályban sem, csupán az arányok mások kicsit: a nők 31, a férfiak 51 százaléka rendszeresen gyűri össze a lepedőt, ha van kivel. Sőt, a 65 és 80 év közöttiek kétharmadának akkor is van szexuális érdeklődése, ha épp nincs partnere.

„Szabadok vagyunk, nincsenek gyerekek körülöttünk, nyugdíjasok vagyunk. Akkor és ott szexelünk, amikor és ahol csak akarunk”

– mondja Iris Krasnow író, egyetemi oktató egyik hetvenes interjúalanya a Sex After... Women Share How Intimacy Changes As Life Changes című kötetében. A szexpozitív újságíró edukációs anyagaiban – többek között a HuffPost portálon megjelent „Amit a kikapós nagyik taníthatnak a friss házasoknak a szexről” publikációjában – arra hívja fel a figyelmet, hogy a számtalan normatív krízisen átesett idősebb generációk tagjai jóval többet tudnak az életről (és a szexről), mint ahogy azt a fiatalok gondolják róluk.

Alanyai azt mondják, az időskori szex minőségi változással jár együtt: már nincs rohanás, hiszen nem az orgazmus a lényeg, hanem az élvezettel teli együttlétek, egymás társaságának megélése. Emellett ezek a nők már azt is tudják, hogy a jó szexhez elsősorban egymásra hangolódásra, szórakozásra, kiegészítőkre és főleg időre van szükség. Ahogy azt is, hogy az orgazmus kedvező hatással van a medencefenéki izmok állapotára. 

„Tévhit, hogy a nők ötven felett azt mondják, befejezik a szexuális életüket. Dehogy! Ha gondjuk van, igyekszenek megoldást találni. Sokan vannak például, akik segítséget kérnek tőlem, kipróbálják, amit javaslok. Gyakran a partnerükkel együtt” – meséli Iványi Orsolya. – „A nők amúgy is lassabban érnek a szexben, vagyis egyáltalán nem ritka, hogy ötven felett jönnek rá arra, hogyan működik jól a testük, mi az, ami számukra igazán jó az ágyban és képesek ezt a partnernek is kommunikálni. Nem szégyenkeznek a vágyaik miatt, nem beszélnek mellé, őszintébbek – ez pedig oda vezet, hogy a szexuális élet sokkal színesebb, változatosabb, boldogabb lehet.”

Iványi Orsolyával nemrégiben D. Tóth Kriszta is beszélgetett a Breakout Roomban. Nézd meg a videót ITT!

 

Források: ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT és ITT

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/ Heide Benser

Z. Kocsis Blanka