Míg a menstruáció a többségünk számára havi rutinnak számít – most elsősorban nem a mentális és fizikai nehézségekre, hanem a technikai részletekre gondolok –, addig, a Magyar Vöröskereszt felmérése szerint minden tizedik lány nagy nehézségekkel néz szembe hónapról hónapra. Abban a bizonyos pár napban ugyanis, amikor egy átlagos társadalmi helyzetű nő is nagyobb fokú kényelemre és komfortra vágyik, vannak olyanok, akiknek nemhogy intim kehely vagy melegítő haspárna, de még csak folyó víz sem áll a rendelkezésére. És ezzel el is jutottunk a menstruációs szegénység jelenségéhez: ezt a kifejezést abban az esetben használjuk, ha egy nőnek nélkülöznie kell azokat a higiéniai eszközöket és körülményeket – tisztálkodószer, betét, tampon, folyó víz –, amelyek segítségével a menstruáció időszaka biztonságossá és kényelmesebbé tehető. A jelenség amellett, hogy súlyos egészségi veszélyeket hordoz magában, hátráltatja a lányok közösségi életét és tanulmányait is, ugyanis, mint a kutatás megállapította,

a menstruációs szegénység miatt sok serdülő évente akár 50 napra is kiesik az oktatásból.

A problémát tovább fokozza, hogy a menstruáció kérdése a mai napig tabusított sok helyen, így ezeket a hiányzásokat gyakran lógásnak titulálják, ezzel még tovább fokozva az érintettek szégyenérzetét. 

#Lánybólnővé érünk, és ennek bizony vannak feltételei

A meglehetősen aggasztó adatok hatására a Magyar Vöröskereszt csapata 4 évvel ezelőtt úgy döntött: útjára indít egy kezdeményezést, ami amellett, hogy felhívja a figyelmet a problémára, adományokkal segíti az érintett lányokat. A #Lánybólnővé kampány részeként 500 iskolába juttatnak el minden évben higiéniai termékekkel és edukációs anyagokkal felszerelt RedCrossBoxokat, valamint igény szerint felvilágosító órát is tartanak mesteroktatók, védőnők, egészségügyi végzettségű munkatársak részvételével. A cél nem csupán az, hogy tájékoztatást adjanak a témában, de az is, hogy ezzel enyhítsék a lányokat érintő megbélyegzést, és a szégyenérzet és a kirekesztés okozta mentális terheket. A projekt pedig szerencsére idén is folytatódhat: október közepén ismét kiküldi készleteit a csapat azoknak az iskoláknak, amelyeket a megyei szervezetek a rászorultság mértékétől függően kiválasztottak.

„Ezeket a ládákat a tanári szobákban helyezzük el. Ennek az egyik oka az, hogy ebben a helyiségben tartózkodik legtovább olyan felnőtt az intézményben, akivel a gyerekeknek kapcsolatuk lehet, és így

szeretnénk arra buzdítani a fiatalokat, hogy tanuljanak meg nyíltan és szégyenérzet nélkül beszélni a témáról. Fontos, hogy menstruáció ugyanolyan természetes élettani dolog lehessen, mint az evés vagy az alvás.

A másik ok pedig az, hogy nálunk nincs még meg annak a kultúrája, hogy annyit vegyünk el a dolgokból, amennyire szükségünk van, és hagyjunk másnak is” – mondja el Váradi Mariann, a Magyar Vöröskereszt egészségfejlesztésért felelős országos szakmai vezetője. Hozzátette: tavaly neszesszer és kézfertőtlenítő is került a dobozokba, és bíznak benne, hogy idén is találnak ehhez megfelelő pályázati lehetőséget. A jelenleg rendelkezésre álló termékekből még két évet tudnak fedezni. Emellett van egy közel 20 perces oktatófilmjük, amit a Miskolci Egyetem Egészségtudományi Karával közösen készítettek a menstruációról, a higiéniáról és a betéthasználatról, és ezt is az iskolák rendelkezésére bocsátják.

„Ha belegondolunk abba, hogy mennyivel drágult az életünk csak az elmúlt egy évben, láthatjuk, hogy sok helyen még a bevásárlókosár legalján sincs ott a prémium kategóriás egészségügyi betét.

Ha pedig van is alternatív megoldás, az sokszor kényelmetlen és nem elég megbízható. Mindannyian emlékszünk arra, hogy egy testnevelésórán miként vetkőzünk le a menstruáció napjain, hogy a mozgással mennyire rizikós a tesióra, amikor nem biztonságos a betét – márpedig egy hatodikos még nem valószínű, hogy tampont használ. A jó minőségű betét minden lánynak jól jön, és nagyon fontos lenne, hogy az érintettek mentálisan is komfortosabban érezzék magukat ezeken a napokon” – tette hozzá.

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / Nimito

Takács Dalma