Elszakadási kísérletek

Elég sokkoló, amikor az addig folyton pörgő, végtelenített játékidőt követelő csemeték szinte egyik napról a másikra egyszer csak elkezdenek lézengeni a lakásban, mert hirtelen MINDEN untatja őket. Tízéves koruk körül ciki lesz a babázás vagy az autózás, a legózás ugyan még elmegy egy ideig, de mégsem lehet napi tizenkét órában építgetni. Ez a szakasz bizony azt jelzi, hogy elkezdődött a függetlenedésük, úgyhogy bátran felkészülhettek a kamaszkorra. (Csak jelzem, hogy olyankor már nem fognak benneteket nyaggatni az unalom miatt, szóval próbáljátok meg élvezni ezt az elég rövid szakaszt, amíg bevonnak benneteket az életükbe. Ha most nem fordítotok rájuk elég időt és energiát, lehet, hogy később a telefonjuk a „kezükhöz nő”, és csak akkor jönnek ki a szobájukból, ha éhesek, illetve más, halaszthatatlan teendőjük van.)

Tavasszal könnyebb volt

A tavaszi szünet és az akkori karantén is könnyebben ment, mert lehetett gyönyörködni a természet újjászületésében, és a szabad levegőn töltött időt a gyerekek is nagyon élvezték, még akkor is, ha zárva voltak a játszóterek. Most viszont finoman szólva sincs kellemes idő, alig látjuk a napot, a szürkeség és a korai sötétedés sem tesz jót a kedvünknek.

Egyetlen fontos tanácsom van, amit mindenképp érdemes megfogadnotok. A „Mit csináljak, unatkozom?” kérdésre soha ne válaszoljátok ezt: „Nekem mindegy!”. És azt sem, hogy: „Találj ki valamit!”

Ilyenkor még szükségük van rátok, az útmutatásra, a törődésre. Akkor is, ha végtelenül undokok. Ha most simán „lepattintjátok” őket, később akkor sem fordulnak hozzátok, amikor nagyobb lélegzetű dologban számítanának a segítségetekre.

Nem tilos a kütyüzés, de…

Többnyire ilyenkor kezdődik a kütyüzés. Ha semmilyen korlát nincs a gyerek előtt, nagyon könnyen belecsúszhat abba, hogy többé semmi más nem érdekli majd, kizárólag az online játékvilág. Óriási ilyenkor a szülői felelősség.

Szánjatok rá időt, és közösen fektessétek le, majd kőkeményen tartsátok is be a saját digitális szabályaitokat. A gépidőt limitálni kell, ahogy a tartalmakat is kontrollálni, amennyire lehet. De simán lehet kütyüzni normális keretek között.

Mondjuk, fél óra játék után minimum három órányi más tevékenység, aztán megint lehet egy félórácskát játszani. Még a téli szünetben is. Hétköznapokon pedig ennél is kevesebbet.

Fölöttébb hasznos tevékenységek is vannak a gép előtt, például a Scratch-programozási nyelv elsajátítása, amit kifejezetten gyerekeknek találtak ki, és ami vizuális jelekkel segíti őket abban, hogy később tényleg gyerekjáték legyen az, ami most csak játéknak tűnik. Gyakorlatilag elengedhetetlen valamilyen szinten ismerni a programozást annak, aki boldogulni akar majd felnőttként.

Barátok

A vírus miatt az egymáshoz való átmászkálás most nem igazán opció, de az online térben is sok közös játéklehetőség van, a Roblox lehet az egyik elég kreatív megoldás.

A szabad levegőn való közös játék (igen, sajnos maszkban) is segíthet kimozdulni az unalomból. Ami fontos, hogy ebbe neked is energiát kell fektetned. Segíts megszervezni a találkozót, kísérd el, beszéljétek meg, mit lehet és mit nem. (Mondjuk, a sétán, focin, játszóterezésen kívül most nincs túl sok lehetőség.)

Mozgás

Ha otthon maradtok, nagyon jó időtöltés lehet a közös mozgás. Ez történhet teljesen szabadon is, az a legjobb, ha te is beszállsz, és együtt ökörködtök a kedvenc zenéitekre, de rengeteg olyan tutorial van a neten, melyekből akár különböző koreográfiákat is tanulhat a gyerek.

A hulahoppozás is felettébb izgatja a gyerekeket. El lehet vele szórakozni egy ideig, míg tényleg sikerül. És ha nem őrül meg az alattatok lakó, akkor az ugrálókötél is a barátotok.

Zene

Ha valamilyen hangszeren játszik a gyerek, akkor nyugodtan mondhatod neki, hogy gyakoroljon. Ezt is lehet kreatívan csinálni. Megmutathatod neki a kedvenc zenéidet, próbálgathatja utánozni a különböző stílusokat, így nem lesz „kötelező” jellege a dolognak. A zenehallgatás is ilyenkor kezdi el őket érdekelni, ami általában csak háttér, kiegészítő tevékenység, és nagyon sok beszédtémát ad a barátoknak, barátnőknek. Viseld el a szobájából kiszűrődő zenét akkor is, ha nem a te ízlésvilágodat tükrözi. A zene a gyerekek egyik legfontosabb kifejezőeszköze. Ha megjegyzéseket teszel rá, úgy érezheti, hogy ezzel őt magát utasítod el. Szóval a türelem tényleg rózsát terem. 

 

Játékos kihívások

Ez szintén igen időigényes tevékenység, és az a legjobb, ha együtt vesztek részt benne, simán csinálhattok egy jó kis puzzle-kihívást például. Egy ezer darabból álló kirakós jó lesz kezdetnek.

Bár a társasoktól lehet, hogy most épp elzárkózik, de akkora a választék, és olyan remek időtöltés, hogy tényleg érdemes belefeccölni időt és energiát abba, hogy megtaláljátok, mi az, ami mindannyiótokat elszórakoztat. Az egyik legizgalmasabb, ami mostanság megjelent, az az Éjszaka az állatkertben című remek társas. 

Tévézzetek!

Csak, ha lehet, ne magyar nyelvű adásokat nézzetek, hanem idegennyelvűeket. Rengeteget fejlődhet ettől a meglévő tudásuk is. Persze itt is fontos az időkeret. Ez nem azt jelenti, hogy egész nap angol nyelvű mesecsatornákat bámul. A Duolingo app is jó programot kínál, ha rákap a nyelvtanulás ízére.

Háziállatok

Ha van kutyátok, a közös séta mindig jó közös időtöltés, egyrészt jókat lehet beszélgetni közben, másrészt megvan a napi mozgás egy része is. Ha macskátok, nyulatok, vagy egyéb rágcsálótok van, tanítsátok meg arra, hogyan lehet gondoskodni róla, igen, az alomcsere is programnak számít, bármennyire „undi” tevékenység. Egyúttal felelősségvállalásra és gondoskodásra is tanítja őket.

Hobbik

Kézműveskedés, varrás, kötés-horgolás, mozaikkészítés, ajándékok készítése, csomagolás, minden kreatív tevékenység leköti a gyerekeket. Remek pixelfestő-készleteket is lehet kapni.

Az a fontos, hogy legyen értelmes cél előtte, és könnyen megvalósíthassa az ötletet akár már egyedül is.

Ingyenes online festőprogramok is vannak a világhálón, keresgéljetek együtt, és válasszátok ki azt, ami legmegfelelőbb.

Házimunka

Kisebb feladatokba is bevonhatod, nem kötelező jelleggel persze, és semmiképp nem parancsszóra. Kezdd el kicsiben: készítse el a reggelit mindenkinek, aztán a kedvenc menüjét is megfőzhetitek együtt ebédre. Na és a sütik is felkeltik a kíváncsiságukat. Ez is közös tevékenység, időt igényel, befektetés részedről is. Mindent lehet együtt csinálni, méghozzá örömmel, akkor is, ha ez rendcsinálás, növénygondozás, főzés vagy takarítás.

Olvasás

Nehéz elkezdeni, de ha egyszer rákap, soha többé nem fog unatkozni.

Jó technika, ha eleinte, mondjuk, csak napi öt oldal a penzum. Ehhez akkor is érdemes ragaszkodni, ha nem fűlik hozzá a foga. Óvatosan lehet emelni a napi adagot, ám a legfontosabb, hogy tényleg érdekeljen téged is, mit olvas, és persze az is elengedhetetlen, hogy olyan könyveket válasszatok, ami megmozgatja a fantáziáját.

Szerencsére óriási a kínálat. Tájékozódj, és ha jól csináljátok, többé nem kell hallanod ezt az amúgy tényleg idegesítőnek tűnő kérdést: „Mit csináljak? Unatkozom”.

  

Hangoskönyvek, online színház

Nálunk minden betegséggel töltött időt megkönnyített az Időfutár-sorozat, ami könyvben is kapható, és szerencsére jó sok része van. Bár sajnos a hangjáték hamarabb véget ért, mint a nyomtatott könyvek sora, de igazi, kiskamaszokat megmozgató, érdekes és színvonalas sorozat. Jó motiváció lehet az olvasásra, ha kíváncsi a történet folytatására, és kíváncsi lesz, ezt garantálom. Fent van a YouTube-on a hangjáték, szóval ingyenesen elérhető. Az összes gyerekem ötös volt ötödikben töriből úgy, hogy nem igazán tanultak, viszont betéve tudták az Időfutárt, ami épp az akkori tananyagot dolgozta fel, méghozzá állati érdekesen.

A vírus egyik nagy hozadéka, hogy olyan színházi előadások is felkerültek az online térbe, amikre amúgy nem biztos, hogy eljutottatok volna. Nézzetek együtt előadásokat!

A legfontosabb tehát, hogy ne hagyjátok egyedül az unatkozó gyereketeket. Higgyétek el, sokkal idegesítőbb állandóan azt hallgatni, hogy unatkozik!

Both Gabi

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/Solovyova