Az idei Super Bowl-meccs kezdőrúgása előtt az amerikai haditengerészet repülőgépeinek show-ját egy kizárólag nőkből álló csapat vezényelte. A négy repülőgép az arizonai Glendale-ben található State Farm Stadion felett repült át vasárnap, megemlékezve az ötven évvel ezelőtti alkalomról, amikor is nők számára először engedélyezték, hogy az amerikai haditengerészet pilótái legyenek.

Az átrepülést támogató logisztikai, karbantartói és földi személyzet többségét szintén az amerikai haditengerészet női tagjai alkották,

számolt be a Guardian.

Hatalmas show, elronthatatlan időzítés

A pilóták hiába gyakorolták hónapokon keresztül az alakzatban repülést, egy olyan nagy volumenű eseménynél, mint a Super Bowl, kulcsfontosságú az időzítés, hiszen a repülőknek a mérkőzés előtt előadott amerikai himnusz végén kell áthaladniuk a stadion felett.

Ez azt jelenti, hogy Chris Stapleton countryénekes előadása alatt egy csapat a földről rádión keresztül tájékoztatta a legénység tagjait, akik a tökéletes időzítés érdekében a repülőgépeken lévő rendszerek segítségével állították be a szükséges sebességet és a megfelelő pozíciót.

De a himnusz előadásához való igazodáson kívül más okból is adódhatnak jelentős késések, előfordulhat, hogy vissza kell fordítani a gépeket, vagy változtatni kell a repülési útvonalon. Az átrepülésre tervezett négy gép mellett idén három tartalékgép is volt a levegőben, arra az esetre, ha valami baj történne.

Az amerikai haditengerészetnél 1973-ig nem repülhettek nők

Ebben az évben nyolc nő kezdte meg a pilótaiskolát Pensacolában, és egy évvel később közülük hatan tettek sikeres vizsgát: ők „az első hat” néven váltak ismertté. És bár az azóta eltelt ötven évben a haditengerészeti repülés kibővítette a nők vezetői és szolgálati szerepét,

a fegyveres erők továbbra is küzdenek a nők reprezentációjával, ugyanis a haditengerészeti pilótáknak még ma is mindössze 15 százalékát teszik ki a nők.

Néhány évvel ezelőtt volt már egy hasonlóan úttörő repülés: 2019-ben, amikor Rosemary Mariner kapitány, a haditengerészet első női pilótája, aki sugárhajtású gépet vezetett, 65 éves korában meghalt, a haditengerészet a Tennessee állambeli Maynardville-ben tartott gyászszertartásán szintén csak nők repültek – akkor még a világon először.

Kiemelt kép: Facebook/U.S. Navy

Mózes Zsófi