Kult
Kult

Rita Ora: aki várat épített egy elképzelt karrier romjain

Kult – 2024.07.23. – CSA

Debrecenbe érkezik Rita Ora, aki mögött rendkívüli küzdelem áll szabad alkotásért, művészi integritásért és sikerért. Ki gondolná, micsoda mélységei lehetnek egy rádióslágernek?

Banksy titokzatos és szókimondó világa

Kult – 2024.07.21. – SzHA

Egy olyan világban, ahol szinte mindenki láthatóvá akar válni akár csak egy percre is, ő a pimaszsága és a tehetsége mellett éppen a láthatatlanságával lett ismert. A festő, grafikus, akinek sok mindenről van véleménye és sok mindenhez van hozzáfűznivalója, és nem is fél ezeket megfogalmazni: utcákon, tereken, épületek falain, vagy épp világhírű múzeumok őrzött termeiben.

Gúzsba kötött hatalmas lélek – 16 éve halt meg El Kazovszkij

Kult – 2024.07.21. – BG

Az oroszországi születésű költő-festő-performer és díszlettervező kamaszként került Magyarországra, elvesztette tehát hazáját, és egy új nyelven kellett megtanulnia a létezést. Folyamatosan utazott, de sohasem élhette át a megérkezés örömét. Nyughatatlanul kereste, ki is ő valójában.

Nem akarja, hogy elhalkuljon bennünk a zene: Varga Veronika énekesnő elhozza nekünk a balkáni dallamokat

Kult – 2024.07.20. – BSz

Varga Veronika a magyar népzene világából indult, kislányként önszorgalomból tanulta a népdalokat, végül a Balkán zenéjében lelte meg önmagát. Az elmúlt tíz évben három zenei formáció alapításában is részt vett, amelyekkel a Balkán sokszínű kultúráját népszerűsíti.

Kimenő Radival: Az infláció veled is kibabrál? Íme, néhány szuper, ingyenes koncert országszerte

Kult – 2024.07.19. – FR

Az infláció veled is kibabrál? Az utolsó petákjaidat ventilátorra verted el? Hiányzik a fesztiválfeeling, a pörgés és az élménykavalkád, de csak arra van csak pénzed, hogy a YouTube-ra nyomjad otthon, a macskákkal? Egyet se félj, segítünk az ügyön! Filákovity Radojka ezúttal ingyenes nyári koncerteket gyűjtött egy csokorba.

A norvég író, aki megmutatta, hogy a béke sürgetése is lehet abúzus – 65 éves Vigdis Hjorth

Kult – 2024.07.19. – MD

Bár Vigdis Hjorth kitart amellett, hogy az Örökség fiktív történet, a sajtó mégis az író családjának agresszív válaszlépéseitől volt hangos. Ám amikor az ember elkezdi Hjorth regényeit olvasni, ezek a médiahírek másodlagossá válnak: „egy könyv igazsága végtére is az olvasói élményben rejlik”, és ez az igazság az ő tolmácsolásában szinte mindig megrendítő, transzformatív.

„Csodatestednek nincsen Előttem titka már” – Móra Ferenc majdnem beleőrült, hogy a szerelme máshoz ment

Kult – 2024.07.19. – NP

Móra Ferenc Kalmár Ilonának tőle szokatlanul túlfűtött, erotikus költeményekkel udvarolt. A nála huszonhárom évvel fiatalabb nővel való szerelem, és annak emléke számos megpróbáltatást túlélt: a viharos politikai viszonyok, a zsidóüldözés és a személyes tragédiák sem akadályozták meg, hogy a síron túl is tartó szerelem bizonyítékául szolgáló írások fennmaradjanak.

A szöveged a Holdra repít, csak kérdés, melyikre – megnéztük a Vigyél a Holdra című limonádét

Kult – 2024.07.18. – DD

Bár ígéretes a témája és parádés a színészgárda, a Vigyél a holdra sajnos mégsem lett emlékezetes alkotás.

< 1 2 3 4 5 6 7 >