-

1. Folly Arborétum 

A Badacsonyörsi domtetőn meghúzódó kertnek két fő érdekessége van: az egyik, hogy főleg fenyőfélék nyílnak benne, a másik, hogy egy család birtokában van. Az ősapa, dr. Folly Gyula fejéből pattant ki az ötlet: vajon hogyan festene a balatoni domboldalban a nyitvatermők családja? Hogy aztán egy évszázaddal később már a negyedik generáció gondozza, ápolja és fejlessze tovább a birtokot. Most gondolj csak bele, milyen állati szexi lehet, ha valaki egy komplett arborétumot örököl! Aminek egyébként nagyon jót tett a legfiatalabb generációval érkező friss szemlélete.

A friss szemlélet egyik pozitívuma: a felnőtt belépő mellé járó házi készítésű bor

A bejáratnál aprócska kiállítóteremben kő és fa kombinációjából született szobrokat lehet megcsodálni, illetve egy rövidke, némi kesernyés humorral megáldott fotósorozatot. Amíg a felnőttek kimosolyogják magukat a bodobács újszerű definícióján, a kisebb és nagyobb gyerekek a kert hintáin vagy épp a mókuskerékben tombolhatják ki maguk. (Vagy fordítva, nekem úgy is jó.)

a

b

Maga az arborétum nem nagy, bő fél óra alatt simán be lehet járni, miközben az ember nem győz amiatt hüledezni, hogy tényleg milyen elképesztően sok arca van a fenyőnek. A dombtetőn lévő kilátót is vétek lenne kihagyni, lélegzetelállító a magasból a látvány.

e

2. Kővágóörsi kőtenger

A Káli-medencében két nagyobb kőtenger található, ezek közül a szentbékállai a népszerűbb a híres ingó kövével. Igaz, ennek jóval nagyobb a kiterjedése, viszont cserébe itt még kánikulai hétköznapokon is csak úgy nyüzsögnek a népek. Éppen ezért mi nem is ide megyünk (elvégre ezzel az erővel maradhattunk volna a strandon is) hanem inkább a Kővágóörs határában lévő kőtenger felé vesszük az irányt. A lapos kövekre felmászva igazán pazar a kilátás. Külön kihívás a gyerekeknek (és a játékosabb kedvű, fürge felnőtteknek): ki tudja a legnagyobb távot úgy végigszökdécselni a sziklákon, hogy a lába nem érinti a füvet?

1

2

3. Csobánci vár

A Káli-medencét övező tanúhegyek mindegyike más és más hangulatú, éppen ezért megérnek egy kisebb-nagyobb túrát. De ha nem akarsz feltétlenül nagy és nehéz távot teljesíteni, akkor irány a Csobánc! A domboldalra Gyulakeszi felől kacskaringós, jól kitáblázott ösvény visz fel a csúcsra, ahol még felfedezhetők az egykori vár romjai.

Ilyen a látvány lentről...

Ez pedig föntről. Nem csúnya, na!

A várat a helyiek nagy becsben tartják, évente egyszer pedig hagyományőrző várjátékokat is tartanak seregszemlével, íjászattal, bajvívással, sőt asszonyrablással egybekötve. (Szóval ha meg akarsz szabadulni az oldalbordádtól átmenetileg, akkor usgyi!) De van apródavatás és főzőverseny is, mondd, kell ennél több?

4. Mindszentkállai titkos lépcső

Mintha csak a Gyűrűk ura filmhez építették volna ezt a romantikus, eldugott lépcsőt, ami felvisz a Kopasz-hegy tetejére. Bár önmagában nem túl megterhelő túra, de azért érdemes rászánni az időt, mondom is gyorsan, hogy miért. Helyismeret híján nem könnyű megtalálni, úgyhogy a legokosabb, ha megállsz a falu közepén található dizájn romkocsmánál, a Káli Kapocsban útbaigazításért. (Meg egy kis harapnivalóért, egy-két fröccsre is, ha már erre jársz... Valószínűleg úgyis össze fogsz futni pár ismerős arccal. Vagy ha nem, két hosszúlépés után máris ismerősök lesztek.)

Elég beszédes ez a felirat...

Nyugodtan mondhatjuk, hogy ez a kocsmabelső az eklektikus dizájn egyik remek példája

Ha már kellőképpen útbaigazítottak, akkor menj fel a templom bal oldalánál található úton, a következő lehetőségnél megint fordulj balra, utána viszont jól tartsd nyitva a szemed, hogy észrevedd jobb oldalt a csapást. Ha megvan, nyomás felfelé! Maga az út is egészen pompázatos, de a csúcson olyan kilátás tárul majd a szemed elé, ami igazán megéri az esetleges fáradalmakat. Visszafelé pedig nyilván dukál még egy-két fröccs, elvégre tennünk kell a magyar szőlősgazdákért, ha már a Káli-medencében járunk, nem igaz?

Keresd a lépcsőt!

Ezért érdemes volt felcaplatni!

Fiala Borcsa

 

A képek a szerkesztő tulajdonában vannak.