A megyei Taylor Swift-hasonmásversenyt csont nélkül behúznám

Taylor Swiftre bevallom, nem a zenéje miatt figyeltem fel több mint egy évtizeddel ezelőtt. A country műfaja meglehetősen távol állt – és áll a mai napig – tőlem, és ő leginkább ebben alkotott nagyot kezdetben, viszont abban az időszakban, amikor ráfüggtem az élénk színű, főleg piros és pink rúzsokra, egyre többen jegyezték meg, hogy hasonlítok az énekesnőre. Amikor ráadásul mindkettőnknek ugyanakkor volt long bob frizurája, egy üzletben az eladó fizetéskor némi csalódottsággal vegyes lelkesedéssel jegyezte meg, hogy mikor beléptem, azt hitte, Taylor Swift sétált be az üzletbe, mert teljesen UGYANOLYANOK vagyunk. Én akkor nevetve csak annyit feleltem erre, hogy Taylor Swift sokkal vékonyabb nálam, jobban énekel, klasszisokkal jóképűbb exei vannak, és a bankszámlánk vélhetően nagyon sok nullában különbözik, de egyébként tényleg MINDEN stimmel. Az évek alatt aztán egyre többször mondták a legkülönfélébb helyzetben akár barátok, akár idegenek, hogy hasonlítok Swiftre, én pedig

elkezdtem valahogy érzelmileg is kötődni ehhez a gondolathoz, és a sikereit látva, kicsit mindig a wannabe ikertestvéreként drukkoltam neki.

Swift az egyik legtudatosabb híresség

Csepelyi Adrienn ebben a cikkében írt az énekes tavaly ősszel megjelent Midnights című lemezéről, és arról, mitől is olyan különleges, ahogy

ez a fiatal nő szembeszállt a jellemzően férfiak által irányított zeneiparral, hogy a saját érdekeit érvényesíthesse.

Taylor Swiftet a pályája alatt már szinte minden létező aspektusból kikezdték, a Miss Americana című, róla készült dokumentumfilmben sokat mesélt az őt ért támadásokról, amelyek a külsejét, a tehetségét, a Kanye Westtel való botrányát, vagy éppen az exeit érintették. Az elmúlt hetekben leginkább attól volt hangos a sajtó, hogy Swift új szerelme feltételezhetően Travis Kelce NFL-játékos, mivel az énekesnő több NFL-meccsen is feltűnt. Ennek következtében ugrásszerűen növekedett meg az érdeklődés a futballszövetség iránt, még azokban a célcsoportokban is, akiknél korábban nem voltak érdekeltek. Hála Swift elkötelezett rajongóinak, azaz a Swiftie-knek. 

mozi Taylor Swift The Eras Tour koncertfilm
Taylor Swift és Donna Kelce - Forrás: Getty Images/ David Eulitt / Stringer

Senki nem vádolhatja azonban azzal a sztárt, hogy a magánélete elvonná a figyelmet karrierje egyengetéséről 

Az egy nappal előrehozott, október 12-i amerikai és kanadai premier után, november 3-tól a hazai mozikban is debütál a Taylor Swift: The Eras Tour.

A közel háromórás koncertfilm bemutatja az énekesnő eddigi legnagyobb szabású turnéját, amely idén márciustól jövő novemberig öt kontinensen 146 fellépést fed le a világ különböző pontjain elhelyezkedő stadionokban.

A The Eras Tour cím arra utal, hogy Swift a pályafutása minden korszakának és lemezének emléket állít benne. A koncertekre nem véletlenül fogytak el világszerte pillanatok alatt a jegyek, a több mint háromórás show során tíz felvonásban, a tíz albumot szimbolizálva, 44 dalt hallhat a közönség. Az első három Los Angeles-i koncertből készült 165 perces film abban is különleges, hogy Swift addig tárgyalt a mozihálózatokkal és filmforgalmazókkal, míg el nem érte, hogy a The Eras Tourt a hollywoodi filmessztrájk ellenére is műsorra tűzzék. Semmit nem bízott a véletlenre, producerként a vágási munkálatokban is részt vett, és az ő iránymutatása alapján választották a filmbe bekerülő dalokat is. Az augusztusi inglewoodi SoFi Stadiumban tartott koncertekről nyilvánosságra került felvételek alapján gyakorlatilag nem volt olyan A listás szupersztár, aki ne vett volna részt Swift koncertjén, Harry hercegtől kezdve, Selena Gomezen, Channing Tatuumon át Reese Witherspoonig, összeszámolni is nehéz lenne, hány celeb tombolt a közönségben. 

mozi Taylor Swift The Eras Tour koncertfilm
Kép forrása: AMC Theatres

A The Eras Tour október 11-i bemutatóján Taylor Swift elmondta, hogy a mai napig alig akarja elhinni, hogy a zenélés a munkája, annyi örömmel tölti el. Ezután köszönetet mondott a teljes stábnak: „Azt hiszem, mindannyian látni fogjátok, hogy az igazi főszereplők ebben a filmben ti vagytok, általatok lett ez a turné ennyire varázslatos! A ti figyelmetek a legapróbb részletekig, a felkészültségetek, a szenvedélyetek, az intenzív jelenlétetek az, ami minden mástól megkülönbözteti ezt a turnét, amit eddigi életemben valaha csináltam.” 

És hogy van-e egy moziban vetített koncertfilmnek etikettje?

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy vajon egy koncertfilm közben milyen szabályok érvényesek, lehet-e hangosan énekelni, táncolni, ferde szemmel néznek-e az emberre, ha közben pattogatott kukoricát majszol. Az AMC Theatres amerikai multiplex mozilánc – aki külön irányelveket fogalmazott meg a The Eras Tour kapcsán –

kifejezetten arra buzdítja a rajongókat, hogy a vetítések alatt bátran énekeljenek, táncoljanak 

– írja a CNN. Sőt, erre maga az énekesnő is bátorítja a Swiftie-ket, Instagram-posztjában arra is kitért, hogy minél többen viseljenek a turnéhoz illő feltűnő öltözetet és barátságkarkötőket. A filmekhez kapcsolódó dress code legutóbb a Barbie kapcsán volt egyértelműen tetten érhető, ahol a nézők többsége rózsaszínben érkezett a moziba.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Taylor Swift (@taylorswift) által megosztott bejegyzés

Arra mindenképp érdemes figyelni, hogy a saját szórakozásunkkal más élményét ne rontsuk, ha pedig egy nézőtársunk nem viselkedik megfelelően, azt érdemes a mozi személyzetének jelezni. További jótanács, hogy a mosdót mindenképp érdemes a kezdés előtt felkeresni, 165 perc ugyanis hosszú idő. A popcornfogyasztás pedig sokkal inkább ízlés, mintsem etikett kérdése, hiszen sokan a koncerteken is szívesen fogyasztanak.

A The Eras Tour hazai vetítéseire szóló jegyekre érdemes minél hamarabb lecsapni, ugyanis már most rohamtempóban fogynak! Én már megváltottam a sajátom.

Kiemelt képünk forrása: Getty Images/ Axelle/Bauer-Griffin / Contributor

Krajnyik Cintia