A reménytelen szerelemtől nem csak a szív, az ablaküveg is összetörik

„»Ez itt a Mizsér Attila!« – mondta Rádi Antónia egy fél pár tornacipőnek, majd kihajította a csukott ablakon. Reménytelen szerelme 200 forintomba került.”

Konnektor – konnekting pípöl

„A szomszéd szobában lakó pasikhoz vendégek jöttek, mi pedig a konnektorhoz hajolva »kagylóztuk«, hogy miről folyik a diskurzus odaát. Füveztek – olyannyira, hogy a füst elkezdett átgomolyogni a konnektoron

Minden kollégiumnak megvan a maga Csipkerózsikája 

„Éjjel kettő körül egy részeg illető rugdosni kezdte a kollégium főbejáratát, majd be is törte. Az éjszakás nevelő kint üvöltött vele az utcán, majd hívta a rendőröket, a legfélősebb szobatársam pedig az utcafronti ablakból nézte végig a jelenetet. Mindeközben én az ablak alatti ágyon átaludtam az egészet.”

Amikor a kolesz nem, de az életérzés megvolt

„Nem voltam kollégista, de a csípős marhás Smack leves hagymával, extra csípőssel, sajttal, tejföllel alapvető élelmiszer nálam.”

A szellemidézés, amibe még a rántott hús is tönkrement

„Szellemet akartunk idézni teljes sötétségben. A szellem ugyan nem jött, de mi így is összetojtuk magunkat. A kolitársam a nagy ijedségtől elfelejtette, hogy egy szelet rántott húst rakott a fiókba – hetekkel később találta csak meg, »bolyhosan«. Neve is lett: Szöszi bolyhos husija.”

Amikor a szomszédnak sikerül a vizsgája

„Légyszi, halkabban hányjál már!” – csendrendelet és vizsgaidőszak kellős közepén járunk, a kedves szomszédunknak pedig sikerült a legnehezebb vizsgája. A falakon túl is hallottunk róla. 

Vigyázz a veszett molylepkékkel!

„Hajlakkal kergettem a szobában egy veszett molylepkét, amitől beindult a füstjelző, így este tizenegykor rendeztem egy tűzriadót. Nem volt vicces magyarázkodni a portásnak, hogy ha nincs tűz, mégis mi történt…”

Elfújta a szél

„1980, főiskola: a huzat kivitte az ablakon a húszoldalas irodalom házidolgozatomat. Újra kellett írnom.” 

Amikor nem a szobatárs szívat, hanem az anyatermészet

„A harmadik vagy negyedik emeleten volt a kollégium. Hatan voltunk egy szobában, három darab emeletes ágyon. Egyik este tíz óra körül, épphogy elaludtunk, a szobatársunk ránk szólt, hogy ne csapkodjuk a szekrények ajtaját. Nem csapkodtuk. A kollégiumi nevelő épp akkor jött be szólni, hogy földrengés van – azért mozogtak a szekrények. (1999, Szeged)”

Gourmet-hétvége végtelen számú Michelin-csillaggal

„Egy téli hétvégén, amikor a koliban maradtunk, a fiú barátok meghívtak reggelire. A menü: melegszendvics, sütőben sült szalonnás tükörtojás, vízforralóban elkészített virsli, maximumra felcsavart radiátoron »pirított« kifli, és – a jó esetben a virslik után elöblített – vízforralóban főzött tea. 

Az erkölcsöt minden életkorban óvni kell!

„Minket, lányokat ráccsal zártak el a második emeleten este tizenegy után az alattunk lakó fiúktól. Középiskolai kollégium volt, de az épületben szinte csak érettségi utáni szakiskolások laktunk.” 

Az első találkozás a VBK-val meghatározó élmény – bármilyen formában is történjen

„Amikor tizennégy évesen első este vörösboros-kólás hányást takarítasz, mint egyetlen józan a szobában, az kitolja az alkohollal való barátkozási kedvet úgy négy évvel, az egyetemi felvételiig.” 

Titkos hálótárs

„Egy egész éjjelt végigaludtunk egy denevérrel a szobában.”

Ma ki sétáltatja meg az aranyhörcsögöt?

„Kártyapartik és büntetéseik: egyikünknek gatyában kellet megsétáltatnia az ötliteres befőttes üvegben lakó aranyhörcsögöt, befőttes üveggel együtt. Délben.”

A kollégium néha rideg, mint az élet

„Minden télen szétfagytam, mert a csukott ablakon besüvített a szél – pont az arcomba.”

Filákovity Radojka

Ha tetszett a téma, olvasd el Csepelyi Adri tavalyi írását is: Tíz dolog, amit a kollégiumban tanultam az életről.

Kiemelt képünk illusztráció! Forrás: Getty Images