Kult
Kult

Gyerekeket mentett meg a Dunába lövéstől Karády Katalin

Kult – 2023.12.08. – NP

A dívák díváját, Karády Katalint a nácik a Svábhegyen kínozták, a fogait is kiütötték. Nagyon sokat szenvedett. Az emberséget azonban nem sikerült kiverniük belőle.

Ken Follett: Tulajdonképpen ugyanaz történt a 18. században, ami napjainkban történik

Kult – 2023.12.08. – KC

Follett regényei több évszázados történelmet ölelnek fel, mégis erősen rezonálnak a jelen történéseire. Háborúkra, technológiai fejlődésre, inflációra. A szerző most maga árulta el, mi is lehet az összefüggés a múlt és a jelen között.

Kedvesem, magasabbra már nem is szállhatnánk – 80 éves lenne Jim Morrison

Kult – 2023.12.08. – TD

Light My Fire, Break On Through, Love Me Two Times, Back Door Man. Csak néhány dal a Doorstól, ami meghatározta, mit jelentett a 60-as években fiatalnak lenni, és amihez ma is sokan elemi szinten kapcsolódunk. Takács Dalma személyes élményei a zenekar dalaival.

„Nincs kritikai párbeszéd arról, hogy a gondoskodás mennyi problémára rezonál”

Kult – 2023.12.08. – CSA

„A mai magyar közbeszédben a gondoskodás eléggé szentimentális fogalom. A nőhöz társítják mint veleszületett, ösztönös tulajdonságot, sőt életfeladatot, hogy gondoskodjon. Pont ezért is hagytuk el a címben” – interjú a Ludwig Múzeum Handle With Care című kiállításáról: egy tárlatról, ami összekapaszkodást kínál akkor is, amikor szinte már felőröl a másokkal való törődés.

„A csaló és a megcsalt is én vagyok” – Sorbonne Sexual-klippremier

Kult – 2023.12.07. – CSA

Új kedvenc dalunk – csak ne lepődj meg, ha egész nap ezt dúdolod majd!

„Kinyújtott karmokkal álltunk egymással szemben” – Harmos Ilona nem csak Kosztolányiné volt

Kult – 2023.12.05. – BG

„Maga szerencsétlen, tájékozatlan lúd” – így kezdte a már nagybeteg Kosztolányi szerelmének, Radákovich Máriának szóló levelét a feleség: Harmos Ilona. Éles eszű, éles nyelvű nő volt, tehetséges színész és író, aki nehéz súlyt vett magára, amikor igent mondott Kosztolányinak.

A dadogó-halandzsázó énekes, Scatman John meghódította a világot

Kult – 2023.12.03. – NP

A „scattelés” egy hangzók és szótagok véletlenszerű összefűzéséből létrejövő improvizációs énektechnika. Scatman John azért használta, mert a halandzsázás közben felszabadultan dadoghatott is akár, senki sem bántotta érte.

Motivációt, kitartást, biztonságot adhatnak a visszatérő karakterek – de hogyan neveljünk olvasó gyereket?

Kult – 2023.12.03. – SzHA

Bár sosem volt még versenyben ennyi minden a gyerekek figyelméért, óriási előnyökkel jár, ha a streaming helyett könyvsorozatokkal töltik az időt. Ez persze nem újdonság, a feladat azonban épp az, hogyan lehet erre őket ránevelni.

< 1 2 3 4 5 6 7 >