Tréfarépa a húsvéti asztalon – A sajtos roló, aminek mindenki elkéri a receptjét

Közeleg a húsvét, de a sok édes sütemény mellett érdemes a nem édesszájúakra is gondolni. A répára hasonlító sajtos roló nagyon mutatós darab lehet az ünnepi asztalon – elkészíteni pedig egyszerű. Creatorunk, Nagy Fruzsi cukrász írása – recepttel.
–
Répára hasonlító sajtos roló
Húsvétkor nemcsak édes finomságok, hanem sósak is kerülnek az ünnepi asztalra. Ezzel a recepttel most a klasszikus sajtos roló rajongóinak szerettem volna kedveskedni. Ez amolyan tréfarépa, de ízében semmiben sem különbözik a hagyományos verziótól. Bármilyen jól olvadó sajttal elkészíthető, és szerencsére hamar el is készül.
Többen kérdezték tőlem, miért nem pirospaprika-porral színeztem a tojást. Azért, mert attól tartottam, hogy sütés közben megég, vagy túlsül, és keserű íze lesz a leveles tésztának. Természetesen nem kötelező színezni – akár sütés után is lehet egy kevés vízzel elkevert ételfestéket használni, amellyel még melegen, vékonyan le lehet kenni a tésztát.
@wmn.hu 🐣 Közeleg a húsvét – és mi lenne, ha idén nem csak az édesszájúakra gondolnál? Ez a sajtos roló nemcsak isteni finom, de a répára emlékeztető formájával az ünnepi asztal dísze is lehet! 🥕💛 Creatorunk, Nagy Fruzsi cukrász @cukrasztitkok megmutatja, hogyan készítheted el könnyedén ezt a látványos sós finomságot. 🧀 Hozzávalók a rolóhoz: 1 csomag bolti leveles tészta Roló sütőforma vagy alufóliából formált tölcsér Kevés vaj a formák kikenéséhez Sajtkrémes töltelékhez: 200 g tej 30 g étkezési keményítő Fél teáskanál só Csipet bors, fokhagymapor ízlés szerint 400 g ementáli ízű sajtkrém vagy karakteres reszelt sajt 200 g vaj Reszelt sajt a végekhez ✨ Egyszerű, mutatós, és garantáltan minden vendégnek ízleni fog! #wmn #wmnmagazin #wmncreator #recept #sajtosroló #húsvét #vendégváró ♬ eredeti hang – WMN Magazin - WMN Magazin
Hozzávalók
A rolóhoz:
-
1 db bolti leveles tészta
-
Sütéshez: roló sütőformák vagy alufóliából formált tölcsérek
-
Kevés vaj a formák kikenéséhez
Sajtkrémes töltelékhez:
-
200 g tej
-
30 g étkezési keményítő
-
Fél teáskanál só
-
Csipet bors és ízlés szerint fokhagymapor (elhagyható)
-
400 g ementáli ízű sajtkrém (lehet tubusos vagy reszelt sajt is – a lényeg, hogy karakteres íze legyen)
-
200 g vaj
-
Reszelt sajt a végekhez
Elkészítés
-
A bolti leveles tésztát kb. fél órával a felhasználás előtt kivesszük a hűtőből.
Tipp: Miért érdemes előbb kivenni? Mert ha még hideg, dermedt állapotban próbáljuk meg kihajtani, megrepedhet, eltörhet a tészta, és nehéz lesz vele dolgozni. -
A tésztát ujjnyi vastag csíkokra vágjuk.
-
A csöveket vékonyan bekenjük vajjal, majd mindegyikre feltekerünk 1-1 tésztacsíkot úgy, hogy kissé fedjék egymást.
Tipp: A répa formájú tésztákhoz alufóliával vontam be a csövet, és úgy tekertem fel a csíkokat, hogy a roló vége csúcsos, tehát zárt legyen. -
Egy tojást kettéválasztunk: az egyik felét kevés ételfestékkel színezzük, és ezzel kenjük le a „répa” alakú rolókat. A többit a hagyományos rolókhoz használjuk.
-
180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük őket.
A krém elkészítése
-
50 g tejet csomómentesre keverünk a keményítővel, majd hozzáöntjük a forrásban lévő maradék (150 g) tejhez.
-
Alaposan elkeverjük – pudingszerű állagot kell kapnunk.
-
Hozzáadjuk a sót, borsot és fokhagymaport (ha használunk).
-
Habverővel, fakanállal vagy spatulával belekeverjük a sajtkrémet vagy reszelt sajtot, és simára dolgozzuk.
-
A krémet lefedjük fóliával, és teljesen kihűtjük.
-
A szobahőmérsékletű vajat kihabosítjuk a kihűlt krémmel.
Tipp: Ha túl folyós lenne a krém, az azért lehet, mert a sajtkrém még nem hűlt ki, és megolvasztotta a vajat. Ilyenkor tegyük hűtőbe, majd amikor megdermedt, robotgéppel habosítsuk simára. -
A kész krémet habzsákba töltjük, és megtöltjük vele a rolókat.
-
Petrezselyemmel díszítjük.
Ételszínezék és ételszínezék között óriási különbségek lehetnek. Akkor használunk ilyet, ha a cukrászati termék alapszínét valami miatt meg szeretnénk változtatni.
Csoportosításuk:
-
Eredet szerint: természetes vagy mesterséges
-
Állag szerint: por, folyadék, paszta vagy gél
-
Minőség szerint: jó vagy silányabb
-
Oldhatóság szerint: vízbázisú vagy zsírban oldódó
Természetes színezékek háztartási példákkal:
-
Barna: Kakaópor – marcipán figurákhoz, tésztákhoz
-
Pink: Cékla leve – kevert sütikhez, öntetekhez
-
Rózsaszín: Piros bogyós gyümölcsök leve – pl. málnalé cukormázhoz
-
Kékeslila: Áfonya, bodza leve – krémekhez
-
Zöld: Spenót leve, matcha tea – tésztákhoz, krémekhez
-
Sárgás: Kurkuma – tésztákhoz, piskótákhoz
Tarts velem jövő héten is!
Minden héten hozok nektek egy süteményt, amelynek elkészítése közben együtt tanulhatunk. Senki sem született profinak – ha elmondanám, mennyi hibát követtem már el a cukrászkodás során, biztos tátva maradna a szátok. Én már csak mosolygok ezeken, és ezek inspirálnak, hogy olyan tippeket osszak meg veletek, amelyek segítenek elkerülni a felesleges akadályokat.Ha eddig nem mertetek belevágni a sütésbe, vagy sok kudarc ért benneteket, süssünk együtt! Tippek, trükkök és módszerek – klasszikus és különleges receptekkel ötvözve –, hogy a sütés ne csak élmény, hanem siker is legyen!
További ötletekért, tippekért és receptekért kövesd Fruzsi Cukrásztitkok-oldalát a Facebookon is!
Kiemelt kép: Nagy Fruzsi