Se szeri, se száma a cikkeknek, videóknak, tévéiportoknak, amelyek Taylor Swift és az NFL viszonylatában születtek az utóbbi hetekben, de azért leírom: a sokszoros Grammy-díjas énekesnő párja Travis Kelce, a Kansas City Chiefs játékosa. Utoljára talán a Beckham-házaspárt övezte ekkora médiahisztéria, mint őket – s ennek a nyilvánvaló aspektusai mellett van néhány meglehetősen szórakoztató folyománya is.

Például a divat terén.

A nő a kabátban

Amikor Taylor Swift megjelent az egyedi készítésű, Kelce 87 feliratú kabátjában szerelme meccsén, az egész univerzum ilyen kabátot akart magának. És úgy néz ki, most már – megfelelő mennyiségű pénzért cserébe – ez hivatalosan is valóra válhat. Kristin Juszczyk ugyanis, a ruhadarab tervezője immár hivatalosan is megkapta az NFL-től a licencjogokat ahhoz, hogy ilyen ruhákat gyárthasson.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Kristin Juszczyk (@kristinjuszczyk) által megosztott bejegyzés

Ez azért fontos, mert enélkül ez afféle szamizdat-akció csupán, hiszen a sportklubok bevételének igen jelentős része származik a merchandise-ból: azaz a címerrel ellátott ajándéktárgyaktól a klubszínekben készült viseletekig. És ebből nem szívesen engednek.

Sokáig ezek kimerültek a mezekben, az utóbbi évtizedekben azonban hatalmas iparág épült arra, hogy a legmenőbb cuccokat viselhessék a szurkolók – nekem is pompás Liverpool-gyűjteményem van otthon.

Ha azonban valaki az „alap” kínálaton túl akart tekinteni, eddig nem volt túl sok lehetősége: sokak (a többség) szemében már az is teljes mértékben elfogadhatatlannak számított, hogy a mezt bármilyen módon átalakítsák.

A rendkívül maszkulin sportágakban az, hogy valaki például haspólót csináljon a mezéből, esetleg szűk fazonúra szabassa azt, felért az árulással – a mezre afféle szent és sérthetetlen funkcionális ruhadarabként tekintettek, nem divatcikként.

A legtöbb klub egy ideje belátta: komoly anyagi érdeke fűződik ahhoz, hogy a gyerekeken túl a nőket is megszólítsa a merch-kínálattal, és ez egyébként egészen csodálatos dolgokat képes okozni. Az egyik kedvencem a témában a Bayern München játék kistraktora (hogy a bajor gazdák gyerekei se maradjanak ki a klubszellemből), de nekem van itthon kárókatona-alakú latte-díszítő akármim is, mondanom sem kell, pont nullaszor használtam eddig.

A ruhák ugyan egyre szebbek, nekem is van pár remekbe szabott pólóm például, nemigen rugaszkodtak el a sztenderdtől. Ebbe a piaci résbe szállt bele páros lábbal Taylor Swift, amikor felvette a Kelce 87 dzsekit.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

NFL (@nfl) által megosztott bejegyzés

A nő a kabát mögött

A kabátot tervező Kristin Juszczyk neve a sportbarátoknak lehetett ismerős eddig: a 29 éves nő a San Francisco 49ers fullbackje, Kyle Juszczyk felesége ugyanis. Hobbi-divattervezőnek tartja magát, szenvedélye azonban úgy tűnik, messzire vezeti. Pedig kreációi nem új keletűek: ő maga is a férje nevével és mezszámával ellátott egyedi darabokban (például ultramenő nadrágkosztümben!) jelenik meg a meccseken, de

varrt már Detroit Lions-dzsekit Taylor Lautnernek is. Szintén lelkes viselője Juszczyk ruháinak Brittany Mahomes, a Kansas City Chiefs quarterbackjének, Patrick Mahomesnak a felesége, és Simone Biles, a sporttörténelem egyik legkiválóbb tornásza is rendelt egyet a férje, a Green Bay Packersben játszó Jonathan Owens nevével.

Ők azonban együttvéve sem voltak olyan jelentős médiatényezők, mint Taylor Swift – és természetesen az őt övező figyelem is nagyban segítette, hogy Juszczyk végül megkapja a licencjogokat a ligától. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Kristin Juszczyk (@kristinjuszczyk) által megosztott bejegyzés

Bár most őt övezi a legnagyobb figyelem, szerencsére egyre többen vannak, akik újraértelmezik a sport szent kellékeit – és ez szerintem mindenkinek jó.  

Labdarúgás, kézimunka

Az egyik kedvencem a The Football Gal nevű Diana Al Shammari, aki csodálatos hímzéssel gazdagítja a futballmezeket – és mutat rá, hogy egy ennyire maszkulin és egy ennyire feminin dolog milyen szépen kiegészíti egymást. Imádom!

Paolina Russo divattervező nemcsak a foci bűvkörében alkot, de az Adidas teremcipőkből és focilabdákból készített fűzői hatalmasat mentek néhány évvel ezelőtt – még múzeumokban is kiállították az extravagáns, de nagyon is hordható darabokat! Később volt közös kollekciója is a márkával.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Paolina Russo (@paolina_russo) által megosztott bejegyzés

Nadia Atique hozzám hasonlóan Liverpool-drukker. Diplomakollekciója is a kedvenc csapatával foglalkozott: a szurkolói viseletet értelmezte újra, méghozzá úgy, hogy a muszlim női szurkolók is kifejezhessék klub-hovatartozásukat. Atique emellett textilt is tervezett Mohamed Szalah fejével – az ebből készített egyik felsőt én magam is viselhettem.

divat Taylor Swift NFL dzseki Kristin Juszczyk
A kép a szerző tulajdonában van

Kiemelt képünk forrása: Getty Images/ Lachlan Cunningham / Stringer

Csepelyi Adrienn