Mozgás = szabadság

Az első karantén idején, amikor még a játszóterek és a hozzánk közel lévő legnagyobb park is zárva volt, kétségbeesve láttam a három kamasz gyerekemen, hogy mind jobban begubóznak a szobájukban, és alig-alig lehet kimozdítani őket. Szerencsére egy kutya is él velünk Budapest belvárosában, az ötödik emeleten, így aztán az ő érdekeire hivatkozva kénytelen-kelletlen, de mégis kimozdultak a lakásból. Sokszor közösen mentünk sétálni, máskor egyenként, párban vagy hármasban vitték le Lujzit hosszabb sétákra. És amikor hazaértünk/hazaértek, örömmel láttam, hogy visszatért beléjük az élet, feltöltődtek, nevettek, vicceltek egymással.

Mindegy, mit, csak mozogjanak

A legkisebb szerencsére imád biciklizni, a középsőnek felcsillan a szeme, ha a görkorizásról van a szó, a legnagyobb pedig nagyon szeret táncolni. Fantasztikusan kreatív koreográfiákat készített, és be is mutatta nekünk a szobájából kialakított „táncstúdióban” ezeket a táncokat. A végére persze mindannyian beszálltunk. Mindig óriási viháncolás lett a vége, úgyhogy végül ezeknek a pillanatoknak a segítségével sikerült átvészelnünk ezt a nehéz időszakot. Az utána következő két másik hullámban is ugyanez volt a technikánk arra, hogy megőrizzük a mentális egészségünket és a fizikai kondíciónkat. Közös séta, görkori, bicaj, tánc és közös vihánc. 

 

Fellélegezhetünk végre

Azt nem tudjuk ugyan, meddig tart az enyhülés, ami egyelőre jó úton halad a teljes szabadság felé, de úgy várjuk a nyarat és a tanév végét, mint a Messiást!

Jó lesz végre kicsit kötöttségek nélkül létezni. A felnőtteknek is jár a szabadság, nem csak a gyerekek vágynak a tökéletes kikapcsolódásra.

Ennek legjobb módja, ha biztonságban tudhatjuk a gyerekeket a különböző nyári táborokban, miközben saját magunkra is jut időnk.

Speciális tábor kiskamaszoknak

Azt talán mondanom sem kell, hogy milyen fontos az aktív életmód ennek a korosztálynak, hiszen a rendszeres mozgással megelőzhetik az elhízást, ami a bennük tomboló hormonok miatt valós veszély. A DO60 Camp, amit ajánlok nektek, gondoskodik arról, hogy ne csupán a szabadban lévő mozgás ezerféle módját gyakorolhassák szakavatott segítőkkel, hanem – a felnőtt életükre készülve – a csoportban való együttműködésre is megtalálják magukban a kulcsot. 

Egészen biztos, hogy a bizonytalan jövőben főként olyan készségekre lesz szükségük, amelyeket játszva elsajátíthatnak a DO60 Camp keretei között, hiszen a legjobb szakemberek avatják be őket a kommunikációs és improvizációs technikákba. A Magyar Diáksport Szövetség oktatói valóban a gyerekek szempontjait tartják a legfontosabbnak.

Nem tudok még egy olyan tábort mutatni nektek, ahol ilyen széles lenne a merítés a különböző mozgásformák között.

Tíz érv, ami miatt megéri a DO60 Campot választani

  • Zamárdiban, a Balaton-parttól kétszáz méterre lesz a tábor. (A Balaton közelségének hasznát, ugye, nem kell külön magyarázni? Jelszó: naplemente a parton, pancsolás a vízben!)
  • A tábornak külön konyhája van, és mindenféle speciális táplálkozási igényre fel vannak készülve. Nem kell aggódnod, ha a gyereked például cukorbeteg, allergiás vagy vegetáriánus. Különösen odafigyelnek arra, hogy egészséges, kiegyensúlyozott ételeket kínáljanak a fejlődésben lévő kiskamaszok számára. (Az én középső gyerekem például tíz éve nem eszik húst, ne tudjátok meg, mennyire aggódtam érte, amikor rendre kiderült, hogy a különböző táborokban főként vajas kenyéren és köreten élt…)
  • Komplex rendszereket sajátíthat el a gyereked, ha például megtanul relaxálni vagy beavatják őt a helyes nyújtás rejtelmeibe. A stressz levezetése a testen keresztül kezdődik, és a lelkünkig ér. Márpedig egy kiskamasznak ez a legnehezebb: rendezniük kell magukban, hogy már nem gyerekek, de még nem is felnőttek. Rengeteg szorongást megspórolhatnak maguknak, és a családi békéhez is hozzájárulnak azzal, ha rendszeresen alkalmazzák a táborban tanult technikákat.
  • Közös túlélésünk záloga, ha megtanulunk együttműködni a különböző csoportokban, és ehhez kommunikációs technikákat is kapnak. A DO60 Camp kiemelt feladatának tartja, hogy elősegítse a nehezen megnyíló kamaszok között a párbeszéd varázslatos útját.
  • Olyan sportokkal ismerkedhetnek meg, amelyekre máshol nem volna lehetőségük, ilyen például a SUP, a geocoaching a teqball vagy a quatch. 
  • A virtuális világot sem kapcsolja ki teljesen, viszont megtanítja a gyerekeknek a helyes arányokat, és beavatja őket a virtual reality, az e-sport vagy a GameArt világába.
  • Nincs olyan tánc, amibe ne kóstolhatnának bele, koreográfiákat tanulhatnak, megismerhetik a csoportban való mozgás alapjait, de akár szólózhatnak, duózhatnak is, legyen szó néptáncról, hiphopról, ballkrobicsról vagy freestyle-ról.
  • Minden szobának külön felelőse lesz, tehát nem fordulhat elő, hogy elkóborol a gyereked, vagy éjszaka olyan dolgokat művel, amikhez még túl fiatal. Szoros, de szeretetteljes felügyelet mellett, biztonságban és egészségben tölthet el egy élménydús hetet.
  • Minden ötödik gyerekre jut egy szakképzett animátor vagy pedagógus, tehát attól sem kell tartanod, hogy ha valamiben tanácstalan, akkor nem tud majd kihez fordulni. A tábor kiemelt feladatának tartja a nyitottságot, és megmutatja a gyerekeknek, hogy a szabadságnak is vannak keretei, ami biztonságot ad nekik ahhoz, hogy később jól eligazodjanak majd a világban.
  • Mert neked is jár a szabadság. Iszonyú húzós időszakon mentünk keresztül mindannyian, hosszú ideig össze voltunk zárva. Egy kimerült, fásult, fáradt szülő egész biztos, hogy rosszul reagál a kiskamaszok sokszor önkéntelen „tüskeböki” viselkedésére. A tábor után kisimult idegekkel, feltöltődve örülhettek majd újra egymásnak, és egy önállóbb, felelősségteljesebb, magabiztosabb, de mindenképpen napbarnított, boldog, felszabadult gyerekkel kezdhetitek meg az új tanévet, amit remélhetőleg már tényleg az iskolában tölt majd mindegyikük.

Jó nyarat mindenkinek! Mindjárt elkezdhetjük számolni: Ó, IÓ, CIÓ… Tudjátok!

Both Gabi

 Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/SolStock