Répára hasonlító sajtos roló

Húsvétkor nemcsak édes finomságok, hanem sósak is kerülnek az ünnepi asztalra. Ezzel a recepttel most a klasszikus sajtos roló rajongóinak szerettem volna kedveskedni. Ez amolyan tréfarépa, de ízében semmiben sem különbözik a hagyományos verziótól. Bármilyen jól olvadó sajttal elkészíthető, és szerencsére hamar el is készül.

Többen kérdezték tőlem, miért nem pirospaprika-porral színeztem a tojást. Azért, mert attól tartottam, hogy sütés közben megég, vagy túlsül, és keserű íze lesz a leveles tésztának. Természetesen nem kötelező színezni – akár sütés után is lehet egy kevés vízzel elkevert ételfestéket használni, amellyel még melegen, vékonyan le lehet kenni a tésztát.

@wmn.hu 🐣 Közeleg a húsvét – és mi lenne, ha idén nem csak az édesszájúakra gondolnál? Ez a sajtos roló nemcsak isteni finom, de a répára emlékeztető formájával az ünnepi asztal dísze is lehet! 🥕💛 Creatorunk, Nagy Fruzsi cukrász @cukrasztitkok megmutatja, hogyan készítheted el könnyedén ezt a látványos sós finomságot. 🧀 Hozzávalók a rolóhoz: 1 csomag bolti leveles tészta Roló sütőforma vagy alufóliából formált tölcsér Kevés vaj a formák kikenéséhez Sajtkrémes töltelékhez: 200 g tej 30 g étkezési keményítő Fél teáskanál só Csipet bors, fokhagymapor ízlés szerint 400 g ementáli ízű sajtkrém vagy karakteres reszelt sajt 200 g vaj Reszelt sajt a végekhez ✨ Egyszerű, mutatós, és garantáltan minden vendégnek ízleni fog! #wmn #wmnmagazin #wmncreator #recept #sajtosroló #húsvét #vendégváró ♬ eredeti hang – WMN Magazin - WMN Magazin

Hozzávalók

A rolóhoz:

  • 1 db bolti leveles tészta

  • Sütéshez: roló sütőformák vagy alufóliából formált tölcsérek

  • Kevés vaj a formák kikenéséhez

Sajtkrémes töltelékhez:

  • 200 g tej

  • 30 g étkezési keményítő

  • Fél teáskanál só

  • Csipet bors és ízlés szerint fokhagymapor (elhagyható)

  • 400 g ementáli ízű sajtkrém (lehet tubusos vagy reszelt sajt is – a lényeg, hogy karakteres íze legyen)

  • 200 g vaj

  • Reszelt sajt a végekhez

Elkészítés

  1. A bolti leveles tésztát kb. fél órával a felhasználás előtt kivesszük a hűtőből.
    Tipp: Miért érdemes előbb kivenni? Mert ha még hideg, dermedt állapotban próbáljuk meg kihajtani, megrepedhet, eltörhet a tészta, és nehéz lesz vele dolgozni.

  2. A tésztát ujjnyi vastag csíkokra vágjuk.

  3. A csöveket vékonyan bekenjük vajjal, majd mindegyikre feltekerünk 1-1 tésztacsíkot úgy, hogy kissé fedjék egymást.
    Tipp: A répa formájú tésztákhoz alufóliával vontam be a csövet, és úgy tekertem fel a csíkokat, hogy a roló vége csúcsos, tehát zárt legyen.

  4. Egy tojást kettéválasztunk: az egyik felét kevés ételfestékkel színezzük, és ezzel kenjük le a „répa” alakú rolókat. A többit a hagyományos rolókhoz használjuk.

  5. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük őket.

húsvéti sós sütemény recept sajtos roló leveles tésztából répás sajtos roló húsvétra egyszerű sós süti húsvéti vendégváró
Kép: Nagy Fruzsi

A krém elkészítése

  1. 50 g tejet csomómentesre keverünk a keményítővel, majd hozzáöntjük a forrásban lévő maradék (150 g) tejhez.

  2. Alaposan elkeverjük – pudingszerű állagot kell kapnunk.

  3. Hozzáadjuk a sót, borsot és fokhagymaport (ha használunk).

  4. Habverővel, fakanállal vagy spatulával belekeverjük a sajtkrémet vagy reszelt sajtot, és simára dolgozzuk.

  5. A krémet lefedjük fóliával, és teljesen kihűtjük.

  6. A szobahőmérsékletű vajat kihabosítjuk a kihűlt krémmel.
    Tipp: Ha túl folyós lenne a krém, az azért lehet, mert a sajtkrém még nem hűlt ki, és megolvasztotta a vajat. Ilyenkor tegyük hűtőbe, majd amikor megdermedt, robotgéppel habosítsuk simára.

  7. A kész krémet habzsákba töltjük, és megtöltjük vele a rolókat.

  8. Petrezselyemmel díszítjük.

Cukrásztitok – Amit az ételfestékekről tudni érdemes

Ételszínezék és ételszínezék között óriási különbségek lehetnek. Akkor használunk ilyet, ha a cukrászati termék alapszínét valami miatt meg szeretnénk változtatni.

Csoportosításuk:

  • Eredet szerint: természetes vagy mesterséges

  • Állag szerint: por, folyadék, paszta vagy gél

  • Minőség szerint: jó vagy silányabb

  • Oldhatóság szerint: vízbázisú vagy zsírban oldódó

Természetes színezékek háztartási példákkal:

  • Barna: Kakaópor – marcipán figurákhoz, tésztákhoz

  • Pink: Cékla leve – kevert sütikhez, öntetekhez

  • Rózsaszín: Piros bogyós gyümölcsök leve – pl. málnalé cukormázhoz

  • Kékeslila: Áfonya, bodza leve – krémekhez

  • Zöld: Spenót leve, matcha tea – tésztákhoz, krémekhez

  • Sárgás: Kurkuma – tésztákhoz, piskótákhoz

Tarts velem jövő héten is!

Minden héten hozok nektek egy süteményt, amelynek elkészítése közben együtt tanulhatunk. Senki sem született profinak – ha elmondanám, mennyi hibát követtem már el a cukrászkodás során, biztos tátva maradna a szátok. Én már csak mosolygok ezeken, és ezek inspirálnak, hogy olyan tippeket osszak meg veletek, amelyek segítenek elkerülni a felesleges akadályokat.

Ha eddig nem mertetek belevágni a sütésbe, vagy sok kudarc ért benneteket, süssünk együtt! Tippek, trükkök és módszerek – klasszikus és különleges receptekkel ötvözve –, hogy a sütés ne csak élmény, hanem siker is legyen!

További ötletekért, tippekért és receptekért kövesd Fruzsi Cukrásztitkok-oldalát a Facebookon is!  

WMN szerkesztőség

Kiemelt kép: Nagy Fruzsi