A jógastúdiókat gyakran keresik fel olyanok, akiknek valamilyen gerinc- vagy más mozgásszervi problémájuk van, és ettől várják a javulásukat. Fontos azonban tudni, hogy a jóga és a gyógytorna rendkívül hatékony mozgásforma – mivel céljuk kifejezetten az egészség megőrzése és javítása –, ám a működési elveik eltérők.

A jóga egy teljes gyakorlási módszer, amely az elmét és a testet egyaránt fejleszti, míg a gyógytorna egy egyénre szabott mozgásterápia, amely képes diagnosztizálni és célzottan kezelni egy adott problémát.

Tehát a kérdés, hogy helyettesítheted-e jógával a gyógytornát jogos ugyan, de nem egyértelműen igen a válasz, mivel mindkét módszernek megvannak a saját előnyei és korlátai.

Először is azt kell megérteni, hogy a jóga és a gyógytorna különböző célokat szolgál. A jógastúdiókban tartott gyakorlást alapvetően egészséges emberek számára állítják össze, akiknek nincsenek súlyos egészségi problémáik.

A jóga hatékony módszer az egészség megőrzésére, az izmok erősítésére és a stressz csökkentésére is, azonban ha valaki speciális egészségi problémával küszködik, akkor a jóga nem az ideális megoldás számára. 

A gyógytorna egy megfelelően képzett szakember által felállított diagnózis után célzottan kezeli az adott betegséget. A gyógytorna legtöbbször egyéni kezelés formájában történik, és a terápia során az érintett testrész izmainak és ízületeinek erősítése, mozgékonyságának javítása, a fájdalom csökkentése a cél. A gyógytornász személyre szabott terápiával, illetve a beteg számára összeállított gyakorlatsorral kezeli a problémát, ami otthon egyedül is gyakorolható. És ami a legfontosabb, hogy gyógytornát kizárólag szakképzett terapeuta tarthat.

Jógával tehát nem helyettesítheted a gyógytornát, viszont a két mozgásforma remekül kiegészíti egymást. Míg a gyógytornával hatékonyan kezelheted az aktuális problémádat, addig a jógával szisztematikusan fejlesztheted az egész testet, ami természetesen támogatja az egyéb kezeléseket is. Az emberi test nem úgy működik, mint egy autó, hogy egy alkatrész elkopik, és akkor csak ki kell cserélni. A szervezetben minden hatással van egymásra, minden rész és folyamat működése közvetlenül vagy közvetve összefügg a többi résszel, ezért a jóga teljességre törekvő szemléletmódja rendkívül hatékonyan támogatja a célzott terápiákat.

Lényeges átlátni azt is, hogy az egyes jógairányzatok a jóga különböző eszközeire helyezik a hangsúlyt.

Míg a gerincjóga egyenértékű egy csoportos gyógytornával, addig a flow-jóga inkább a hajlékonyabb gyakorlók számára lesz élvezetes, a tradicionális jógairányzatoknál pedig általában a meditáció és a légzőgyakorlatok teszik ki a gyakorlás nagyobb részét.

A gyógytornász esetében biztos lehetsz benne, hogy megfelelő képzésben részesült, viszont a jógaoktatás kevésbé szabályozott, ezért érdemes rákérdezni, milyen mélységben tanult az adott oktató anatómiát és prevenciót. A jógaiskolák nem mindig helyeznek akkora hangsúlyt a mozgásra, és ha gerincproblémák miatt szeretnél elkezdeni gyakorolni, akkor csalódást jelenthet, ha 30 percig kell mozdulatlanul ülnöd, vagy rögtön fejenállással kezdődik az óra.

A konklúzió tehát, hogy a jóga egy rendkívül hatékony mozgásforma lehet, amellyel ruganyos, karcsú, egészséges testet tudsz építeni magadnak, azonban konkrét problémával érdemes szakemberhez fordulni, és a két mozgást egymással párhuzamosan, egymást támogatva végezni.

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / FG Trade

WMN szerkesztőség