Támogatott tartalom

1. Szervezd okosan, időt spórolsz!

A tempó és a hatékonyság kulcsa az – hisz ki a csoda akarna a szükségesnél egy kicsivel is több időt is a takarításba feccölni –, hogy ne ugorjunk fejest a teendőkbe, hanem gondoljuk át a sorrendiséget, megspórolva ezzel a dupla, tripla köröket.

Nagy általánosságban elmondható, hogy takarítani mindig felülről lefelé haladva kell. A por ugyanis lefelé száll, ha a padlóval kezdünk, mire eljutunk a szekrény tetejéig, kezdhetjük elölről a felmosást.

A profi takarítók mindig a „száraz takarítással” kezdenek, ami először is azt jelenti, hogy előkészítik a helyszínt a takarításra, összeszednek mindent, ami útban van, és kerülgetni kellene.

Kiürítik a kukákat, elpakolják az edényeket, csetreszeket, elmosogatnak, letörölik a port. Ezután jön a porszívózás. (Tehát semmiképpen sem a portörlés előtt.)

Ha már rend van, nincs por, és üresek a kukák, jöhet a víz és a tisztítószerek. Az asztalok, székek, polcok, szekrények, korlátok, pultok, ablakok, párkányok, fűtőtestek, ajtók és kilincsek lemosása, zsírtalanítása, a mellékhelyiségekben a fertőtlenítés, vízkőoldás.

Fontos, hogy mielőtt végső aktusként felmosol, mindenképpen nyisd ki az ablakokat, hogy ne csapódjon le a pára, ne penészesedjen semmi.

Szóval a felmosás, a finálé: mindig a legbelső ponttól kell haladni az ajtó felé. Ez talán evidens számodra, viszont nem biztos, hogy az is: mindenképpen ki kell cserélni a vizet, ha egy másik helyiség következik, és lehetőleg külön felmosóvödröt és felmosót kell használni a konyhára és a mellékhelyiségekre, így higiénikus.

 

2. Színkód!

Nagyon nem mindegy az sem, mivel takarítunk. A mikroszálas kendők szuperek – száraz portörlésre, akár ablak fényesítésére is, az üvegasztal, a monitorok, a sérülékeny, nem vízbarát felületek tisztítására. Ha azonban nedves lesz a kendő, vége. Nem vesszük hasznát többé, és a vizes takarításhoz nem jó.

A higiénia szempontjából nagyon fontos, hogy a különböző felületek tisztításához mindig más-más színű törlőruhát használjunk, hogy ne keveredhessen össze a konyhában és a vécében használt szivacs példának okáért.

3. Függönymosás kétszer egy évben? Meg fogsz lepődni…

Sok háztartásban csak tavasszal kerülnek le a függönyök a karnisról. Pedig a porszagot éppen a függönyök okozzák leginkább, a legnagyobb felületű porfogók ugyanis, az allergiások esküdt ellenségei. Ha megmozdítjuk a drapériát, tele lesz porszemekkel a levegő.

A párát is beszívja a függöny, a szagokkal együtt, penészgombák nevelkedhetnek benne, és ráadásul össze is tapogatjuk használat közben. Igazság szerint elbírnának hetente egy mosást, persze ez nem életszerű, de havonta azért jó volna leszedni őket, különösen fűtési szezonban. A reluxák és árnyékolók tisztítása is nagyon fontos és sűrűn esedékes sajnos.

4. Az ablaktisztítás is trükkös játék

A lényeg, hogy mindig a keret és a párkány megtisztításával kell kezdeni, mégpedig száraz portalanítással (kefével, porszívóval), mert ha vizezünk, beleül a por a résekbe. Ezután jön a redőny, a reluxa, létezik célszerszám is, kifejezetten redőnytisztító kefe vagy reluxatisztító, de ha felvágjuk a mosogatószivacsot, az is tökéletes, befér a szűk helyekre. A redőnyhöz a puha sörtéjű kefe szuper.

A műanyag párkányok és keretek nem kedvelik az erős dörzsölést, a langyos mosószeres víz–puha rongy kombót viszont igen.

Fakeret esetén régi trükk a hideg tea–víz fele-fele keveréke, így kíméletes a takarítás.

Ezek után jöhetnek az üvegtáblák, amikhez használhatunk ecetes vizet, ablakmosó folyadékot, de nem balzsamos mosogatószert is. Durva felületű súrolót viszont ne!

5. Fűtőtest megvolt? Na ugye…

Amiről sokan megfeledkeznek a nagytakarításkor, az a fűtőtestek tisztítása legalább a fűtési szezon végén (a szezon elején is fontos lenne). Pedig iszonyú sok por gyűlik össze a konvektorokban vagy a radiátorok lapjai között, a résekben.

Macerás a tisztítás, de ha nem tesszük meg, a meleg levegő a port folyamatosan teríti a lakásban.

6. Ne hajigáld be a kamrába a rongyokat meg a seprűt!

Mindenki örül, ha végre túl van a takarításon, de mielőtt lerogynánk a kanapéra, mindenképpen tegyük rendbe a takarítóeszközöket. A törlőruhákat legalább 60 °C-on ki kell mosni – ne használjunk öblítőszert a mosáskor! Ki kell dobni azokat a takarítóeszközöket, amelyek már nem higiénikusak.

Érdemes összeírni, mi fogyott el, ne a következő takarításkor eszméljünk rá, mi hiányzik.

A tisztítószerek flakonját is érdemes megtisztítani, hiszen lehet, hogy koszos kézzel fogtuk meg őket.

A rongyokat, kendőket alaposan ki kell szárítani, mielőtt elpakolod őket, a felmosónak pedig nemcsak a rongy része, de a nyele is koszos, így azt is fertőtlenítsd. A felmosóvödör kosara is kosztemető, minden takarítás után ki kell mosni.

Ha minőségi, környezetbarát eszközöket és szereket használsz, nem kell folyton újakat venned, nem biztos, hogy az olcsóbb tényleg olcsóbb.

+ 1. 

A járvány miatt fontosabb a fertőtlenítés, mint korábban, erre figyelj: 

•  A gyakran érintett felületeket alkoholos fertőtlenítőszerrel, vagy félszázalékos hipós vízzel töröljük át naponta többször (bejárati ajtó kilincse, fürdőszobáé, vécéé, a kapcsolók).

•  A konyhapultra használjunk szintén fertőtlenítő tisztítószert, különösen azután, hogy kipakoltuk rá a frissen vásárolt árucikkeket.

•  Ne tegyük a pultra a szatyrokat, pénztárcát, kocsikulcsot, egyéb használati tárgyakat! A konyhában érdemes a csapot és a hűtőt is fertőtleníteni.

•  Hazaérkezéskor az ajtóban vegyük le a cipőnket, tegyük le a táskánkat az előszobában, majd nyomban mossuk meg az arcunkat és a kezünket langyos, szappanos vízzel, esetleg alkoholos fertőtlenítőt is használhatunk a kezünkre, és csak ez után foglalkozzunk az otthoni dolgainkkal. Lehetőleg minden családtag használjon külön kéztörlőt, amit naponta mossunk ki. (A törülközőket normál körülmények között hetente egyszer tanácsos cserélni, most legalább a kéztörlőket naponta érdemes mosni, és hatvanfokos programot választani a mosógépen.)

 Kurucz Adrienn

 Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images