-

1. Pesti romkocsma Szentbékállán: A Pegazus

A falu dombjának tetején, a templom árnyékában, egy régi, eredetileg az Esterházy család birtokában lévő kúriát alakítottak át étteremmé. A napközben kissé kihalt, tágas kert késő délutánra, estére megtelik a környéken nyaraló családokkal, fiatalokkal, kutyákkal, gyerekekkel. Majdnem minden hétvégén van koncert, de amúgy is érdemes benézni egy vacsorára, a helyben sütött hamburger vagy a quesadilla ugyanis hat nyelven beszél. Akárcsak a tekintélyes méretű, friss paradicsomleves parmezánnal és bazsalikommal.

Paradicsomleves

Quesadilla

Hamburger chedarral és lilahagymalekvárral

2. Étterem Köveskálon: Mi a kő

Ha egy faluval arrébb látogatsz, érdemes egy teljes napot és egy hosszasan kiéheztetett, tökéletesen üres gyomrot szentelned a gasztronómiának. Köveskál ugyanis olyan szerencsés, hogy rögtön legalább öt pompás helyre ülhetsz be. Az abszolút kihagyhatatlan kategóriát nálam a Mi a kő nevezetű képviseli. Nincs is annál nagyobb gyönyörűség, mint az igényesen kialakított kertben átadni magam a jóféle helyi boroknak, és a hagyományos fogásokat újszerű, friss megközelítésben tálalt fogásoknak.

Padlizsánkrém

Csontos flekken juhtúrós puliszkával

New York hátszín sült zöldségekkel

Rántott tök

3. Óbudai hamburgerező és pompás borbisztró: Káli Kövek

Ha nem fine dining-ra rendezkedtél be aznapra, hanem inkább a fine drinkingre specializálódnál, akkor irány bort kóstolni a Káli Kövekbe! Kóstold bátran végig az egész kínálatot, hogy alaposan fel tudd mérni, miből érdemes betárazni otthonra egy nagyobb mennyiséggel. Ha pedig megéheztél a nagy kóstolgatásban, akkor sem kell kétségbeesni! Az óbudai Frankie’s Food Truck erre a nyárra épp a kert végébe költözött, ezért ne ügy bedobni egy incsifincsi hamburgert egy kupica Kavicsok nevű bor után.

Egy pohár Kavics

4. Spanyol bisztró Tapolcán: Pura Vida

Ennél már nem is lehetne családibb egy vállalkozás: apu felszolgál, anyu főz, a közös gyerek pedig besegít a konyhán. És ez az egész csudajó! A remek hangulatnál már csak az étel jobb. Bár az látszik, hogy ha valamiből kapnak egy nagyobb szállítmányt, akkor az majdnem minden fogásba belekerül, látogatásunk során ilyen volt a meggy és a rókagomba. Talán a családi jellegből adódóan jóval lassabb volt az átlagnál a kiszolgálás, de szerencsére nem siettünk. Nem állítom, hogy a Pura Vida a világ legolcsóbb étterme (nem az), de feltétlenül megér egy látogatást.

Polip carpaccio

Tigrisrákos rizottó

Roston süllő

Rókagombás tagliatelle

5. Hangulatos étterem a Malom-tónál: A Gabriella

Tapolca igazi ékköve a Malom-tó, melynek áttetsző vizében komótosan úszkálnak a termetes aranyhalak. A közepén szökőkút, az oldalában pedig a Hotel Gabriella remek kiülős étterme. Hát, én kevés jobb dolgot tudok ennél elképzelni. Akár gyerekekkel is nyugodtan be tudsz ide ülni anélkül, hogy kihullana a hajad az előétel és a desszert között, hiszen a srácoknak nem kell a hülye szülők mellett unatkozni (jó hangosan), ha nem akarnak, mert addig simán nézhetik a kacsákat, a malomkereket és a halakat. Bár az étterem klasszikus magyar fogásokkal operál, mégis új, egészségesebb arculatot ad hozzá. A híres helyi pisztrángostól szállított halat roston vagy rántva is eheted, de nagyon jók a szürkemarhás, libás és kacsás ételek is.

Süllő

Tapolca, Malom-tó

 Fiala Borcsa

A képek a szerző tulajdonában vannak.