A magyaros szecesszió egyik gyöngyszeme: az Otthon mozi

A gyönyörű szecessziós épületet Komor Marcell és Jakab Dezső tervezte, az ő tervük lett anno a befutó, amely egyszerre volt a „legbecsesebb és legtakarékosabb beosztású”. Az Otthon moziban 1937. szeptember 17-e óta vetítenek filmeket. A legelső bemutatóról érdekes információ, hogy az utolsó simításokat az épületen percekkel a vetítés előtt fejezték be. 

Nem ez az egyetlen szecessziós épülete Bács-Kiskun megye székhelyének, a Lechner Ödön nevével fémjelzett magyaros szecesszió jegyében épült a Városháza, az Úri Kaszinó, Márkus Géza Cifrapalotája, a Református Újkollégium és jó néhány polgári ház is. 

Olaszország kirándulás rétes kecskemét szecesszió

Rétes, hókifli és linzer

Épp, ahogy a dédnagymamák készítették, szó szerint.

Kecskemét belvárosában, a piac mellett található egy rétesező, ahol helyben húzzák a rétestésztát, készítik a szilvalekvár töltelékes hókiflit, méghozzá az ősanyáktól örökölt recept alapján, amit te is megkukkanthatsz, ki van ugyanis téve bekeretezve a falra, akárcsak a felmenők portréi.

Ha a házi rétesekből minden ízvilágot meg szeretnél kóstolni, jobb, ha beköltözöl, van az alap túróson és mákoson kívül káposztás, mákos-meggyes, fahéjas-szilvás és kapros-túrós is, adalékanyagot, tartósítószert és zselésítő ketymetyeket viszont nem tartalmaz. 

Olaszország kirándulás rétes kecskemét szecesszió

Zsibpiac

A hatalmas területen Jézuskától géppuskáig mindent lehet kapni minden szombaton és vasárnap, illetve – nehogy éhen maradj, miközben alkudozol a vásári holmikra: van lángos, kürtőskalács és hurka, kolbász is a hétvégente tartott bolhapiacon. 

Jazzfőváros és hírös fesztivál

Ha apropót keresel, amiért érdemes lehet Kecskemétre látogatnod, akkor már mondom is: augusztus 1–4. között Kecskemét a dzsessz fővárosává alakul át. Az idei fellépőkről itt találsz bővebb infót.

Ha akkor pont nem érsz rá, de szívesen szórakoznál, akkor pedig irány az Ápoló (a nevét onnan kapta, hogy régebben ebben az épületben ápolták a laktanya beteg lovait). Van kocsma, koncertterem és egy nagy kert is, a futball-Európa-bajnokság idején most együtt drukkolhatsz a helyi szurkolóbázissal!

Ha inkább a hagyományos megmozdulások érdekelnek, akkor csekkold augusztus végén az idén 89. születésnapját ünneplő Hírös Hét Fesztivált, ahol lesz térségi ételkóstoló is, végigeheted Bugacpusztaházától Nyárlőrincen át Helvéciát, lesz ballószögi kolbászos lecsó, felsőlajosi tejes pite sárgabaracklekvárral, és kunszállási slambuc is, csak hogy pár finomságot említsek. További részleteket ITT találsz.

Az alternatív programok rajongóinak meg hadd ajánljam a Beszélő Köntös Bárt, ahol időnként slam poetry esteket, kvízcsatákat szerveznek: a kulturpub egyik bevallott célja, hogy erősítse a lokálpatriotizmust. (A helyszín nevét a Mikszáth Kálmán által is feldolgozott, kecskeméti eseményekhez is köthető történet adja a török hódoltság idejéből. De az is lehet, hogy a történetet a ’69-es filmből ismered, amelyben Páger Antal, Őze Lajos és Kállai Ferenc is szerepeltek.)

Kávé és brunch

Bár csak egy hétvégét töltöttem Kecskeméten, a Városháza (érdemes meghallgatni az óránként felcsendülő harangjátékát) melletti Lechner kávézóba kétszer is vissza kellett térnem a még forrón érkező sajtos pogácsát újrarendelni, hozzá eszpresszó tonikot kértem, illetve egy ízben itt bruncholtam.

A reggeli kínálat igen meggyőző, van briós házi baracklekvárral, nagy favoritom, a Benedict tojás, de a szarvasgombás bundáskenyér, illetve a barackos rétes is kiváló. 

Naprendszer túra

Amikor már kellőképp jóllaktál, érdemes elindulni a Városháza előtt a Lestár téren, és megkeresni a Naprendszer-szoborcsoport mindegyik tagját, így rögtön megtehetsz 6 milliárd kilométert mindössze három kilométer alatt – a Naprendszer bolygóinak szobrai méretarányos távolságokban találhatók. A 3,3 milliárdos kicsinyítésű Nap a Városháza keleti sarkánál van, nem sokkal arrébb a Merkúrt, a Vénuszt, a Földet és a Marsot is meglelheted. A Jupiter a Hírös Forrás mellett lakik, a Szaturnusz a Piaristák terén, az Uránusz a körúton túl, a Szövetség téren, a Neptunusz pedig a SZÜV bejárata előtt látható, míg a Pluto a Planetáriumban. A bolygókat Lakatos Pál Sándor szobrászművész készítette.

Olaszország kirándulás rétes kecskemét szecesszió

Kecskemét legmagasabb pontja

Ha Kecskeméten jársz, nem kell azon aggódnod, hogy túl sokat kell hegynek fel, völgybe le gyalogolnod. A mezővárosnak azonban van egyetlenegy (mesterséges) dombja, amelyet a mellette lévő csónakázótó kotrásakor kitermelt földből emeltek 1976–1986 között. A Vízmű-, avagy Benkó-domb 49 méteres magasságával a térség legmagasabb pontja! Sokan járnak ide futni, sportolni, vagy a 62 hektárnyi erdős arborétumba sétálni. Sajnos a mellette lévő strandot idén bezárták.

Little Italy

Nem tudom, mi az oka, de meglepően sok olasz étterem és pizzázó van a városban. Ott van például a Donna pizza és gasztrobár, amely nem a legfestőibb helyen, ám nagyon tisztességes pizzát kínál, a pizzasütő kemencét egyenesen Olaszországból hozatták. Hogy milyen jó a pizzájuk, azt az is bizonyítja, hogy elmulasztottam lefotózni, annyira kellette magát a vacsorám, hogy mire észbe kaptam, már el is tűnt.

A Cézár Étteremben egész tisztességes a frutti di mare tálat adnak – helyi viszonylatban. Értelemszerűen a tengerparti városkák kínálatával nem tudnak versenyezni, de gondolom, nem is akarnak.

Olaszország kirándulás rétes kecskemét szecesszió

Szintén empirikus tapasztalataim alapján szívből ajánlom a magyar és olasz tulajdonosokkal bíró, Olaszországból hozott alapanyagokkal dolgozó Ristorante il Gattopardót a Luther udvarban, a carbonarájukat nem szabad kihagyni, ahogy a desszertet sem! 

Olaszország kirándulás rétes kecskemét szecesszió

A Zéró bisztróban mindenmentes ételeket kóstolhatsz, pezsgőzni a Rákóczi utcában tudsz a Belle Epoque-ban.

Megáll az idő

Kecskemét legjobb kifőzdéje állítólag a Leves’M, ahol van heti menü és zónakaja is a piadinán, burgereken és grill bagetteken túl.

Ha viszont a régi vágású piac a te zsánered, akkor mindenképp látogass el a Piaccsarnok melletti kispiacra, ami abszolút a nyolcvanas évek hangulatát idézi.

 Az Aranyhomok szállodában szocreál vibe-okban merítkezhetsz meg, a mozaikcsempés vasútállomás pedig tényleg olyan, mintha az elmúlt pár évtized Kecskemétet totál átugrotta volna. Amúgy itt, ebben a többször átalakított főépületében látta meg a napvilágot Kodály Zoltán, szülei (Kodály Frigyes teherfuvarozási pénztáros és Jaloveczky Paulina vasúti hivatalnok) 1879 júniusától 1883 májusáig laktak itt.

Bónusz fun fact és hangszerek

Amit talán kevesen tudnak: Kecskeméten készült a mára ikonikussá vált Magyar népmesék sorozat. 

És ha érdekelnek a hangszerek, mindenképp látogass el a Leskowsky Hangszergyűjteménybe, ahol több mint 1800 hangszert csodálhatsz meg, köztük népi hangszereket a világ minden tájáról. Részt vehetsz egyedi tárlatvezetésen, zenés foglalkozásokon, és különféle hangszeres programokon, illetve nyáron különböző korosztályoknak tartanak zenés gyerektáborokat is.

Neked vannak kedvenc helyeid Kecskeméten? Oszd meg velünk kommentben!

A képek a szerző tulajdonában vannak

Fiala Borcsa