Rendőrök az ország oktatási intézményeiben

A Vladislav Ribnikar általános iskola közel ezer diákja számára – már akik készen állnak a visszatérésre – holnaptól nyit meg újra az épület. Az oktatási és az egészségügyi minisztérium munkacsoportjai dolgoznak az intézmény pedagógusaival és a szülőkkel közösen azon, hogy miképp állítsák vissza a tanítási rendet.

Annyit már tudni lehet, hogy a tervek szerint a tanítási rend visszaállítása fokozatosan történik majd, az elsődleges cél jelenleg a diákok lelki megerősítése: a Vladislav Ribnikar általános iskolában emiatt múlt péntek óta pszichológusokból, pszichiáterekből és pszichoterapeutákból álló kríziscsoport áll a diákok, a szülők és a tanárok rendelkezésére.

De a segítségre szorulók egy direkt számukra létrehozott segélyvonalon keresztül is igénybe vehetnek pszichológiai támogatást.

Két sérült súlyos, életveszélyes állapotban

A Vladislav Ribnikarban történt mészárlás áldozatait szombaton és tegnap helyezték örök nyugalomra, a tragédia során megsérülteket kórházban ápolják, ahogy a mladenovaci lövöldözés sérültjeit is. A két helyszínen megsérültek közül jelenleg még ketten vannak súlyos, életveszélyes állapotban.

A sérültek megsegítésére az elmúlt évtizedben nem tapasztalt lakossági megmozdulás keretében folyik önkéntes véradás. Csak a múlt héten több mint 2500-an jelentkeztek véradónak – az adatok szerint negyven százalékuk középiskolás diák és egyetemi hallgató volt.

Emellett az oktatási minisztérium segélyalapot hozott létre a tragédiában érintett családok részére, ahová tegnaptól várják a pénzügyi adományokat.

Egy hónapig bármilyen szankciók nélkül le lehet adni az illegálisan tartott lőfegyvereket

Ahogy arról a vezető hazai- és nemzetközi hírportálok beszámoltak, Szerbia az egyik olyan ország Európában, ahol a legmagasabb az egy főre jutó lőfegyverek száma: a délszláv háború „hagyatékaként” száz lakosra átlagosan negyven lőfegyver jut.

A tragédia hatására szorgalmazzák a fegyvertartás szabályainak szigorítását, illetve egy akció keretein belül június 8-ig mindenféle büntetőjogi következmény nélkül le lehet adni az illegálisan tartott lőfegyvereket és lőszereket a helyi rendőrkapitányságokon.

A kezdeményezés keretein belül már egy nap alatt 1500 illegálisan tartott lőfegyvert, 50 ezer lövedéket és több mint 100 bombát adtak le.

Előre kitervelhette a mészárlást Vladislav Ribnikar diákja

A tizenhárom éves diák, aki múlt szerdán megölte nyolc iskolatársát és egy iskolaőrt – valamint megsebzett több tanulót és egy tanárt is –, az AP hírügynökségnek nyilatkozó rendőrtiszt szerint előre kitervelte a támadást: vázlatot készített az osztálytermekről, listát írt azokról, akiket ki akart végezni.

Miután hozzáfért apja lőfegyvereihez, egy 9 milliméteres fegyver mellett egy kisebb pisztolyt, négy Molotov-koktélt – amikkel fel szerette volna gyújtani az iskolát – és három töltött tárat is magával vitt az intézménybe. A lövöldözés után a fiú maga hívta a rendőrséget, és elmondta, hogy megölt néhány embert az iskolában.

A Szerbiában életben lévő jogszabályok értelmében a büntethetőség korhatára tizennégy év, amit azonban az elkövető csak júliusban fog betölteni. Őt jelenleg a belgrádi neuropszchiátriai klinika egy elkülönített részén őrzik.

A fiú apját őrizetbe vették, a közbiztonság súlyos veszélyeztetésével gyanúsítja az ügyészség. A férfi a rendőrségnek elismerte, hogy több lőfegyverrel is rendelkezik, ám azok mindegyikére van engedélye, és egy kombinációs zárral rendelkező széfben tartotta őket – állítása szerint arról nem tudott, hogy a fia is ismeri a kombinációt. A rendőrség tudomása szerint azonban a férfi gyakran magával vitte a fiát, amikor lőterekre ment gyakorolni.

Hol kell keresni az okokat?

Az ember egy ilyen tragédia során ösztönösen azokra a kérdésekre keresi a válaszokat, hogyan fordulhatott elő, miért nem vette észre a környezet, mi készül. 

Az ezzel kapcsolatos narratívában – amire egyébként a szerb kormány is épít – hamar megjelent a videójátékok felelőssége, ám ahogy dr. Gyurkó Szilvi gyermekjogi szakember a D.Tóth Krisztával közös jegyzetében írja: „Gyerekek milliói videójátékoznak, gyerekek milliói nem kapnak elég figyelmet otthon, nem részesülnek valódi elfogadásban a környezetük részéről, és még ennél is több gyerekben munkál indulat és düh, amiről időnként azt gondolja, hogy az egész világot fel tudná égetni vele. Mégsem történik meg. Gyerekek és fiatalok milliárdjai nem fognak fegyvert. És az, hogy mitől nem, legalább annyira rejtélyes, mint hogy mitől igen. Persze erről is sejtünk, tudunk ezt-azt.” A teljes cikket ITT olvashatod.

Források: ITT, ITT, ITT, ITT és ITT

Kiemelt képünk forrása: Getty Images/ Anadolu Agency / Contributor

Filákovity Radojka