Így változott meg a szabályozás

Az Egyesült Államokban tavaly nyáron vált a közbeszéd egyik legégetőbb témájává a terhességmegszakítás kérdése, amikor a legfelsőbb bíróság a Roe kontra Wade-ügyben született ítélet hatályon kívül helyezésével eltörölte az abortuszhoz való alkotmányos jogot – így tagállami hatáskörbe került a terhességmegszakítás szabályozása. (Ennek részleteiről ITT írtunk akkoriban, arról pedig, hogy milyen hatással van a nőkre, valamint a már meglévő, illetve a születendő gyerekek testi-lelki egészségére a kényszerített terhesség, ITT olvashattok.)

Az ötvenből jelenleg tizenhárom állam szabályozása tiltja az abortuszt, tizenegyben pedig – ahol jellemzően bíróságon támadták meg a tiltó határozatot – még nem született végleges döntés a szigorításról.

Korábban mifeprisztont csak néhány gyógyszertár, illetve minősített orvosok és egészségügyi intézmények, kórházak tarthattak. A jogszabály jelenlegi változása lehetővé teszi, hogy azok a gyógyszertárak, amelyek a két mifeprisztontablettát gyártó vállalat (GenBioPro és Danco Laboratories) valamelyikénél kérelmezik a készítmény forgalmazására vonatkozó tanúsítvány kiállítását – és vállalják, hogy betartják a meghatározott kritériumokat –, az abortusztablettákat üzletükben és postai úton is kiadhatják. A mifeprisztont egyébként egy másik gyógyszerrel, a mizoprosztollal együtt alkalmazzák, ami receptre kapható a gyógyszertárakban.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Annak ellenére, hogy a mostani módosításokat sokan üdvözlik, azt, hogy a szabályozásnak mekkora hatása lesz, egyelőre nem lehet tudni. Ezek a döntések ugyanis nem tudják semmissé tenni az abortusztilalmat abban a(z egyelőre) 13 államban, amelyben a nőknek nincs lehetőségük a terhességmegszakításról dönteni.

Bár a nagy gyógyszertárak bejelentették, hogy engedélyt kérnek a mifepriszton kiadására, mivel a gyógyszer vényköteles, annak felírása továbbra sem lesz legális azokban az államokban, amelyekben tilalom van érvényben.

Bárki, aki a tiltott államokban abortusztablettát forgalmaz vagy szed, a friss határozatok ellenére is súlyos következményekkel nézhet szembe. 

Azokban az államokban azonban, amelyekben az abortusz lehetősége biztosított, mindkét lépés nagy változást hozhat. Eddig a legtöbb államban az abortusztablettákat orvosnak, abortuszklinikának vagy gyógyszertárnak kellett kiadnia, de mivel még az adott államon belül is vannak, akik több száz kilométerre laknak egy-egy klinikától – az utazás pedig nemcsak időigényes, de anyagilag is megterhelő –, sokan elesnek a terhességmegszakítás lehetőségétől. Az új szabályozással viszont az érintettek recept ellenében kiválthatják majd a tablettát a patikában, vagy megkaphatják postai úton is, az alkalmazásuk pedig nem igényel szorosabb orvosi felügyeletet. 

Az viszont egyelőre nem világos, hogy az FDA döntése alapján a gyógyszertárak a mifeprisztont olyan államokban is kiadják-e, ahol az abortuszra vonatkozó korlátozások szigorodtak ugyan, de nem érik el a teljes tiltást, és bár egyes szakértők úgy vélik, hogy az FDA-határozat jó irányba tett lépés az abortuszhoz való hozzáférés kiterjesztéséhez a tiltást nem alkalmazó államokban, az ördög a részletekben rejlik majd.

Vannak, akik szerint ha az FDA jelentősebb lépést akart volna tenni az abortusz hozzáférhetőségének növelése irányába, akkor eltörölhette volna azt, hogy a mifepriszton vényköteles legyen. A gyógyszer előnyei ugyanis messze felülmúlják a kockázatait, ahogy erre Greer Donley, a Pittsburghi Egyetem docense is rávilágít:

„A mifepriszton rendkívül biztonságos, sokkal biztonságosabb, mint sok olyan gyógyszer, amely ugyanezen szabályozás nélkül van forgalomban, beleértve a Viagrát és a penicillint”

nyilatkozta. Donley narratíváját erősíti az is, hogy más országokban, például Mexikóban és Indiában nincs a mifeprisztonra vonatkozó extra szabályozás, ott recept nélkül lehet kapni a szert. 

Bár az amerikai lépés utat nyit az előtt, hogy a nők abortuszhoz való legális hozzáférését ne zárják el teljesen, a kérdés továbbra is fennáll: blokkolhatják-e az egyes államok az abortusztabletták használatát annak ellenére, hogy azok az FDA által engedélyezettek. A válasz még várat magára, addig azonban a labda – legalábbis részben – a kiskereskedelmi gyógyszertárak térfelén is pattog. 

Nálunk elérhető az abortusztabletta?

Magyarországon 2012-ben került napirendre az abortusztabletta alkalmazásának engedélyezése. A műtéti eljárásnál jóval kíméletesebb módszert a WHO és 2005 óta a Magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium is támogatta, ennek ellenére azonban az egészségügyi államtitkárság a tabletta alkalmazása kapcsán felmerülő szakmai vitára hivatkozva végül úgy döntött, hogy a készítmény beszerzésére, forgalmazására, illetve OEP-támogatására nem kerül sor. Arra a kérdésre, hogy milyen fórumon és kik folytatnak szakmai vitát a gyógyszerről, az államtitkárság nem adott választ.

Amikor 2020-ban a magyar kormány abortuszellenes koalícióra lépett többek közt Fehéroroszországgal, Lengyelországgal és az Egyesült Államokkal, még azon az állásponton volt, hogy a jelenleg hatályos szabályokon nem tervez változtatni, 2022-ben mégis életbe lépett a szívhangtörvény néven elhíresült rendelet.

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / Liudmila Chernetska

Mózes Zsófi