Kult
Kult

„Sírva fakadtam, amikor kijöttem a romok közül” – Władysław Szpilman, az igazi zongorista

Kult – 2024.07.06. – NP

24 évvel ezelőtt hunyt el Władysław Szpilman lengyel zsidó zongorista-zeneszerző, és az, hogy túlélte a holokausztot, nagyban köszönhető egy – a társai borzasztó tetteit a végletekig szégyellő – német katonatisztnek is.

A titkokat a verseiben mondta el – Ágai Ágnesre emlékezünk

Kult – 2024.07.05. – BG

A közelmútban hunyt el 92 évesen Ágai Ágnes költő. Minden szempontból rendhagyó irodalmi pályát futott be, hiszen már ötvenéves is elmúlt, amikor az első verseskötete megjelent 1983-ban. Ráadásul gyerekeknek írt – szerintem – felnőttverseket.

Sorstársak, akik letépik egymás fejét, ha kell – Elitfutókról mesél a Sprint című minisorozat

Kult – 2024.07.04. – SzHA

A Sprint című minisorozatban nemcsak a szó szerint vett futást vagy az edzés menetét ismerjük meg, hanem annál sokkal többet. Például, hogy milyen súlya van a koronának, mert azt nemcsak felvenni kell, hanem utána ugyanúgy futni tovább vele.

Kimenő Radival: Ha csak egyetlen nap a nyár – töltsd a Művészetek Völgyében

Kult – 2024.07.04. – FR

A nyár kétségkívül a fesztiválok ideje. A Művészetek Völgyében pedig minden évben bakancslistás élmények várnak rád. Filákovity Radojka az idei fesztiválprogramból ajánl izgalmas koncerteket, előadásokat.

Aki miatt a csapból is eszpresszó folyik: Sabrina Carpenter

Kult – 2024.07.03. – CSA

Ki ez a szőke lány, és hogy lehet, hogy hirtelen mindenki az ő dalait dúdolja? A díva-skálán Sabrina Carpenter valahol Miley Cyrus és Taylor Swift között helyezkedik el. És most övé a nyár a slágere. Meg lehet, hogy a jövő nyáré is.

Amikor a kapák tényleg mesélni tudnak – A várdai művész története, aki irtókapákból készít szobrokat

Kult – 2024.07.03. – SzHA

Az ötszáz fős Várdán élő Tóth György saját maga álmodta meg a technikát, amely során régi használati tárgyak, illetve később kifejezetten irtókapák segítségével ragadott meg kimerevített pillanatokat, vagy épp mesélt el egy képpé sűrítve akár egész életeket magában foglaló történeteket.

Léa Seydoux: A világon az egyetlen színész, aki kétszer lehetett Bond-lány

Kult – 2024.07.02. – KZs

Az egyik legkeresettebb francia színésznő, Léa Seydoux, nemrég ünnepelte 39. születésnapját – Kis Zsuzsi eleveníti fel leghíresebb szerepeit.

„Életem a nőkkel: mint egy telefonkönyv vagy előjegyzési naptár” – 20 éve halt meg Marlon Brando

Kult – 2024.07.01. – LF

Épp húsz éve halt meg Marlon Brando, és idén volt a születési centenáriuma is: az utókor máig lenyűgözötten, de azért némi feszélyezettség közepette hódol a XX. század egyik legnagyobb filmszínésze előtt. László Ferenc írása.

< 1 2 3 4 5 6 7 >