Volt két vagy három fantasztikus nyár az életemben, amikor azért fizettek, hogy a balatoni éttermeket egyem végig. Álomállás – és tényleg az volt, egyrészt, mert amúgy is kötődöm a Balatonhoz (vagyis inkább a mostanra a hipszerfővárossá vált Káli-medencéhez), másrészt, mert ki ne szeretne a munkahelye számlájára hedonozni? Azóta sok víz lefolyt a Sió-csatornán, éttermek zártak be és nyíltak meg, szakácsok hosszú egyenes sorokban vonultak Ausztria felé, aztán mások jöttek a helyükre. 

A Magyar Konyha kiadványa a Balaton 2018 Gasztrokalauz, amit az újsághoz csomagolva lehet megvásárolni 985 forintos áron. A 188 oldalas füzet az ígéret szerint 400 helyet kínál. A Vinkó József főszerkesztésével készült füzetben hét régióra bontják a Balatont, és az oldalt végigfutó színes csíkkal különítik el az egyes régiókat. A füzet hátulján pedig település alapján lehet keresni, és itt külön feltüntetik az új helyeket. 

A füzet elején egy Top10-es lista található az északi és déli part legjobb éttermeiről, bor- és gasztronómiai helyeiről, strandbisztróiról, gasztrokocsmáiról.

Sajnos az nem derül ki, hogy kicsoda, és milyen értékelés alapján rangsorolta a helyeket, néha pedig felvontam a szemöldököm, de nyilván ezek a listák mindig szubjektívek, ám nekem nagyon hiányzott a szempontrendszer.

Viszont arra nagyon jól használható a füzetecske, hogy eddig ismeretlen helyeket fedezzünk fel. Én idén Akaliba készülök, fogalmam sem lenne különben, merre induljak, ha nem a megszokott helyeket akarom újra és újra felfedezni. A leírások  objektivitásra törekszenek, bemutatják a helyek fő jellemzőit, jelzik a nyitva tartást, és azt is, hogy be kell-e jelentkezni, illetve télen is nyitva tartanak-e… Bár én nem az a típus vagyok, aki mindenhova magával viszi a kutyáit, de biztosan van, akinek szempont, hogy beviheti-e kedvencét egy helyre, vagy hogy vegetáriánusok és vegánok számíthatnak-e harapnivalóra az adott helyen - erről azonban nem kapunk tájékoztatást. Ennek ellenére mind a mérete, mind a tartalma miatt szuperül használható a Balaton 2018.

Kalas Györgyi, az Index újságírója nagyon szereti a Balatont. Ezért is írta meg Magyar tengeri gasztrokönyv – Balatoni történetek, helyek, ételek címmel könyvét, amiről azt gondoltam először, hogy hasonló lesz, mint a Gasztrokalauz, helyekkel, adatokkal, és értékelésekkel. Ehhez képest a Jaffa kiadásában megjelent könyv inkább történeteket mesél, melyek egy része az újságíró Indexes cikkeiből indul ki. Nekem hiányoznak a pontos információk, bár a legtöbben manapság okostelefonnal éljük az életünket, de simán elfért volna a hely neve mellett a cím és a nyitvatartás is, ha már az be tudott kerülni, hogy 2018 nyarán mennyibe kerül a kávé, vagy mennyibe került a megírás pillanatában. Az egyes fejezetek egy kérdéssel kezdődnek, ilyenekkel például: Úszik-e a tóban a fogasfilé?, vagy Tudatosan időzített büfézés? A fejezetekből végül ki lehet bogarászni a helyek nevét és stílusát, tehát jó eséllyel következtetni lehet arra, mit adnak a Pörcben (Balatonkenese), illetve hol találni jó lángost.

De ezt a könyvet nem ajánlom annak, aki adatokra kíváncsi, inkább a strandon, vagy esős időben, a karosszékben olvasós kötet, amely bevezet a Balaton világába.

(Ára: 3490 Ft)

A Balatoni Gasztrotérkép pont az, amit a neve sejtet: balatoni helyeket mutat egy térképen feltüntetve. Elérhető nyomtatva, illetve applikáció formájában, valamint a honlapon keresztül. Sajnos nem derült ki számomra, hogy mi alapján kerültek rá a helyek, de a honlap szerint „olyan vendéglátóipari egységeket, éttermeket, borászatokat, cukrászdákat és egyéb gasztrohelyszíneket tüntetünk fel, melyek hozzánk hasonlóan elkötelezettek a folyamatos és magas minőségű vendéglátás iránt.” A 64 ajánlat között ugyanakkor nem kapott helyet a Kistücsök, elvitathatatlan érdemei ellenére sem (miközben a másik két kiadványban szerepel), sem a Villa Gréta, amely a Balaton egyik legjobb cukrászdája (Siófokon keressétek), vagy a Mi a Kő (Köveskálon, szintén nagyon jó hely). Ez felettébb meglepő, főleg annak fényében, hogy ugyanakkor egy Balatontól 70 kilométerre fekvő étterem viszont belefért a listába.

Minősítés nincs, viszont a lista erénye, hogy név és távolság szerint is lehet szűrni, illetve külön jelzi, hogy melyik akadálymentes és melyik kutyabarát hely, sőt, ezek alapján is lehet szűrni. 

Kiindulásnak nem rossz, főleg, hogy appon keresztül feldobja az aktuálisan közelünkben fekvő helyeket, így könnyebb izgalmas étteremre akadni, ha már nagyon gyötör az éhség. Ám a lista közel sem teljes. 

Forrás: gasztroterkepek.hu

A We Love Balatont kiadványa magyarul, németül és angolul is beszerezhető ingyenesen a Balaton környéki Tourinform irodákban, és azokon a helyeken, amelyek szerepelnek a kiadványban, illetve online itt. A 196 oldalas füzetben tájegységek szerint  keresgélhetünk, plusz bekerültek a Visegrádi 4-ek országai. A füzet elején hosszú hétvégés tippeket kapunk mindkét partról, aztán jönnek a jó fagyizók, pékségek, majd régiókra lebontva ugyanez. Mini interjúkat is olvashatunk borászokkal (például Jásdi Attilával Csopakról), éttermesekkel, vagy épp Szálinger Balázs íróval. Ami nekem kicsit hiányzik, az a település szerinti kereshetőség, de mivel ebben nem csupán vendéglátóhelyek szerepelnek, ezért el tudom fogadni, hogy ezeket nem tüntették fel külön a településnév alapján.

Zimre Zsuzsa

Két éve Fiala Borcsa is írt a kedvenc balatoni éttermeiről, olvasd el ITT.

EBBEN a régebbi írásában pedig a számára legkedvesebb Káli-medencében található kirándulóhelyeket idézi fel.

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images/ Copyright by Laszlo Szirtesi